goede slaap

Aangetoond: goede slaap maakt je aantrekkelijker

Voldoende slaap is belangrijk voor je hele functioneren. Net als eten en drinken kunnen we er niet zonder. Maar wist je dat mensen die voldoende slapen er ook aantrekkelijker en gezonder uit zien dan mensen die weinig slapen? Dat blijkt uit een Zweedse studie

Voor het onderzoek werd een jury van 65 mensen gevraagd om twee identieke foto’s van 23 proefpersonen te beoordelen. In de ene foto was de proefpersoon compleet uitgerust (na acht uur slapen) en in de andere foto had de proefpersoon 2 nachten slecht geslapen. De jury vond, zonder te weten waarom, de foto van de uitgeslapen proefpersoon het meest aantrekkelijk. Ook vonden ze de uitgeslapen kandidaten er gezonder uitzien. Je ziet er dus echt knapper, leuker en aantrekkelijker uit als je goed geslapen hebt. Daar kan geen botox tegenop.

Om slaapplooien en vouwen tegen te gaan kun je het best op je rug slapen.  Als je met je hoofd op twee kussens slaapt, kun je ook de vorming van wallen voorkomen.

Het is trouwens een mythe dat je minder slaap nodig hebt als je ouder wordt.

Hoeveel slaap je precies nodig hebt, verschilt van persoon tot persoon. Maar de meeste volwassenen hebben 7 tot 9 uur slaap nodig ongeacht de leeftijd die je hebt. 65-plussers kunnen volgens het RIVM met een klein beetje minder toe, maar dan hebben we het hooguit over een half uur. Wat wel verandert als we ouder worden, is het vermogen om de slaap te krijgen die we nodig hebben. Naarmate we ouder worden, slapen we lichter waardoor we ’s nachts sneller wakker worden. Ook het slaap-waakritme verandert: we willen eerder naar bed en staan ’s ochtend vroeger op. Die verschuiving komt waarschijnlijk door de verminderde productie van bepaalde hormonen op latere leeftijd zoals het groeihormoon en melatonine.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief.