cosmetische behandelingen

Cosmetische behandelingen: nieuwe inzichten en technieken deel 1

Voor het tijdschrift Nouveau sprak ik 3 cosmetisch artsen over de nieuwste inzichten, technieken en behandelingen. Graag deel ik hun kijk op cosmetische behandelingen ook even hier.

Dit keer aan het woord: Dr. Leonie Schelke, cosmetisch arts en fleboloog

‘Het vak van cosmetisch artsen wordt steeds volwassener. Waar we als artsen eerst niet zoveel vragen stelden over een nieuwe behandeling of techniek, willen we nu met eigen ogen zien wat het doet.  Wettelijk hoeft een filler bijvoorbeeld maar 3 maanden te worden getest terwijl het bij een client soms wel 18 maanden blijft zitten. Het is veel interessanter om zelf te zien wat het effect precies is, ook na verloop van tijd. Daar helpt de echo heel goed bij. Vergelijk het met het apparaat dat ook voor zwangerschappen wordt gebruikt maar dan voor het gezicht. Hierdoor kun je als arts niet alleen goed zien waar de injectie met botox, filler of skinbooster precies ingebracht moeten worden maar ook waar de gel of vloeistof naar toeloopt en waar het effect heeft. In Nederland lopen we wat betreft die echo nog wat achter maar in het buitenland is het niet meer weg te denken. Zelfs de meest ervaren artsen die al 15 jaar bezig zijn met injectables zeggen zo veel meer te kunnen met de echo. Je ziet precies waar je moet zijn.’

Welke behandelingen worden volgens jou populair?

‘Huidverbeterende behandelingen zoals lasers en energy based devices* zoals radiofrequentie en focused ultrasound nemen een steeds belangrijker plek in. Preventie is key. Ook als je jong bent kun je daarmee beginnen. Onderhoud is belangrijk. Je ziet ook dat steeds meer dat celebs hun te veel ingespoten fillers laten verwijderen. Waar ik op korte termijn ook veel van verwacht zijn serums en fillers die biostimulerend werken. Dat wil zeggen dat ze de groei of aanmaak van lichaamseigen stoffen of processen stimuleren. Je had al collageen stimulerende fillers zoals Sculptra en Radiesse maar er komen nog veel meer producten die groei, reparatie of opbouw bevorderen. Helemaal nieuw zijn behandelingen met exosomen, moleculen die via microneedling of injecties worden ingebracht en die groeihormonen aanmaken die een rol spelen in het repareren, helen en vernieuwen van je huid.’

*Energy Based Devices

Dit zijn apparaten waarbij door contact met de huid een energie-overdracht plaatsvindt, met als doel een strakkere, steviger of egalere huid. Je kunt ze in 2 soorten onderverdelen: apparaten die gericht zijn op de buitenste laag van de huid én apparaten die onder het huidoppervlak, in de lederhuid of nog dieper in de SMAS-laag, minuscule wondjes maken. De apparaten die op de bovenste huidlaag werken, zoals laser en plasmatherapie, kunnen zorgen voor een egalere huid, vermindering van fijne lijntjes en pigmentvlekken. De apparaten die de diepere huidlagen bereiken, zoals ultrasound en radiofrequentie, zorgen voor huidversteviging en het stimuleren van de collageenaanmaak.

Vaak zijn meerdere behandelingen nodig voor het gewenste resultaat. Prijzen verschillen per apparaat en de grootte van het behandelende gebied.

Betrouwbaarheid en kwaliteit

Kijk of je arts lid is van de NVCG. De Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde stelt hoge eisen aan klinieken en artsen en zet zich in voor de kwaliteit van cosmetische behandelingen en het geven van objectieve voorlichting aan cliënten.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie