health checks

Deze health checks zijn echt interessant

Tegenwoordig kun je overal health checks en bloedtesten laten doen om te kijken hoe je ervoor staat. Ook online zijn er honderden testkits te bestellen. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het meten. De meeste laat ik graag aan mij voorbijgaan, maar er zijn een paar betrouwbare en makkelijke tests die ik interessant vind omdat ze iets zeggen over het verouderingsproces. En omdat je met de uitslag aan de slag kan.

Toevallig stuitte ik op een healthy aging-workshop waarbij ik een viertal van deze tests kon laten doen met uitleg over de testresultaten van deskundigen.  In deze video kan je zien om welke tests het gaat en hoe de dag verliep.

Nog even alles op een rijtje:

Stille ontstekingen

Bij ontstekingen denken we al gauw aan een rode gezwollen plek of aan koorts, maar je hebt ook ontstekingen waar je niks van merkt maar die uiteindelijk wel grote invloed hebben op je gezondheid. Deze stille of laaggradige ontstekingen tref je verspreid door je lichaam aan en kunnen de veroudering versnellen en zelfs hartinfarcten en beroerten in de hand werken.

CRP-test

Meestal gaan stille ontstekingen niet gepaard met bacteriën, virussen of schimmels zoals dat wel het geval is bij bijvoorbeeld een keelontsteking of blaasontsteking. Dus daar valt weinig op te onderzoeken maar het CRP-gehalte in het bloed is wel een belangrijke aanwijzing voor de aanwezigheid van een stille ontsteking. Het C-reactief proteïne is een eiwit dat door de lever wordt aangemaakt als reactie op een ontsteking. Dus hoe hoger de CRP-waarde hoe meer je te maken hebt met ontstekingen. Bij mensen die geen ontstekingen hebben en gezond zijn is de waarde van het CRP lager dan 5mg/l

En als het te hoog is?

Hoe ouder we worden hoe meer stille ontstekingen, maar we hebben de mate van die groei wel in de hand. We kunnen de waarden beïnvloeden en verlagen! Eigenlijk zijn alle voedingsmiddelen die goed zijn voor de darmflora ook goed om ontstekingen te remmen:
–       Omega 3-vetzuren (in vette vis als makreel en haring)

–       Voeding rijk aan flavonoïden zoals groene thee, broccoli, koolsoorten, rode wijn, cacao. Maar ook kruiden als tijm, oregano, kaneel en gember

–       Vitamine D

–       Daar is hij weer: mijd suiker en ongezonde koolhydraten

–       Veel groente, vers fruit, vis en magere zuivel

–       Eet natuurlijke voedingsmiddelen, mijd kunstmatige voedingstoffen

Bloedsuikerspiegel

Een van de belangrijkste voorwaarden om gezond ouder te worden is het onder controle houden van je bloedsuikerspiegel. Het is bewezen dat een regelmatig hoge bloedsuikerspiegel de basis is  voor een groot deel van de chronische ouderdomsziekten.
Als je je bloedsuikerspiegel laag houdt, verlaag je de kans op kanker, hart- en vaatziekte en dementie. Te veel suiker in je bloed zorgt er ook voor dat je huid snel veroudert.

HbA1c -test

Met een glucosemeter kan je je door middel van een vingerprikje op verschillende momenten van de dag je bloedsuikergehalte meten. Alleen wisselt deze waarde telkens waardoor je met een zo’n meting niet veel kan. Wel kan je ermee ontdekken hoe je bloedsuikergehalte reageert op voeding. Wat een betere indicatie geeft van je bloedsuikerspiegel is de HbA1c vingerpriktest. Deze meet hoe hoog je bloedsuikerspiegel de afgelopen 6 weken is geweest.
De bloedglucosewaarde wordt uitgedrukt in mmol/l, en het HbA1c in mmol/mol.
Is de bloedglucosewaarde hoger dan 7,5  en de Hba1c waarde hoger dan 45 dan heb je duidelijk een teveel glucose in je bloed.

En wat te doen?

–       Probeer zo min mogelijk snelle geraffineerde koolhydraten te eten in de vorm van snoep, gebak, witbrood, aardappelen pasta en rijst

–       Slik magnesium

–       Slik een multi met chroom

–       Beweeg voldoende,

–       Eet zo min mogelijk verzadigde vetten

–       Slik Berberine als supplement

AGEs

AGE staat voor Advanced Glycation Endproducts. Het zijn schadelijke stoffen die ontstaan door verbindingen tussen suikers en eiwitten. Ze hopen zich op in al onze organen en richten daar schade aan. AGEs ontstaan onder invloed van onder andere hoge bloedsuikerspiegels.
Je zou kunnen zeggen hoe meer AGEs in je lichaam hoe ouder je bent.

AGE-reader

Met de AGE reader kan je  – door de onderarm op een venstertje te leggen – via licht en fluorescentie meten hoeveel AGEs zich in de huid van de onderarm hebben opgestapeld. De huid is immers ook een orgaan, een plek waar AGEs zich ophopen. Deze meting geeft een beeld van de AGE-stapeling in de rest van het lichaam. De uitslag geeft aan hoe groot de kans is op het ontwikkelen van diabetes en hart- en vaatziekten en geeft ook een indicatie van je biologische leeftijd.

En hoe komen we ervan af?

Je kan eenmaal gevormde AGEs niet uit je lichaam wegnemen maar je kan wel de toename verminderen. AGEs ontstaan vooral onder invloed van hoge bloedsuikerspiegels. Dus belangrijk om die laag te houden. In eten komen ook versuikerde eiwitten voor. Door op de voeding en de manier van bereiden te letten kan je de inname van AGEs beperken.

–       Echt AGE-bommen zijn bijvoorbeeld kaas, vlees, bacon en gebrande noten, roomboter. Mijd deze dus zoveel mogelijk.

–       Ook belangrijk is om bij het bereiden van vlees en vis geen hoge temperaturen te gebruiken. En hoe minder vet bij de bereiding hoe beter.

–       Bak en braad niet te lang.

–       Gebruik vocht: vis stoven vormt minder AGE’s dan vis bakken.

–       Marineren is altijd goed. Marineren in azijn of citroensap remt de vorming van AGEs tijdens het bakken.

Hoe kom je aan al die testen?

Een huisarts zal je niet snel helpen met deze ‘preventieve’ tests maar bij veel medisch centra of labs in Nederland kun je je bloedwaarde laten testen. Als je even googelt kom je ze vanzelf tegen. Ook online kan je zelftests bestellen. Sommige tests worden door aanvullende zorgverzekeringen vergoed.

 

De workshop die ik heb gedaan en waar ik deze tests heb laten doen was georganiseerd door Checkyourself en hoofdredacteur Pim Christiaans van Life Unlimited.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.