darmflora

Allemaal aan de zuurkool!

Zelf eenvoudig en snel je darmflora veranderen? Wies neemt je mee naar een workshop over het gezond houden van je microbioom. Je wat? Je microbioom. Kijk maar even naar deze video.

Goed voor alles
Dat onze darmflora, of liever gezegd onze darmbacteriën, een enorm grote invloed hebben op onze lichamelijke én geestelijke gezondheid weten we al een tijdje. Alles draait om de balans tussen goede en slechte bacteriën in de darm. Als de slechte bacteriën de overhand krijgen (door bijvoorbeeld, antibiotica, slechte voeding of chemicaliën) kunnen allerlei ziekten ontstaan van overgewicht tot depressie.

Darmflora en ouder worden
Maar wat nog niet bekend was en nu is aangetoond, is dat er ook een relatie bestaat tussen een gezond microbioom en gezond ouder worden. In principe neemt de diversiteit en stabiliteit van de darmflora af naarmate we ouder worden. Maar kerngezonde 90-plussers blijken dezelfde gezonde samenstelling van darmflora te hebben als gezonde 30-jarigen. Tot die conclusie kwamen Chinese en Canadese wetenschappers onlangs na grootschalig onderzoek bij hyper gezonde ouderen.

Nieuw onderzoek
Of de gezonde darmflora nu een gevolg of oorzaak zijn van de gezondheid van die fitte 90-plussers werd niet duidelijk maar dat er een link is, is nu zeker. Eerder onderzoek met fruitvliegen liet al zien dat de veroudering afgeremd wordt wanneer de darmflora van de vliegen verbeterd wordt.
Kortom, een goede diversiteit van de darmbacteriën is zo goed als zeker een biomarker van gezond ouder worden net zoals een gezonde cholesterolspiegel een biomarker is van een gezond hart en vaatstelsel.

Zelf zorgen voor je bacteriën
Wetenschappers werken hard aan een mogelijkheid om het microbioom van ongezonde ouderen te resetten zodat ze weer net zo’n gezonde darmflora krijgen als jonge mensen. (zoals bij die fruitvliegen). Maar zover is het nog niet. Tot die tijd moeten we zelf zorgen dat we die miljoenen darmbacteriën gezond  houden, willen we fit en jong blijven.
Allereerst kunnen we dat bereiken door -daar komt ie weer- een gezonde levensstijl. Goed slapen, veel bewegen, gezond eten, vooral puur en gevarieerd, met name vezels en groente, en veel water drinken. En: hoe minder stress, hoe beter.

Fermenteren moet je leren
Wil je er nog een schepje bovenop doen, eet dan gefermenteerd. Het geeft een enorme boost aan je microbioom.  Gefermenteerd voedsel bevat belangrijke enzymen die de groei van gezonde darmflora bevorderen. Vroeger, toen er nog geen ijskasten waren, werd voedsel heel vaak gefermenteerd om het lang houdbaar te maken. Fermenteren houdt in dat bacteriën (uit de lucht bijvoorbeeld) de van nature aanwezige suikers in voedsel omzetten in melkzuren. Ook het vergisten van suikers in koolzuren of alcohol is fermentatie.

Veel producten die je in de supermarkt kan kopen zijn gefermenteerd, zoals ketchup, zuurkool, ketjap, yoghurt, maar die zijn bijna altijd bewerkt of gepasteuriseerd waardoor ze geen levende bacteriën meer bevatten. En dan heb je er niks aan. Het beste is dat je zelf aan de bak gaat.

Rauwe gefermenteerde zuurkool maak je gemakkelijk zelf door witte kool fijn te snijden en met zout te kneden waardoor vocht uit de bladeren wordt onttrokken. Je laat de kool met het vocht een week of twee staan en voilà: je hebt zuurkool met levende bacteriën. En je bent nog hip ook, want fermenteren wordt een steeds grotere trend.

Ook gefermenteerd en ubergezond:

Kimchi
Kefir
Kombucha
Tempé
Miso

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.