glijmiddel

9x wat je wilt weten over glijmiddel

Zoals Wies Verbeek altijd zegt: bij ’n Beetje Leuk Ouder Worden hoort ook ’n beetje leuke seks. En dan is het wel zo fijn als het down under niet droog of schraal is. Lang leve de glijmiddelen. Journalist Chantal van Wees vroeg sekspert Danny Linden, oprichtster van Happy Diva Lubricants en al vijfentwintig jaar werkzaam in de seksbranche, de oren van het hoofd om erachter te komen hoe wij die optimaal kunnen benutten.

door: Chantal van Wees

1: Waarom worden we droger?

Danny: “Tijdens de overgang verandert je hormoonhuishouding. Dat zorgt ervoor dat je vagina droger wordt. Maar vaginale droogheid kan diverse oorzaken hebben, ook medicijngebruik kan meespelen. En het kan tussen je oren zitten, bijvoorbeeld als je niet genoeg opgewonden raakt of meer tijd nodig hebt om in the mood te komen. Vrouwen leggen vaak de lat hoog voor zichzelf. Als ze niet in één klap opgewonden raken bijvoorbeeld, kan dat voor stress zorgen waardoor het nog moeilijker wordt om die knop om te zetten. Als je opgewonden wordt, maak je vocht aan. Het is voor iedereen verschillend hoeveel en hoe snel dat gebeurt, ook na de overgang.  Het is niet zo dat je na je 50ste opeens geen zin meer hebt in seks. Ik ken vrouwen die juist na de overgang seksueel actiever zijn dan ooit, omdat ze veel meer zin hebben, omdat ze vrijer in het leven zijn gaan staan of omdat de kinderen het huis uit zijn waardoor ze meer privacy hebben. Maar wat ook meespeelt is je partner. Wat voor effect heeft die op je seksleven? Na twintig jaar relatie reageren geest en lichaam anders dan wanneer je iemand net hebt ontmoet en alles nog nieuw en spannend is. Hoe het gesteld is met je vocht aanmaak, kun je het beste uittesten door zelfbevrediging. Zonder iemand erbij is het rustiger om uit te testen. Neem eens de tijd om jezelf te verwennen en dan merk je vanzelf hoe nat je wordt of droog je blijft.”

2: Is een glijmiddel veilig?

“Ja. Dat wil zeggen: Je hebt diverse soorten glijmiddel: op basis van olie, op waterbasis en op basis van siliconen. Eerstgenoemde zal ik nooit aanraden want olie kan bacteriën bevatten en huidproblemen veroorzaken. Maar de meeste glijmiddelen van tegenwoordig zijn veilig. Bij ons wordt ieder product dermatologisch getest op vrouwen. Vrouwen die een heel gevoelige huid hebben, kunnen daar ook in en rond de vagina last van hebben. Hen adviseer ik glijmiddel dat honderd procent natuurlijk is. Of glijmiddel op Aloë Vera basis, een beetje vettige, kalmerende substantie. Ook zijn er middelen voor na de seks, voor de overgevoelige huid, dat kan een eventueel branderig gevoel wegnemen.

3: Zijn er glijmiddelen die je blijvend vochtiger houden?

“Afhankelijk van de ingrediënten blijft het langer of minder lang glad: Een glijmiddel op waterbasis droogt bijvoorbeeld sneller uit. Dan moet je blijven gebruiken. Siliconenbasis voelt olie-achtiger aan en is zijdezacht en blijft daardoor langer glad. Je kunt er ook voor kiezen om te beginnen met een glijmiddel en als je dan opgewonden genoeg bent geraakt, maak je vanzelf vocht aan. Maar glijmiddel dat permanent vochtig houdt? Nee. Dat bestaat niet.”

4: Bestaan er ook middelen die je er ’s ochtends al in kunt stoppen zodat je al vochtig bent als je ’s avonds een date hebt?

“Je gaat in ieder geval een paar keer per dag naar de w.c. en dan veeg je jezelf af, dus nee. Wat wel spannend is: een uur voor je date naar de w.c. gaan, bijvoorbeeld als jullie in een restaurant zitten en daar lekker een spulletje erop smeren. Dan voel jij je meteen opgewonden raken want ook als je loopt en beweegt, voel je het lekker glijen. Er is ook een stimulatie-gel die binnen twee seconden na het opbrengen een kloppend, prikkelend gevoel geeft. Daar wordt zelfs het grootste ijskonijn opgewonden van.”

5: Zijn er ook vrouwen die tot op hoge leeftijd op dezelfde manier vochtig blijven?

“Er zijn vrouwen die heel nat kunnen worden, ongeacht hun leeftijd, maar die zijn niet in de meerderheid. Daarentegen heb je ook genoeg jonge meiden die last hebben van een droge vagina. Hormonale schommelingen horen nou eenmaal niet alleen bij de overgang maar kunnen tijdens het hele leven voorkomen.”

6: Vinden mannen het ook fijner?

“Jazeker. Het glijdt lekker, ook als hij zichzelf bevredigt. Vergelijk het met een huid die ingesmeerd is met olie of een normale droge huid. Of met lippen die die je wel of niet met lippenbalsem insmeert. Glad is niet alleen voor ons fijner maar ook voor een man.”

7: Wordt het geen kleverige bende tussen de lakens?

“Siliconen glijmiddel zal meer sporen achterlaten dan die op waterbasis. Niet zo erg als olie kan vlekken maar heb je zwarte katoenen lakens dan zal het wel te zien zijn. Dan doe je er gewoon een handdoek onder als je daar problemen mee hebt natuurlijk. Tip: Onder de douche is ook fijn, of in bad. Maar kies dan wel voor siliconen want op waterbasis spoelt het zo weg.”

8: Wat zijn de meest verkochte varianten en waarom?

“Stimulatie glijmiddel is bij ons een bestseller, omdat het extra genot geeft en orgasme bevorderend kan werken. Daarnaast is het anale middel een goed verkopende. Een boel mensen doen het anaal en dat plekje maakt geen vocht aan. Het is ook prettiger omdat er haverextract in zit om de kringspier te ontspannen, dat maakt het relaxter. En die afterseks-gel verkoopt ook heel goed.”

9: Heb jij de ultieme glijmiddel tip?

“Ik vind die stimulatie gel persoonlijk echt top. Want dan ben je al van te voren fysiek in the mood. Dat voel je dan ook echt. Het helpt je op weg om nog meer te genieten. Seks is heel belangrijk voor de intimiteit in je relatie. Maar zeker na een aantal jaar heb je niet altijd vanzelf zin. Je bent moe, je bent met andere zaken bezig. Deze gel helpt om zin te krijgen. Dan ga je sneller over de drempel en denk je: weet je wat, ik ga gewoon lekker genieten. En van seks wordt je vrolijk. Denk maar aan die collega op kantoor die de hele week niets zei en opeens zo vrolijk is. Die heeft seks gehad, denk je dan. En daar wordt iedereen vrolijk van. Dan heb je al heel wat voor jezelf gewonnen.”

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief