bruin worden

Ik wil uren in de zon liggen bakken en Croma-bruin worden

Ik weet het: wit is het nieuwe bruin. De hele dag bakken in de zon is al lang niet meer van deze tijd. Maar geloof me, ik ben echt veel leuker als ik bruin ben. Het is niet dat ik wit niet mooi vind, sterker nog, het kan prachtig zijn. Kijk maar naar Carice van Houten met haar wit porseleinen gezichtje. Sneeuwwitje is er niks bij. Maar mijn wit komt uit een heel andere kleurstaal. Ik ben bleek, een beetje grauw zelfs en dan ben ik ook nog eens niet egaal bleek. Ik heb rode vlekken om mijn neus en mijn voorhoofd heeft weer een andere kleur dan mijn wangen. Als ik geen foundation op doe, vragen mensen mij of ik me wel goed voel. Leuke witte benen heb ik ook al niet. Nog niet zo lang geleden vroeg iemand mij wanneer het gips eraf mocht.

Met een beetje kleur zie ik er al zoveel frisser en gezonder uit. Dan kan ik mezelf zowaar een stuk vinden. En omdat ik er beter uit zie, voel ik me ook veel beter. Het hoeft echt niet Zandvoort-bruin te ze zijn, van een sunkissed huidje knap ik al op. Nu heb ik de pech dat ik heel moeilijk bruin word. Ik moet een week in de zon liggen, wil je iets van kleur zien. Als ik -net als veel vriendinnen- genoeg had aan een paar uurtjes in de tuin werken dan had ik helemaal geen probleem gehad.  Niet dat ik het vervelend vind om dagen achter elkaar in de zon te liggen, sterker nog, ik vind flink bakken ongeveer het lekkerste wat er bestaat. Het probleem is dat lang bakken zo slecht is. Ik heb het gevoel dat ik bijna nog beter een pakje sigaretten weg kan paffen.

Ik word bloednerveus van de zonschade-terreur. Vroeger toen de zon -net als roken- nog niet slecht was, lag ik heerlijk onbezorgd op het strand met liters olijfolie naast me. Met wat druppels jodium erin, want daar werd je het bruinst van. Nu voel ik me voortdurend schuldig, en denk ik alleen maar aan melanomen en rimpels. Ik kan je vertellen; dat is niet bepaald relaxed zonnebaden.  Als ik naar mijn moeder van 87 kijk, zie ik wat de zon kan aanrichten. Haar armen zijn droog en gerimpeld maar haar lichaam is prachtig glad en egaal. Heel jong zelfs. Die huid heeft nauwelijks zon gezien.  Goed insmeren met zonnebrandcrème met een hoge factor is dus de enige oplossing. Uit angst smeer ik mijn gezicht braaf iedere dag in met factor 30 of 50. Allemaal leuk en aardig maar bruin word ik er niet van. Met die bescherming moet ik wel vier keer zo lang in de zon zitten om hetzelfde resultaat te krijgen en daar krijgen we weer meer rimpels van. Zucht.

Ik wil gewoon genieten van de zon, niet me de hele tijd schuldig voelen, niet de hele tijd bang zijn om nog meer rimpels te krijgen. Kunnen we daar niet wat aan doen?  Kan iemand een groot wetenschappelijk onderzoek doen waaruit blijkt dat zonnen ongelooflijk goed is en dat je er ook nog eens jonger van wordt? En doe eigenlijk ook maar wat strakker.

 

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.