middelbare leeftijd

Bestaat ‘de middelbare leeftijd’ nog wel?

Sterren van middelbare leeftijd: Halle Berry, Hugh Jackman, Naomi Campbell, Pharrell Williams, Jennifer Lopez, Idris Elba, Elizabeth Hurley, Tom Cruise en Reese Witherspoon (uit the Guardian)

Middelbare leeftijd betekende ooit gesetteld zijn met hypotheek, pensioen, legitiem grijs worden én een grasmaaier. Maar wat is er gebeurd met deze levensfase nu we steeds ouder worden en langer actief blijven? Ook als het gaat om uiterlijk op tv is de zogenaamde middelbare leeftijd niet meer wat het geweest is. Denk bijvoorbeeld aan de series Sex in the City in vergelijking met the Golden Girls. In beide series zijn de personages rond de 55. Hoe kan dit? Of zagen we het toen anders omdat we zelf jonger waren?

Glamour grijs

Vroeger was je met 40 jaar ‘op de helft’ en dus middelbaar. Maar nu lijkt het niet meer zo makkelijk om te bepalen wanneer je van middelbare leeftijd bent en wat dat betekent. Door de jaren heen is onze levensverwachting zo goed als verdubbeld. Omdat mensen langer leven is ook de middelbare leeftijd opgeschoven en dan is de ene vijftiger ook zeker de andere niet!

De middelbare leeftijd was ooit de levensfase waarin je rustiger aan kon doen. Nu is het juist steeds belangrijker om bij te blijven en de nieuwste ontwikkelingen te volgen omdat we allemaal langer doorwerken. Toekomstige banen bestaan vaak nog niet eens. Er valt dus nog veel te halen. Sommigen voelen zelfs de druk om zichzelf opnieuw uit te vinden. Daar kan dan ook een tweede of derde carrière en een geweldig fit uiterlijk bij horen. Voor deze groep geen kleurloze eenheidsgarderobe waardoor je haast onzichtbaar wordt. Botox & hyaluron en geen gewoon grijs maar glamour grey… Een belangrijke verschuiving voor vrouwen zit ‘m ook in het later moeder worden. Dat houdt je langer jong. De definitie voor de middelbare leeftijd voor vrouwen is nu vaker geassocieerd met de menopauze die ook weer op verschillende leeftijden kan zijn.

Middelbare millennial

Het lijkt erop dat leeftijd in hoge inkomensdelen van de wereld niet meer in een getal te vangen is. Iedereen komt op een ander moment in een bepaalde levensfase terecht. De druk om ergens vanaf een bepaalde leeftijd statistisch bij te moeten horen neemt misschien ook wel wat af. Maar wanneer ben je dan wel oud? Belangrijk blijft dat je zo oud en fit bent als je je voelt. De middelbare millennial rukt op. Sommigen voelen zich zelfs fitter dan toen ze jong waren.

Proberen we dan soms het onvermijdelijke uit te stellen door de middelbare leeftijd over te slaan? Hoe je het ook noemt, ouder worden we – ondanks de revolutionaire ontwikkelingen op medisch gebied – nog steeds. Je lichaam verraadt op een gegeven moment je leeftijd door allerlei kleine of grote ongemakken. En dan komt het erop aan zo goed mogelijk voor jezelf te blijven zorgen om zo leuk en gezond mogelijk – ja toch echt – ouder te worden!

Tekst: Joletta de Man

Referentie: The Guardian: Whatever happened to middle age? The mysterious case of the disappearing life stage.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je op de gratis nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie