ijzergehalte

Gezond ijzergehalte in bloed gelinkt aan langer leven

In een internationale studie onder leiding van de Universiteit van Edinburgh hebben experts genen vastgesteld die lijken te verklaren waarom sommige mensen ouder worden en langer gezond blijven dan anderen. De analyse van genetische gegevens van meer dan een miljoen mensen liet zien dat een gezond ijzergehalte in het bloed de sleutel kan zijn tot langzamere veroudering en een langere levensduur.

Spraakmakend onderzoek

Dat het om een bijzondere ontdekking gaat blijkt uit het feit hoe snel het bericht uit het tijdschrift  Nature Communications -waarin het onderzoek werd gepubliceerd- wereldwijd in de media wordt opgepakt. De opmerkelijke bevinding heeft namelijk belangrijke gevolgen voor het vertragen van biologische veroudering.

Het onderzoek richtte zich op drie belangrijke factoren die van invloed zijn op biologische veroudering: levensduur, levensverwachting en de zogeheten gezondheidsduur – het aantal levensjaren zonder ziektes.  Duidelijk werd dat genensets die aan ijzer zijn gekoppeld, oververtegenwoordigd waren in alle drie de factoren van veroudering. Deze bevindingen bevestigen dat genen die betrokken zijn bij het metaboliseren van ijzer in het bloed -en dus zorgen voor een gezond ijzergehalte- een belangrijke rol spelen bij het bevorderen van een lang, gezond leven.

Te veel of te weinig ijzer

Ijzer is een belangrijk mineraal maar te veel ijzer in het bloed kan leeftijdsgerelateerde gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals leverziekte, de ziekte van Parkinson, een verminderd vermogen om infecties te bestrijden, hart en vaatziekten en dementie. Te weinig ijzer kan trouwens ook problemen veroorzaken, zoals verminderde energie, verminderde spierkracht en cognitieve achteruitgang.

Volgens de onderzoekers bieden de bevindingen perspectieven voor het ontwikkelingen van een medicijn dat de invloed van genetische variatie op het ijzermetabolisme kan nabootsen. Een middel waarmee je dus ouderdomsziekten kunt verminderen en gezonde jaren aan het leven kan toevoegen.  Daar is echter wel nog veel onderzoek voor nodig.

Waar zit ijzer in?

Ijzer komt in eten voor in 2 vormen: als heemijzer en als non-heemijzer. Heemijzer zit alleen in dierlijke producten. Non-heemijzer zit in dierlijke en plantaardige producten. Heemijzer wordt wat beter opgenomen.

Rood vlees, bonen, tofu, spinazie, boerenkool, schaaldieren, aardappelen , pompoenpitten, broccoli, quinoa, kalkoen, verrijkte ontbijtgranen en hennepzaden.

Hoeveel heb je nodig?

Hoewel het per persoon en leeftijd varieert hoeveel ijzer je per dag nodig hebt, adviseert het voedingscentrum voor mannen en vrouwen boven de 50: 11 milligram per dag.

De ijzerwaarden in je bloed kun je laten bepalen door middel van een bloedtest.

 

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief