anti-aging

De beste anti-aging tip die ik je kan geven

Voor mij is niks zo interessant als het onderwerp Healthy Aging en alles wat daar mee te maken heeft. Als ik lees dat je met klein beetje meer bewegen de kans op dementie of een hartinfarct aanzienlijk verkleint, word ik al opgewonden.  Die opwinding komt natuurlijk voort uit mijn wens om zo lang mogelijk fris en vitaal door het leven te gaan. Ik hoef niet zo nodig 100 te worden maar ik wil me wel graag lang goed blijven voelen en overal aan mee kunnen doen. Niet belemmerd worden door allerlei ouderdomskwalen. Vandaar ook deze site. Maar het enge van jezelf koppelen aan het onderwerp gezond ouder worden is dat mensen denken dat jij wel weet hoe je huppelend de negentig haalt. Zal je net zien dat ik vroeg het loodje leg. Ik hoor de mensen al op mijn begrafenis zeggen: “Ze maakte van gezond ouder worden nog wel haar beroep, en nu is het haar zelf niet gelukt. Ook sneu.”  Of juist ik krijg te maken met hartklachten, osteoporose of dementie. Die kans bestaat altijd, ook al doe je nog zo je best.

Ik heb zoveel vrienden die te maken hebben met ziekten waar ze zelf helemaal niks aan kunnen doen; Mijn vriendin die op haar 50e eindelijk haar borsten liet verkleinen en er toen achter kwam dat ze borstkanker had en nog wel een erfelijke variant ook. De nieuwe borsten waar zo trots op was moesten meteen worden verwijderd, net als haar eierstokken en baarmoeder. Mijn broer en een vriend (nog lang geen 60) die Parkinson hebben, een wandelvriendin die niet meer lang kan wandelen om dat ze last heeft van artrose in haar voeten. Drie (!) vrienden die al voor hun 50e een hartinfarct hebben gehad. Een super fitte, sterke vriendin die doodziek is geweest door Cornona. Allemaal ‘jonge’ mensen die echt niet rokend, patatvretend en bankhangend de dag doorbrengen. Met andere woorden, je kan wel leuk een beetje gezond lopen doen, maar uiteindelijk mag je van geluk spreken dat je niets overkomt.

Ik zag laatst zo’n fijne kitscherige tegel met de spreuk: als je gezond bent, heb je duizenden wensen als je ziek bent maar één. Het is een cliché van heb ik jou daar, een voor een teiltje, maar ondertussen is het natuurlijk zo ontzettend waar. Hoe ongelooflijk dankbaar mag je zijn als je gezond bent. Van alles wat je kunt doen om een beetje leuk ouder te worden is genieten en blij zijn om wat je hebt en kan, het allerbeste anti-aging middel dat er bestaat.
Ik denk dat die ook wel op een tegeltje kan.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.