Is het de overgang of is het je schildklier?

Ik hoor het te vaak om me heen; vrouwen die heel lang hebben doorgelopen met schildklierproblemen zonder dat ze, of hun huisarts, wisten dat het de schildklier was die alle klachten gaf. En zelfs als er de diagnose is en er schildkliermedicatie wordt gegeven, blijven sommigen nog met rare en nare klachten zitten.  Daarom een gastblog van Vera Kamphorst die als ervaringsdeskundige andere vrouwen met een trage schildklier helpt met het herkennen en aanpakken van de klachten.

 Door: Vera Kamphorst

 Sombere gevoelens, extreme vermoeidheid, problemen met focus en geheugen, angst, gewichtstoename en spierpijn. Het hoort er allemaal bij als je in de menopauze komt toch? Niet per se, want deze symptomen overlappen nogal met de symptomen van een traag werkende schildklier. Dus de vraag is; is het de overgang of is het je schildklier?

De schildklier is een vlindervormig orgaan en bevindt zich onderaan je hals. Het wordt ook wel de motor van het menselijk lichaam genoemd. Wanneer de schildklier te snel of te traag werkt, heeft dat enorme gevolgen voor je functioneren en voor je gezondheid.

Veel voorkomende klachten bij een trage schildklier zijn sombere gevoelens, vermoeidheid, gewichtstoename, zwakheid, slaapproblemen, verminderd libido en problemen met geheugen en focus. Omdat veel van deze klachten ook bij de menopauze genoemd worden, snap je waarom de diagnose trage schildklier vaak gemist wordt of dat onterecht gedacht wordt dat klachten van de trage schildklier veroorzaakt worden door de menopauze.

Het is een beetje een kip en ei-verhaal. Tijdens de overgang neemt het geslachtshormoon progesteron af, waardoor de schildklier vertraagt. En de daling van oestrogeen zorgt o.a. voor een verandering in het aantal en type immuuncellen, waardoor de kans op schildklierontstekingen en trage schildklierfunctie toeneemt. Daarnaast versterkt het hebben van een trage schildklier weer de klachten van de menopauze. Dus wat was eerst de trage schildklier of de overgang?

Vrouwen met de diagnose trage schildklier die de menopauze naderen merken vaak een verandering of verergering van klachten. Maar helaas lopen er nog steeds erg veel vrouwen met een trage schildklier rond, zonder dat zij dit weten. En juist die laatste groep zal wellicht onterecht hun klachten toeschrijven aan de overgang. Zonde want de diagnose trage schildklierwerking is gemakkelijk door de huisarts te stellen en de eventueel benodigde schildkliermedicatie kan de klachten van de trage schildklier sterk verminderen en daarmee ook die van de overgang! Een vroegtijdige en juiste diagnose is dus wenselijk om veel onnodig leed te voorkomen.

Heb jij last van onderstaande klachten? Of ken jij een vrouw in je omgeving die deze klachten herkent? Laat de huisarts dan voor de zekerheid ook de schildklierwaarden controleren!

  • Geheugenverlies
  • Depressie
  • Vermoeidheid
  • Gewichtstoename
  • Spierpijn
  • Zwakheid

Download HIER de volledige checklist met symptomen trage schildklier:

Kijk op de site van Vera Kamphorst hashimoto.nl voor meer informatie.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie