kanker

8 manieren om de kans op kanker te verkleinen

Waardoor we kanker krijgen is niet altijd te achterhalen. Het antwoord is ook niet eenduidig. Maar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kan 1 op de 3 gevallen voorkomen worden. Niet door een magic pil maar door je eigen leefstijl.

1.  Kilo’s wegwerken

Uit recente berekeningen van de Wereldgezondheidsorganisatie in samenwerking met het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat in Nederland jaarlijks ongeveer 5.000 nieuwe gevallen van kanker toe te schrijven zijn aan overgewicht. Bijna de helft van de Nederlandse bevolking is te zwaar. Heb je overgewicht (een BMI hoger dan 25) dan kan je de kans op kanker met wel 30 tot 40% verkleinen als je afvalt tot een gezond gewicht.

Naast de BMI kan ook de buikomtrek bij de taille gebruikt worden om overgewicht te bepalen. Een buikomtrek geeft een indicatie van de hoeveelheid buikvet die je hebt. Hoe meer buikvet iemand heeft, hoe groter de kans op gezondheidsrisico’s. Leg een meetlint om je taille, halverwege tussen je onderste rib en de bovenkant van je bekken.  Een gezonde buikomvang voor vrouwen is minder dan 80cm, voor mannen is dat minder dan 94cm.

2.  Eet minder rood en bewerkt vlees

Er is overtuigend bewijs dat het eten van bewerkt vlees het risico op het krijgen van darmkanker verhoogt. (bron: Wereld Kanker Onderzoek Fonds, 2018)

Bij rood vlees denk je al gauw aan rauw vlees dat niet goed doorbakken is, maar daar gaat het hier niet om. Rood vlees is vlees van zoogdieren als runderen, geiten, varkens en lammeren. (dus ook gehakt, karbonades en hamburgers). Het advies is om per week niet meer dan 350 tot 500 gram rood vlees te eten (gewicht na bereiding).

Bewerkt vlees is vlees dat gerookt, gezouten of op een andere manier geconserveerd is door het toevoegen van conserveringsmiddelen. Bijvoorbeeld vleeswaren, bacon rook- en knakworst. Elke 50 gram vleeswaren per dag vergroot de kans op darmkanker met 18 procent ten opzichte van mensen die geen bewerkt vlees eten. (WHO)

3.  Smeren en nog eens smeren

In 2017 hebben meer dan 55.000 Nederlanders de diagnose huidkanker gekregen. In de meeste gevallen is huidkanker het gevolg van teveel blootstelling aan uv-straling (en zonnebank). Mensen boven de vijftig hebben ook nog eens een groter risico om huidkanker te krijgen

Als je je goed insmeert met een zonnebrandcrème met factor 30 of meer, verklein je de kans enorm. Vanaf deze factor wordt 97 procent van de UVB-straling geblokkeerd.

4.  Eet meer groente

Er zijn sterke aanwijzingen gevonden dat het eten van veel groente het risico op een aantal kankersoorten verkleint, met name kanker in het hoofd-hals-gebied, de slokdarm, darm en de maag.

Het kankerpreventiefonds geeft als richtlijn elke dag 5 porties groente en fruit te eten. Alle soorten groente en fruit tellen mee voor de dagelijkse 5 porties. Dit geldt zelfs voor gedroogde groente en fruit, groente en fruit uit de diepvries en uit blik en vers groente- of fruitsap. Een portie is ongeveer de hoeveelheid die in een hand past. Bijvoorbeeld drie volle eetlepels gekookte groente, een kommetje sla, een appel, twee mandarijnen of een handje druiven.

5.  Kom van die bank af

Elk jaar krijgen 2100 mensen kanker omdat ze niet voldoende bewegen. Dat is ruim 2% van het totaal aantal nieuwe kankergevallen. Dat blijkt uit onderzoek dat TNO uitvoerde in opdracht van KWF Kankerbestrijding.

Voldoende beweging verkleint om meerdere redenen de kans op kanker:

  • Het houdt de hormoonspiegels in balans. Te hoge hormoonspiegels geven meer risico op kanker
  • Lichaamsbeweging versterkt het immuunsysteem.
  • Het zorgt ervoor dat je lichaam sneller afvalstoffen afvoert via je dikke darm
  • Het draagt bij aan een gezond gewicht wat de kans op kanker weer verkleint

Het bewijs richt zich vooralsnog op bepaalde kankersoorten. Zo is aangetoond dat voldoende bewegen het risico verkleint op dikkedarmkanker, borstkanker en baarmoederkanker. De British Heart Foundation geeft op basis van wetenschappelijk onderzoek aan dat het risico op dikkedarmkanker met 20 tot 30 procent kan worden verlaagd, het risico op borstkanker met 20 tot 40 procent en het risico op baarmoederkanker met 27%.

Voldoende beweging houdt volgens de NNGB (Nederlandse Norm Gezond Bewegen) in dat je dagelijks minimaal 30 minuten intensief beweegt. (kan ook in blokken van 10 minuten)

6.  Stoppen met roken

Wist je dat bijna 30% van alle kankersterfte wordt veroorzaakt door roken?  Het effect van stoppen is niet direct merkbaar (als het om kanker gaat tenminste, het levert wel direct andere gezondheidsvoordelen op) maar na 2 jaar is de kans op mondholte of slokdarm kanker al gehalveerd en na 10 jaar is de kans op longkanker gehalveerd. Geen peuken meer kopen dus.

7.  Drink minder

En dan hebben we het niet over limonade. Ongeveer 3% van de kankersterfte is te wijten aan alcohol. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat alcohol het risico kan verhogen op mond- en keelkanker, strottenhoofdkanker, darmkanker, slokdarmkanker, leverkanker en borstkanker. Zelfs 1 drankje per dag verhoogt je kans op kanker al. Daarom raadt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds het drinken van alcohol af.

8.  Check, check dubbelcheck

Hoe eerder je de symptomen van kanker signaleert hoe groter de kans op genezing. Screenen op onopgemerkte kanker gebeurt in Nederland op het ogenblik op borst-, darm- en baarmoederhalskanker. Maar zelfonderzoek kan ook veel goeds doen. Zeker als het gaat om borstkanker.

De American Cancer Society, de Amerikaanse Kankerliga,  rangschikte de signalen die op kanker kunnen wijzen aan de hand van het woord CAUTION.

C hange in bowel or bladder habits.
A sore that does not heal.
U nusual bleeding or discharge.
T hickening or lump in the breast, testicles, or elsewhere.
I ndigestion or difficulty swallowing.
O bvious change in the size, color, shape, or thickness of a wart, mole, or mouth sore.
N agging cough or hoarseness.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.