dikke buik

Die 45+ buik kun je écht kwijtraken (zonder meer te sporten)

Ook al lijkt het soms onmogelijk. Lees hier hoe je er korte metten mee maakt.

Je eet minder en sport meer en toch gaat die irritante zwemband niet weg. Wie kent het niet? Je mag echt van geluk spreken als je buik niet te grazen wordt genomen door de overgang. Nu is die dikke vetrol niet voor niets bedacht. Vroeger toen oudere vrouwtjes nog mager waren, bood het extra vet hen wat bescherming. Persoonlijk had ik meer rekening gehouden met de tijd waarin we nu leven, maar ja.

De grote boosdoener van alles is de veranderende hormoonhuishouding. Door vermindering van oestrogenen krijg je een vertraagde stofwisseling waardoor je minder snel calorieën verbrandt. Daarnaast kan je ook nog eens te maken krijgen met een schildklier die trager werkt. En, we zijn nog niet klaar, de overgang leidt soms tot meer stress wat ervoor zorgt dat je meer cortisol aanmaakt wat weer aanzet tot meer eten. Om het af te ronden neemt ook nog je spiermassa een beetje af als je ouder wordt.
Ga daar maar eens het gevecht mee aan.

Toch denk ik dat er echt iets te doen is tegen die Michelinbanden. Het gaat om de volgende twee regels waar ik heilig in geloof en die mij goed helpen.
1. Puur & Vers
Ik ben niet van de diëten maar wel van puur en vers eten. Hoe minder kunstmatige voedingstoffen hoe beter. Dus als het even kan; kook zonder zakjes en pakjes.
2. Eet voeding met een lage glycemische lading
Klinkt ingewikkeld maar dat is het niet. De glycemische lading heeft alles te maken met snelle en langzame koolhydraten (denk witte boterham versus wortel). De glycemische index (GI) is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Producten met een hoge GI zijn bijvoorbeeld gebakken aardappelen, brood, cornflakes en popcorn.
Groenten, peulvruchten en fruit vallen onder producten met een lage GI. De GI van een product kan variëren. Zo verandert de GI door de manier waarop het wordt klaargemaakt (gebakken aardappelen hebben een hogere GI dan gekookte).
Bij de glycemische lading (GL) wordt zowel rekening gehouden met de hoeveelheid koolhydraten in een product als hoeveel iemand van een product eet. De bedoeling is dat je voedingsmiddelen met een hoge glycemische lading moet zien te vermijden.
Hieronder een makkelijk lijstje. Zo zie je dat je  beter een handje pinda’s kan nemen dan een handje rozijnen. Je moet er niet te spastisch over doen, maar hou er rekening mee waar het kan. Op een gegeven moment weet je uit je hoofd welke producten een hoge GL-waarde hebben. Er zijn ook handige apps waarop je kan zien wat de glycemische lading is van een product.

Probeer het een tijdje uit, wedden dat je buik minder wordt?

GL            Waarde           Invloed
Hoog          > 20                   Snelle stijging bloedsuikerspiegel
Gemiddeld    10 – 20         Geleidelijke stijging bloedsuikerspiegel
Laag            < 10                  Langzame stijging bloedsuikerspiegel

 

GL lijst

bron: voedingscentrum, Harvard Medical School

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.