cosmetische behandelingen

Deze nog onbekende cosmetische behandelingen zijn veelbelovend

Cosmetische behandelingen, er zijn er zoveel. Welke zijn nou echt veelbelovend? En wat zijn de laatste inzichten op cosmetisch gebied? Ik vraag het 3 gerenommeerde cosmetisch artsen.

  • Dr. Leonie Schelke, cosmetisch arts en fleboloog
    Veel belovende behandeling: Deep medial fat pad behandeling

“Veroudering in het gezicht wordt veroorzaakt door meerdere factoren zoals botafbraak, huidveroudering en het kleiner worden van de diepe fat pads. Fat pads zijn vetcompartimenten die als een soort kussentjes ondersteuning geven aan de huid en onderliggende structuren. Worden die kussentjes kleiner dan ontstaan er holtes en zakt de huid wat naar beneden. Het beste is dat te zien bij het stukje tussen de wangen en de ogen. De wang sluit als het ware niet meer goed aan bij het oog. Het zijn niet zo zeer de rimpels die oud maken maar die holtes en de naar beneden zakkende huid en overhangende huid bij de neuslijnen. Nu proberen we al langer om die diepe fat pads op te vullen met hyaluronzuur maar omdat ze maar 3 mm dik zijn en diep op het bot liggen waar ook bloedvaten en spieren lopen is het bijna niet te doen om de juiste plek te vinden zonder iets te beschadigen. Maar sinds de komst van de echo in de cosmetische klinieken kan het wel. Je kunt precies zien waar het fat padje zich bevindt, waar eerder ingespoten fillers zitten en hoe de vaten en spieren lopen.  Dat maakt deze behandeling heel interessant en nieuw. Je hebt fat pads in verschillende lagen; de diepe en oppervlakkige fat pads. Die oppervlakkige fat pads zijn groter en hebben in principe geen echo nodig, maar daarin injecteren geeft een onnatuurlijke mimiek, de bekende sinaasappelwangen. Het zijn de vooral de diepe fat pads die interessant zijn. Steeds meer specialisten maken gebruik van de echo, zoals anesthesisten, orthopeden en reumatologen. De echo biedt ook een cosmetisch arts meer veiligheid en meer mogelijkheden.”

Waarvoor of voor wie is deze behandeling geschikt?
“Eigenlijk voor iedereen boven de 30. Het eerste wat er namelijk gebeurt als je ouder wordt, is het kleiner worden van die fat pad waardoor er onder de ogen en naast het jukbeen holtes ontstaan. Met deze behandeling worden de verhoudingen weer beter. Je bent als het ware de structuren die tot nu toe niet goed bereikbaar waren aan het remodelleren.”

Prijs, aantal behandelingen en risico’s
“Voor één behandeling heb je 1 ml hyaluronzuur nodig wat neer komt op ongeveer 550 euro. Omdat we nog niet precies weten hoe lang hyaluronzuur op die plek in de huid blijft zitten, is het nog niet duidelijk wanneer de behandeling herhaald moet worden. Aangezien in diepere huidlagen minder beweging is dan de oppervlakkige huidlagen is de verwachting dat het langer blijft zitten dan bij de gebruikelijke hyaluronzuur filler behandelingen. Uiteraard is het belangrijk dat een bekwame arts deze behandeling uitvoert, maar op zichzelf brengt deze behandeling door de echo veel minder risico’s met zich mee.”

Leonie’s kijk op cosmetische ingrepen
“Ik vind het belangrijk om te kijken naar het complete plaatje. Je hoofd moeten passen bij je hals, je handen en de rest van je lichaam. Het gaat er ook niet meer om iemand jonger te maken, nee, het geheel moet er goed uit zien. Vrouwen zijn vaak geneigd om de mooie punten die ze hebben in het gezicht te accentueren, maar het is beter om de zwakste plek als uitgangspunt te nemen. Iemand die altijd prachtige jukbeenderen heeft gehad wil die graag behouden, maar als ze bijvoorbeeld veel botverlies heeft rond de kaak is het beter om daar naar te kijken. Mooie jukbeenderen passen niet bij een rommelige kaak. Je kunt beter je zwakke plek goed laten aansluiten bij het goede gedeelte. Zo heeft het ook niet zoveel zin om iemand met een slechte huidkwaliteit fillers te geven. Eerst werken aan die huidkwaliteit.”

 

  • Dr. Peter Velthuis is dermatoloog, oprichter van de Velthuis klinieken en is werkzaam in het Erasmus MC op de afdeling cosmetische dermatologie.
    Veel belovende behandeling: Gefractioneerde Pico laser

“De Pico laser geeft in een heel korte tijd, namelijk in een picoseconde (een biljoenste van een seconde,) een hele hoge energie af in de vorm van een lichtpuls. Deze korte puls is zó krachtig dat het heel kleine holtes in de huid maakt zonder de huid te beschadigen. Bij andere lasers maak je eerst de huid kapot waarna herstel en verbetering optreedt. Bij de Pico laser blijft de huid heel terwijl het geen warmte afgeeft. De Pico laser werd zo’n vier jaar geleden op de markt gebracht om tatoeages te verwijderen, maar blijkt nu ook heel effectief om oneffenheden en littekens in het gezicht te verzachten en de huid te verstrakken. Sinds twee jaar heeft de Pico laser een gefractioneerde modus erbij, MLA genoemd, waardoor je heel gecontroleerd en effectief schade van het bindweefsel kunt herstellen. De gezonde huid hoef je dus niet aan te raken.”

Voor wie of waarvoor is de behandeling geschikt?
“Omdat de Pico laser op de diepere huidlagen inwerkt en daar de collageenaanmaak stimuleert, zorgt het met name voor een strakkere huid. Daarnaast is de behandeling uitermate geschikt om littekens te behandelen. Ik heb twee vrienden van mij met acnelittekens behandeld, vroeger met de co2 laser en nu met de Pico laser, beiden zagen beter resultaat met de Pico laser. Voor oppervlakkige lijntjes of vlekjes is deze laser minder geschikt. Het voordeel van de Pico laser is dat het geen downtime kent, je stapt zo de kliniek uit en je ziet er nauwelijks wat van. En het mooie is dat je ook je hals en het decolleté er mee kunt behandelen. Daarnaast is de Pico laser als een van de weinige lasers geschikt voor de donkere huid.”

Prijs, aantal behandelingen en risico’s
“Een behandeling voor het hele gelaat kost tussen de 750 en 1000 euro. Doorgaans zijn er 2 a 3 behandelingen nodig. Als de behandeling goed wordt uitgevoerd, dat wil zeggen niet te hoog wordt gezet, zijn de risico’s heel gering. De behandeling duurt nog geen 15 minuten en is niet echt pijnlijk. Koelen met een machine die koude lucht blaast tijdens de behandeling is voldoende”

Peters kijk op cosmetische ingrepen
“Je ziet vaak foto’s van vrouwen op folders en in bladen bij cosmetische klinieken die als voorbeeld dienen: kijk dit is wat mooi is en hoe je eruit gaat zien. Maar wie bepaalt wat mooi is? Het gaat erom wat bij jou past en wat je zelf wilt uitstralen. Er zijn apps die kunnen laten zien hoe je gezicht eruit zal zien wanneer je een bepaalde behandeling wilt doen. Misschien is het wel te zakelijk voor je, of juist te vriendelijk. Ik vind het een goede ontwikkeling om te kijken naar ieders persoonlijke wens en naar wat bij iemand past. Die apps kunnen daar een belangrijke rol bij spelen. Terug naar de essentie en niet kijken naar wat in het algemeen als mooi wordt gezien.”

 

  • Ludy Holst, Cosmetisch arts KNMG en eigenaar van de van Lennep Kliniek
    Veel belovende behandeling: Sculptra

“Het gaat natuurlijk altijd om de combinatie van producten en behandelingen om het mooiste effect te krijgen, maar als ik één behandeling veelbelovend vind, dan is het Sculptra, Sculptra is een injectie vloeistof bestaande uit poly-L-melkzuur en behoort net als bijvoorbeeld hyaluronzuur tot de vulmiddelen. Wat Sculptra bijzonder maakt is dat het de eigen collageenaanmaak stimuleert. Het grootste effect zie je dus na een paar maanden.  Hyaluronzuur is vooral geschikt om de oppervlakte rimpels op te vullen en de huid wat soepeler te maken. Sculptra spuit je meer in de diepere huidlagen ook zelfs onder de smaslaag, een dunne peesplaat. Daarmee kun je een fantastisch liftend effect creëren. En omdat Sculptra het eigen collageen stimuleert wordt het effect na voorloop van tijd alleen nog maar mooier. Omdat Sculptra technisch iets lastiger prikken is – het vergt enige ervaring – en omdat het effect niet direct zichtbaar is wordt Sculptra niet veel toegepast. Zonde, want het kan zo’n wow-effect geven.”

Waarvoor of voor wie is deze behandeling geschikt?
“Het eerste waaraan we ons vaak storen als we ouder worden, is een vermoeide blik. Het onderste ooglid zakt wat en de zijkant van de wenkbrauw gaat wat treurig naar beneden staan. Die plekken bij de slapen, boven de kauwspier, op de hoek van de kaak, vlak naast de neusvleugels zijn ideaal voor Sculptra. Het zijn de meer statische gebieden in je gezicht. Die gebieden kun je ook behandelen met hyaluronzuur alleen is daarvan de werking korter en het liftend effect minder. Eigenlijk is een combinatie van Sculptra en hyaluronzuur het best. Sculptra zorgt voor een liftend effect en zorgt ervoor dat de huid zich weer aan het bot hecht Hyaluronzuur zorgt voor een soepele zachte huid en is meer geschikt voor de dynamische gebieden.”

Prijs, aantal behandelingen en risico’s
“De benodigde hoeveelheid Sculptra en het aantal behandelingen is afhankelijk van de leeftijd en de mate van volumeverlies. De prijs van 1 behandeling ligt tussen de 650 en 1100 euro. Het effect kan wel 2 tot 3 jaar aanhouden. Risico’s zijn gering, vergelijkbaar met hyaluronzuurfillers maar Sculptra vraagt wel om meer technische kennis van de arts.”

Ludy’s kijk op cosmetische ingrepen
“De huid bestaat uit verschillende lagen en kent verschillende problemen. Belangrijk is dat je naar al die facetten kijkt. Met professionele crèmes kun je bijvoorbeeld heel goed de oppervlakkige huid behandelen, maar het voorkomt niet dat ‘het kippenvlees van het botje afglijdt’. Daarvoor is Sculptra bijvoorbeeld weer geschikt. En met hyaluronzuur leg je weer een zacht kussentje neer in de bewegende delen. Het gaat om een totaalpakket. Met één middel of één soort behandeling kom je er niet. Belangrijk is dat je je laat begeleiden door een ervaren arts. Daarnaast geloof ik meer in liften dan volspuiten. Beter een fitte huid dan een puffy en uitgezakte huid.”

Deze tekst van mij is eerder verschenen in Nouveau

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie