Hoe lang kun jij op een been staan met je ogen dicht?

Als je ouder wordt, neemt je vermogen om balans te houden af. Dat komt onder andere door verlies aan spierkracht en een minder werkend evenwichtsorgaan, maar er zijn nog tal van andere oorzaken. De mate waarin je balans kunt houden zegt iets over hoe vitaal je bent.

Door met je ogen dicht op een been te gaan staan kun je checken of je de balans hebt die past bij je leeftijd. In deze video zie je hoe het werkt.

Doe zelf de test en kijk of je in topvorm bent of dat je aan de bak moet met oefeningen.

balansleeftijd

Hoe ging het ook alweer?:

1.     Vraag iemand om de tijd op te nemen met een stopwatch.

2.     Ga met blote voeten op een harde vloer staan en doe je ogen dicht (het is heel moeilijk om balans te houden als je niks ziet. Dat komt omdat je niet je omgeving in je op kan nemen en niet meer kunt zien waar je bent.  Je ogen zenden signalen naar je hersenen die weer je gewrichten en spieren aansturen. Als je zicht wordt ontnomen wordt dat proces verstoord).

3.     Til je knie op  (als je linkshandig bent ga je op je linkerbeen staan als je rechtshandig bent ga je op je rechter been staan. Je hoeft je voet maar een klein stukje van de grond te houden (kleine 20 cm).

4.     Zodra de voet van de vloer komt gaat de tijd in. Zodra je begint te wiebelen, valt, of je ogen opent, stopt de tijd.

5.     Herhaal dit 3 keer en neem de gemiddelde tijd (dus hield je de eerste keer 4 seconden vol, de tweede keer 6 en de derde keer 5 dan heb je een gemiddelde van 5 seconden).

Je balans kun je trainen door balansoefeningen en veel bewegen. Een goede oefening is bijvoorbeeld tandenpoetsen op 1 been.

N.B.: Aangezien deze test slechts bestaat uit 1 statische oefening en balans veel meer is dan dat, is de uitkomst slechts een indicatie en vooral een manier om je bewust te worden van je balans.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.