oude handen

Dit kun je doen tegen ‘oude handen’

Soms lijkt het wel dat je handen sneller verouderen dan de rest.  Is dat ook zo? En wat kun je er tegen doen? 

tekst: Kim Palmaccio

Het is geen rocket science: hoe ouder we worden, hoe dunner de huid. Dat geldt logischerwijs ook voor onze handen. Maar uit onderzoek blijkt dat je handen sneller verouderen dan de rest van je lichaam.

De reden? We gebruiken onze handen de hele dag door. Ze worden meer gewassen, wat de natuurlijke oliën verwijdert die onze huid beschermen tegen droge plekken. Daarnaast worden ze continu blootgesteld aan de zon. Ook houd je moeilijker vocht vast naarmate je ouder wordt, wat zorgt voor een slappe huid. Onze aderen worden duidelijker omdat je zacht weefsel verliest. Gevolg: het vet in de rug van onze hand en de elasticiteit neemt af. Tel daar ouderdomsvlekjes bij op, en je handen kunnen er ouder uitzien dan je misschien wilt. Het goede nieuws: je kunt je handen jonger laten lijken met de juiste verzorging.

Hoe lijken handen jonger?

First things first: bescherm je handen goed. Gebruik een rijke handcrème en bij (langdurige) blootstelling aan de zon draag je een zonnebrandcrème met een SPF50 of hoger. Breng deze regelmatig opnieuw aan. Als je gaat schoonmaken of tuinieren: Draag katoenen handschoenen. Kies als je je handen wast voor een milde zeep zodat je handen hun natuurlijke oliën behouden. Een droge huid is er eentje met veel dode huidcellen. Daarom helpt exfoliëren ook. Gebruik een milde peeling om zachtjes de handen mee te scrubben en smeer ze daarna in met een lanolinecrème. Tot slot helpt een gezond dieet met vitamines, antioxidanten en omega-3-vetzuren om je huid en nagels gezond te houden. En vergeet niet genoeg water te drinken. Door simpelweg elke ochtend te beginnen met twee lauwwarme glazen water, help je de natuur al een handje op weg.

Bye bye ouderdomsvlekjes

Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts cosmetische dermatologie somt op haar blog een aantal tips op om ouderdomsvlekjes tegen te gaan. De twee belangrijkste: ‘Smeer overdag een crème met een hogere concentratie vitamine C, niacinamide en/of zoethoutwortel die je gebruikt voor je gezicht ook op je handen. Andere ingrediënten die kunnen helpen tegen oppervlakkige pigmentatie zijn: glabradin, paper mulberry, aloesin en ellagic acid.’ En: ‘Gebruik ‘s nachts op je handen een exfoliant met glycolzuur’. Zie je na twee maanden geen verschil? Dan is het volgens Ultee raadzaam om een recept bij je huisarts te vragen voor vitamine A zuur crème of azalic acid crème. Ook kan je tijdelijk een crème met hydroquinone gebruiken. Wil je sneller resultaat? Dan kun je je handen laten laseren, bijvoorbeeld door middel van IPL. Hiermee kan je tussen de 80 en 95 procent verbetering verwachten, aldus Ultee. Maar ze waarschuwt: ‘Laat deze behandeling altijd uitvoeren door een goed centrum en laat de behandeling over aan een huidtherapeut of dermatoloog!’

Bronnen
Webmd.com; sciencesdaily, dr-jetskeultee.nl

 

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie