Powerhouse foods

Super goed voor je gezondheid: Powerhouse Foods

Wel eens van Powerhouse Foods gehoord?  Het klinkt misschien als een hippe term bedacht door gezondheidsfreaks en foodies maar het gaat hier om een serieuze lijst van groente en fruit waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze gezondheidsrisico’s verlagen. De Amerikaanse overheidsdienst Centers for Disease Control onderzocht groente en fruit aan de hand van 17 voedingsstoffen die volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN en het Amerikaanse Institute of Medicine belangrijk zijn voor de volksgezondheid, zoals kalium, vezels, eiwitten, calcium, ijzer, thiamine, riboflavine, niacine, foliumzuur, zink, en de vitamines A, B6, B12, C, D, E en K.

Groente of fruit dat per 100 kilocalorieën gemiddeld 10 procent of meer van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van die essentiële voedingsstoffen levert, krijgt de definitie van powerhouse food, afgekort met PFV (Powerhouse Fruits and Vegetables)

41 groenten en vruchten voldoen aan deze eis:

powerhouse

Het wil natuurlijk niet zeggen dat andere soorten groenten en fruit niet gezond zijn. Sowieso is veel variëren het best, maar deze spannen de kroon qua vitamines, mineralen, vezels en eiwit en weinig energie. Supergezond dus. Is het je ook opgevallen dat zogenaamde superfoods als gojibessen en açaibessen ontbreken op de lijst?

 

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief.