gezondheidstrends 2021

Klaar voor de start? Dit zijn dé gezondheidstrends voor 2021

Wat worden de trends als het om gezonde voeding, beweging, anti-aging en lifestyle gaat? Wereldwijd deden diverse trendbureaus, kranten, gezondheidssites er onderzoek naar. Na een uitgebreide online speurtocht heb ik de belangrijkste trends op een rij gezet.

1. Gezondheid in het algemeen

ehealth

Belangstelling voor gezond leven neemt toe
“Gezonde leefstijl belangrijker dan ooit” kopt het ene na het andere nieuwsbericht. De pandemie van afgelopen jaar heeft ons laten zien hóe belangrijk het is om gezond te zijn. We zagen dat een ongezonde levensstijl ons kwetsbaar maakt. (Tussen de 65 en 80% van de coronapatiënten op de intensive care heeft overgewicht). Die bewustwording heeft ertoe geleid dat we meer interesse hebben in een gezonde leefstijl. Ook vanuit de overheid en de zorg zal komend jaar de focus meer op preventie gaan liggen.

De digitale dokter
De digitale consulten bij artsen en specialisten werden afgelopen jaar als noodoplossing ingezet om persoonlijk contact te vermijden. Maar de vele voordelen die eHealth met zich mee blijkt te brengen, zorgt ervoor dat ook zonder pandemie de digitalisering in de gezondheidszorg zal toenemen. Via eHealth kunnen patiënten en artsen elektronisch met elkaar communiceren. Denk aan diagnoses stellen, uitslagen overleggen en informatie uitwisselen. Ook kunnen patiënten informatie over hun gezondheid delen met de zorgverlener via beveiligde internetpagina’s.

Weerstand en nog eens weerstand
‘Voor een betere weerstand,’  ‘Een sterker immuunsysteem.’ We zullen het komend jaar overal zien en horen. Een beter afweersysteem zorgt er immers voor dat we minder vatbaar zijn voor virussen. Dat is ons afgelopen jaar al duidelijk geworden. Maar ook komend jaar zullen we van alles doen om onze weerstand te verhogen. Een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) kan bij veel mensen het immuunsysteem binnen enkele weken al versterken en kan de kans op een ernstig beloop van Corona en andere virussen verkleinen. De commercie zal er ongetwijfeld handig op inspelen.

Gezonde vakanties
Health en fitness-trips raken in trek: denk aan wellness vakanties waarbij een gezondheids-apk wordt aangeboden in de vorm van bloed- en urinetesten, voedingsanalyses en begeleiding bij het versterken van het immuunsysteem en het veranderen van levensstijl. Of het werkt is een tweede, voldoening zal het ongetwijfeld geven.

2. Voeding

eendenkroos

Bewust kopen en koken
Doordat het afgelopen jaar veel meer thuis werd gekookt en gebakken, zijn we wat bewuster geworden van wat we eten. Een van de meest gegooglede recepten in coronatijd was bananenbrood, makkelijk te maken en in ieder geval iets gezonder dan koek en snoep uit de supermarkt. Ook komend jaar letten we bij het kopen en koken meer op producten die verband houden met gezondheid en wordt er minder snel buiten de deur gegeten.

Transparantie overwint
Meer dan ooit vinden we het belangrijk om te weten wàt we precies eten, welke ingrediënten er in een product zitten en waar voedingsmiddelen vandaan komen. Transparantie is key in 2021. De consument vraagt steeds meer om duidelijkheid om betere voedselkeuzes te kunnen maken voor mens, dier, milieu en klimaat.

Plantaardig en intermittend fasting
Onderbroken vasten blijft als trend groeien. Onderzoek toont aan dat je al 3 kilo in 3 maanden kunt verliezen door simpelweg tussen 8 en 18.00 uur te eten. Ook zal de behoefte om minder vlees en meer plantaardig te eten alleen maar groeien.

De nieuwe superfoods
Elk jaar komen er weer nieuwe superfoods in de belangstelling. Komend jaar zal er veel aandacht uitgaan naar Johannesbrood of beter gezegd Carob, het superfood dat gemaakt wordt van de peulen van de Johannesbroodboom. Carob zit boordevol gezonde vitaminen en mineralen en wordt ook interessant gevonden vanwege het hydroxproline wat het bevat: een aminozuur dat betrokken is bij de aanmaak van collageen.

Een ander superfood dat steeds populairder zal worden is eendenkroos (ja die uit de sloot!) Lemna minor zoals het plantje heet, bevat naast vezels, ijzer, foliumzuur en vitamine B12 heel veel eiwitten (goed alternatief voor vlees) Op dit moment is het door de EU nog niet goedgekeurd als voedsel, maar in Thailand en de Verenigde Staten kun je het al lang eten. Het wordt daar in poedervorm gebruikt voor smoothies en soepen.

