haverzemelen

1 x daags 3 eetlepels haverzemelen en gij zult gezond worden

Als er een ding is waar alle voedingswetenschappers het over eens zijn dan is het dat voeding met veel vezels gezond is. Geen hond die daar nog aan twijfelt.

Van haverzemelen is bekend dat het niet alleen veel oplosbare vezels bevat (beta-glucanen), maar dat het ook nog een tal van andere positieve eigenschappen heeft. Haverzemelen vormen het buitenste eetbare laagje rondom de haverkorrel.

Er is al herhaaldelijk aangetoond dat de vezels in haverzemelen slagaderverkalking afremmen, de bloeddruk en cholesterolgehalte verlagen en de kans op obesitas verkleinen. De FDA (de Amerikaanse Food en Drug Administration) erkende jaren terug al dat de consumptie van haverzemelen het risico op hart-en vaatziekten vermindert. “Ze bevorderen eveneens een vlotte stoelgang en hebben een gunstige invloed op het onder controle houden van de cholesterol.”

Net als andere producten met veel vezels houden haverzemelen de bloedsuikerspiegel in balans, wat de kans op diabetes type 2 verminderd. En om het nog meer even af te maken: het zorgt er ook voor dat je je snel verzadigd voelt waardoor je minder gaat eten en eerder zult afvallen.

Kortom haverzemelen zijn geweldig. Helemaal als je boven de 40 bent en de kans op overgewicht, een te hoog cholesterolgehalte en te hoge bloedsglucosewaarden groter wordt.

Een en al lof dus voor de haverzemelen. Maar hoe eet je ze en hoeveel? Omdat ze een heel neutrale smaak hebben, kun je ze door soepen, sauzen en andere gerechten strooien. Of je voegt ze toe aan de muesli die je in de yoghurt of melk doet. Als je al veel vezelrijk voedsel eet zoals ontbijtgranen, groente, peulvruchten en fruit dan ben je met 3 flinke eetlepels haverzemelen per dag heel goed bezig. De totale aanbevolen hoeveelheid voedingsvezels per dag varieert van 30 tot 50 gram.

Wat voor alle vezels geldt: drink er veel water bij omdat je anders last van obstipatie krijgt.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.