Zo maken we korte metten met de doorgezakte voet
Dacht je alles te hebben gehad: haren op je kin, rimpels, mood swings, katers from hell en opvliegers, krijg je ook nog eens last van doorgezakte voeten. Althans, het is een klacht waar veel 45-plussers mee te maken krijgen. Daarom moeten we het er even over hebben.
Wat is dat eigenlijk een doorgezakte voet?
Bij een doorgezakte (voor)voet, ook wel een spreidvoet genoemd, is de voorvoetboog doorgezakt. De kopjes van de middenvoetbeentjes drukken naar onderen door en als gevolg van die druk gaan de tenen gespreid staan en wordt de voorvoet platter/ breder en kan gaan knellen in de schoen. Dit uit zich bijvoorbeeld in een peesontsteking waarbij er een krampachtige pijn ontstaat in één van de tenen. De pijn is eerst nog af en toe maar naarmate je er langer mee blijft lopen, kan dit je dagelijks leven behoorlijk negatief beïnvloeden. Op een gegeven moment doet de wandeling naar de bakker al zeer en kun je alleen nog maar op je meest comfortabele gymschoenen je enigzins pijnloos voortbewegen. Doorgezakte voorvoeten is een veelvoorkomend voetprobleem en komt met name voor bij vrouwen.
Hoe komt je er aan?
Het kan zijn dat je erfelijk belast bent, maar ook leeftijd speelt een rol. Oudere mensen (45+) hebben meer last van een doorgezakte voet. Dat je voeten achteruit gaan naarmate je ouder wordt, is wel logisch als je bedenkt hoeveel de voeten al die jaren hebben moeten dragen en voortbewegen. Een mens schijnt gedurende zijn leven gemiddeld 185.000 kilometer af te leggen (dat is vier maal de wereld rond!). En tellen we daar de extra belasting door bijvoorbeeld dikke buiken (9 maanden lang, of nou ja de laatste 4 maanden), het slepen met zware boodschappentassen of het lopen op hakken bij op, dan kun je nog best wel een extra rondje om de wereld rekenen. Andere oorzaken kunnen zijn: overbelasting door het dragen van schoenen met hoge hakken, overgewicht of reuma.
Hoe kom je er af?
Hoewel oefeningen voor je voeten en enkels goed zijn om de spieren soepel te houden en sterker te maken (denk aan ’s ochtends en ’s avonds op één been je tanden poetsen en voor de gevorderden onder ons, dit met de ogen dicht doen), is het erg moeilijk om je voetspieren te trainen zodat doorgezakte voeten verdwijnen. Wat zeker wel helpt is om zo veel mogelijk op blote voeten te lopen en de voeten regelmatig te masseren. De meest effectieve oplossing is het dragen van corrigerende inlegzolen. Niet echt sexy, maar halleluja wat fijn dat ze er zijn. Ze zorgen er niet alleen voor dat de klachten verminderen of zelfs verdwijnen, maar ze voorkomen ook erger. Er zijn speciale correctiezolen die je voeten precies op de juiste plek ondersteunen zodat je weer een normaal looppatroon hebt. Je kunt deze zolen op maat laten maken bij de podoloog, maar heel veel mensen hebben ook al baat bij een standaard steunzool in de schoenen.
Tekst: Annette Wichmann
Schrijfster van het boek:
Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je op de gratis nieuwsbrief.