Eten tegen stress
Voedsel alleen kan stress, depressie of angst natuurlijk niet tegengaan. Maar diëten die rijk zijn aan antioxidanten, vitamines (bijv. B-vitamines), mineralen (bijv. Zink, magnesium), vezels, gezonde vetten (bijv. Omega-3 vetzuren) en andere bioactieve stoffen, zoals probiotica, zijn in verband gebracht met een beter mentaal welzijn en kunnen de geestelijke gezondheid helpen ondersteunen. Iets waar we in 2021 interesse voor zullen hebben. Er komen meer voedingsmiddelen en supplementen op de markt die ingrediënten bevatten die gekoppeld worden aan het verminderen van stress en het verbeteren van de slaap.

3. Sport en beweging

bewegen

Livestreaming is een blijvertje
‘Als mensen niet naar de sportschool kunnen, breng dan de sportschool naar de mensen,’ was het credo afgelopen jaar. Nu we hebben gezien wat er allemaal mogelijk is online zal ook komend jaar de digitale trainingen de norm worden. Thuis-sport neemt toe en zal waarschijnlijk ook nooit meer verdwijnen. We volgen video-workouts op youtube of online lessen van de sportschool. De sportscholen die zullen overleven zijn die scholen die zich aan deze trend kunnen aanpassen via hybride lidmaatschappen met persoonlijke en virtuele aanbiedingen. Livestream trainingen worden steeds professioneler en interessanter.

Sporten met je app
Ook digitale trainingsproducten, apps en gadgets gaan meer mogelijkheden bieden, veelal met op maat gemaakte trainingsprogramma’s.
Fitness apps als Sworkit, Strava, Freeletics, 7 minutes workout worden steeds populairder. Wil je alleen pilates oefeningen doen? Of liever cardio-workouts? Of juist krachttraining, maar alleen voor het bovenlichaam? Er is voor elk wat wils.

Maar behalve apps zijn er nog veel meer slimme digitale hulpmiddelen om thuis te trainen. Wat te denken van de Mirror, een spiegel die je als virtuele  coach begeleidt in allerlei trainingen, of de Peloton, een spinning-fiets met tablet en uitgebreid programma van onlinelessen, zowel live als on demand.

En zo zullen komend jaar nog veel meer bedrijven de thuissportmarkt proberen te veroveren met digitale uitvindingen.

Naar buiten waar de vogeltjes fluiten
Trainen in de sportschool ging een lange tijd niet meer. Maar buiten kon er nog veel. Attributen werden naar buiten gesleept en er werden programma’s voor in het park bedacht. Ook deze hype lijkt niet meer te stoppen. We hebben de smaak van het trainen in de openlucht te pakken gekregen.

4. Beauty

bakuchiol

De huidbarrière in de belangstelling
Probiotische huidverzorging zal een enorme groei doormaken. Alles draait om het ecosysteem van levende micro-organismen op onze huid. Dat gaan we terug zien in producten die probiotica en prebiotica combineren om het microbioom van de huid in evenwicht te brengen.

Weten wat we smeren
Ook als het om huidverzorging en make-up gaat, is transparantie een enorme trend. Consumenten willen weten wat er in hun producten zit. Deze druk heeft ertoe geleid dat bedrijven zich steeds meer richten op duurzamere formules en natuurlijke ingrediënten. Plantaardig is in, en hoe minder ingrediënten hoe beter. Bakuchiol is het nieuwe natuurlijk anti-aging ingrediënt en ook blijft Gotu Kola en gember populair als ingrediënt.

Behandelingen uit en thuis
Led therapie in salons en klinieken is in opmars. Het bestond al even maar de apparatuur wordt steeds geavanceerder. Ledlicht kan roodheid, acne en veroudering aanpakken zonder fysieke aanraking of kans op huidirritatie. Ook wordt ledlicht in combinatie met andere behandelingen zoals peeling of mesotherapie gebruikt.  Ook zie je steeds meer led-apparaten voor thuis, hoewel deze  meestal niet dezelfde resultaten geven als die in de kliniek.

De ‘home devices’ schieten als paddenstoelen uit de grond. Van laser-achtige apparaten en microstroom-rollers tot high tech gadgets voor betere contouren; mensen zullen er het komend jaar steeds meer gebruik van maken. De Amerikaanse wellness en gezondheidssite Well and Good heeft hoge verwachtingen van de anti-aging en gezichtverzorgings tools Droplette en het Opulus Activator-apparaat.

5. De overgang is hot

menopauze

Beroemdheden zoals Gwyneth Paltrow, Oprah Winfrey, Michelle Obama en hier in Nederland Isa Hoes en Medina Schuurman, hebben er mede voor gezorgd dat de overgang meer bespreekbaar werd.  Verwacht wordt dat er een toename in 2021 zal zijn van het aantal producten dat de vervelende symptomen van de overgang tegengaat.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie