stress supplementen

Weg stress: deze 4 supplementen helpen

Gezonde voeding, genoeg slaap en voldoende beweging: het is de oplossing voor een stressvrije geest. Supplementen kunnen een geweldige toevoeging zijn bij een emotionele disbalans. Wij zetten de belangrijkste vier vitamines en mineralen op een rij. 

tekst: Kim Palmaccio

Vooropgesteld: supplementen zijn geen vervangers van gezonde voeding. Het is ook geen quick fix. Voor niks niet. Toch kunnen supplementen (tijdelijk) ondersteunend werken bij stress, maar ook bij slaapproblemen, angst en stemmingswisselingen. Rest de vraag: welke supplementen zijn effectief om te gebruiken in tijden van (veel) stress?

Vitamine B

Er zijn verschillende B-vitaminen die goed zijn voor ons brein. Volgens dit onderzoek blijkt dat een multivitamine met vitamine B bijdraagt aan het verminderen van stressgevoelens. Neem vitamine B1: goed voor een stabiele bloedsuikerspiegel wat weer belangrijk is voor een emotionele balans en helpt om stemmingswisselingen te voorkomen.  Vitamine B5 zorgt er daarnaast voor dat onze bijnieren, die het stresshormoon cortisol produceren, goed kunnen blijven functioneren. Tot slot zorgt Vitamine B3 voor de aanmaak voor ons gelukshormoon serotonine. Willen we! Kortom: kies een goede multivitamine of vitamine B complex

Probiotica

Je darmen worden ook wel je tweede hersenen genoemd. Wist je dat stress, stemmingswisselingen of zelfs sombere gedachten zijn te herleiden naar onze darmflora? Omdat onze darmen direct in verbinding staan met onze hersenen is het belangrijk dat onze spijsvertering goed is. Probiotica helpt darmklachten te voorkomen. Dit supplement – verkrijgbaar in poeder- of pilvorm – zijn ‘goede’ bacteriën en je koopt het gewoon bij de apotheek om de hoek, bij een bio-winkel of bij de drogist. Sommige wetenschappelijke studies tonen een positief effect als het gaat om stress verminderen met probiotica. Wetenschappers spreken in dat geval over ‘psychobiotica’: probiotica, die een positieve invloed hebben op ons psychisch functioneren. En in dit geval geldt: baat het niet dan schaadt het niet.

Magnesium

Magnesium speelt onder andere een rol bij de serotonine- en dopamineaanmaak. Langdurige stress maakt je een grootverbruiker van magnesium. Wist je trouwens dat onze voeding door onder andere bestrijdingsmiddelen tegenwoordig steeds minder magnesium bevat? Goed idee dus om dit aan te vullen met supplementen om rusteloosheid, spanningsklachten en -hoofdpijn te voorkomen. Onderzoek wijst uit dat magnesium een goede nachtrust bevordert. Magnesium kalmeert het zenuwstelsel waarmee klachten zoals stress kunnen worden voorkomen of verholpen.

Vitamine D

Behoorlijk wat Nederlanders kampen,  door gebrek aan zonlicht, met een vitamine D-tekort. Vitamine D is één van de belangrijkste vitamines bij het voorkomen van lichamelijke en mentale stress. Zeker in de winter is het dagelijks slikken van extra vitamine D daarom geen overbodige luxe.

*Vraag advies aan een huisarts als stress en mentale disbalans te veel wordt. Supplementen zijn geen vervangers voor gezonde voeding en/of medicijnen. 

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie