5 gezondheidsmythes ontkracht
Als het om gezondheid en anti-aging gaat, gaan er zoveel ‘wijsheden’ in het rond, dat we soms niet meer weten wat waar is en wat niet. Superfoods die veroudering kunnen afremmen, collageenpoeders die je huid jong houden, fit blijven door te detoxen: de een zegt dat het werkt de ander niet. Deze 5 mythes kunnen we in ieder geval ontkrachten.
1. Drink minimaal 8 glazen water per dag
Water is essentieel voor ons lichaam. Zonder water kunnen we niet leven. We hebben gemiddeld zo’n 1,5 a 2 liter vocht nodig per dag. Dat kunnen we uit water halen, maar ook uit thee, koffie, soep, fruit en groente. Bijna alles wat je eet bevat wel een beetje water. Er wordt vaak gedacht dat extra veel water drinken gezond is omdat het afvalstoffen zou afvoeren en toxische bestanddelen zou verdunnen waardoor deze makkelijker uit het lichaam verwijderd kunnen worden. Ook wordt gezegd dat veel water drinken de kans op gal- en nierstenen verkleint. Daarom wordt er geadviseerd om 8 glazen water per dag te drinken. Maar er is geen enkele wetenschappelijk bewijs dat 8 glazen water op welk vlak dan ook bijdraagt aan een betere gezondheid. Glazen tellen hoeft dus niet. Ons lichaam is zo ingesteld dat het dorst krijgt wanneer het vocht nodig heeft. Als je daarnaar luistert krijg je voldoende binnen. Uiteraard wordt het anders bij heel warm weer, langdurige fysieke inspanning, diarree en voor mensen op hoge leeftijd die niet meer voldoende op het dorstmechanisme kunnen vertrouwen. In dat laatste geval kun je ook naar de kleur van je urine kijken. Wanneer de kleur donkerder geel is, moet je meer water drinken.
Een andere mythe is dat veel water drinken goed is voor de huid. Helaas is dat niet zo. Mensen die compleet zijn uitgedroogd hebben inderdaad een drogere huid en zien er ouder uit. Maar het is niet zo dat extra water drinken de huid soepel houdt of rimpels tegengaat. Water passeert het lichaam te snel om effect te hebben op de huid. Een vochtarme huid kun je niet herstellen door veel water te drinken.
2. Deodorant kan borstkanker veroorzaken
Dikwijls verschijnen er berichten waarin wordt beweerd dat bestanddelen in deodorant zoals parabenen en aluminium chloorhydraat schadelijk kunnen zijn en zelfs borstkanker kunnen veroorzaken. Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen deodorant en borstkanker. Onderzoek van zowel de American Cancer Society als het Amerikaanse National Cancer Institute heeft geen relatie gevonden tussen het gebruik van deodorant en borstanker en dat geldt ook voor onthaarde oksels. Ook het KWF geeft aan: ‘Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek toont tot nu toe aan dat parabenen veilig zijn voor mens en milieu. Het gebruik van parabenen als conserveringsmiddel voor cosmetica en andere productgroepen is goedgekeurd door de Europese Commissie. Deodorant kan je dus veilig gebruiken. ‘
3. Als je ouder wordt, heb je minder slaap nodig
Hoeveel slaap je precies nodig hebt, verschilt van persoon tot persoon. Maar de meeste volwassenen hebben 7 tot 9 uur slaap nodig ongeacht de leeftijd die je hebt. 65-plussers kunnen volgens het RIVM met een klein beetje minder toe, maar dan hebben we het hooguit over een half uur. Wat wel verandert als we ouder worden, is het vermogen om de slaap te krijgen die we nodig hebben. Naarmate we ouder worden, slapen we lichter waardoor we ’s nachts sneller wakker worden. Ook het slaap-waakritme verandert: we willen eerder naar bed en staan ’s ochtend vroeger op. Die verschuiving komt waarschijnlijk door de verminderde productie van bepaalde hormonen op latere leeftijd zoals het groeihormoon en melatonine.
4. Vijftig is het nieuwe veertig
Ook al voelen we ons vaak veel jonger en fitter dan onze moeders, grootmoeders en overgrootmoeders, biologisch gezien zijn we dat niet. Op dna-niveau zijn we even oud. Ondanks dat we eeuwen geleden niet veel ouder dan vijftig werden en we nu met gemak de 80 aanraken, is de mens niet zodanig geëvolueerd dat we nu jonger zijn dan leeftijdsgenoten van toen. We zijn langer oud en dus niet langer jong dan vroeger, ook al lijkt dat soms wel zo. Je jonger voelen blijkt trouwens heel goed te zijn voor je gezondheid dus stop daar vooral niet mee!
5. Je moet elke dag 10.000 stappen halen
Eigenlijk komt het getal zomaar uit de lucht vallen. In de jaren zestig ontwikkelde een Japanse horlogemaker een stappenteller die telde of je wel 10.000 stappen per dag liep. Hij deed dat omdat hij zich zorgen maakte over de gezondheid van zijn landgenoten die gemiddeld maar zo’n 4000 stappen schenen te lopen. Maar het was vooral ook een slimme marketingtruc om zijn apparaatje te verkopen. Toch is het getal van 10.000 stappen niet heel vreemd. Volgens Thea Kooiman, bewegingswetenschapper aan de Hanzehogeschool Groningen die promoveerde op een onderzoek naar de gezondheidseffecten van activity trackers, is aangetoond dat mensen die minder dan 5.000 stappen zetten een hoger risico hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Daar moet je dus zéker boven gaan zitten. Als je bovenop die 5.000 stappen nog eens extra 3.000 stappen loopt, dan ben je ongeveer 30 minuten extra in beweging. Als je dat vijf keer per week doet, komt dat precies overeen met de 2,5 uur matig intensief bewegen wat de richtlijn is van de Nederlandse gezondheidsraad. Je moet dat half uur dus wel stevig doorstappen. Kortom: 8000 stappen is voldoende maar het is wel het minimale: hoe meer activiteit, hoe beter. Tip: van een wandeling meteen als je opstaat, voor het ontbijt krijg je extra veel energie.
Dit artikel heb ik eerder geschreven voor Nouveau
Bronnen: Hoe word je 100 -William Cortvriendt, Jetske Ultee, KWF, RIVM.
Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief