Facelift: de nieuwste technieken
“Kijk, hoe goed dat eruit zou zien!” zegt Martine terwijl ze met haar vingers de huid van haar kaaklijn en wangen naar achteren trekt. Martine -58 jaar- is een van mijn beste vriendinnen en overweegt een facelift maar vindt het nog te eng om de stap te nemen. We staan voor de spiegel onze rimpels en slappe huid te bestuderen. ‘Zullen we dan maar de boel met plakband vastzetten?’ suggereer ik. Ook ik zit wel eens over een facelift na te denken, maar ik laat graag anderen even voorgaan. Ondertussen zoek ik uit wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is. Een facelift zal nu ook ongetwijfeld anders zijn dan vroeger. Ik praat erover met Jacques van der Meulen, plastisch chirurg gespecialiseerd in de esthetische chirurgie van het aangezicht. Jaarlijks verricht hij ongeveer 200 facelifts. Hij ziet vrouwen vanaf een jaar of 40, maar de meesten zijn tussen de 50 en 70 jaar. Ook komen er steeds mannen naar hem toe.
“Er is in de loop der jaren inderdaad veel veranderd, de technieken zijn geëvolueerd” vertelt van der Meulen. “De eerste facelifts werden al begin vorige eeuw gedaan. Wat ze toen deden was eigenlijk heel simpel, ze pakten de huid op, trokken die rigoureus naar achteren, sneden een stuk weg en naaiden de huid bij het oor en langs de haarlijn weer vast. Tot de jaren 70 werd de facelift zo uitgevoerd. Het nadeel was dat weliswaar de huid werd strakker getrokken maar het onderliggend weefsel -waar onder andere de spieren en vetkussentjes aan vastzitten- niet. Dan krijg je een huid die strak staat maar alles wat daaronder zit is nog steeds verslapt, met als gevolg dat het resultaat van korte duur is. Later werd ontdekt dat het veel beter is om dat onderliggende weefsel, de SMAS genoemd, mee omhoog te trekken. Door juist die laag te liften, krijg je een mooier en veel duurzamer resultaat. De manier waarop dat gebeurt, verschilt per techniek. (zie kader, red.). De nieuwste faceliften zijn veel minder belastend met een kortere hersteltijd en kleinere littekens.”
Ik ken vrouwen die een facelift overwegen maar het niet doen omdat ze bang zijn er plastic fantastic uit te gaan zien.
“Een facelift heeft een slechte naam gekregen omdat we zoveel lelijke voorbeelden zien. Vooral in Amerika heerst nog het idee dat strakker en voller beter is omdat ze denken dat je er dan jonger uitziet. De Amerikanen noemen dat ‘Rejuvenation’. Als je aan het instagram-ideaalplaatje wilt voldoen en strak zonder ook maar een rimpel mooi vindt dan is dat natuurlijk prima, maar het ziet er wel snel ongeloofwaardig uit. Persoonlijk vind ik dat je een facelift niet moet doen om er jonger uit te zien, omdat je er dan echt anders uit gaat zien. Ik wil juist graag dat je er goed uit ziet voor je leeftijd, zodat anderen niet vermoeden dat je iets hebt laten doen. Als je dan jonger in wordt geschat is dat mooi meegenomen, maar het moet geen doel op zich zijn. Je kunt met de juiste facelift namelijk echt mooie, natuurlijke resultaten bereiken. Het kan vooral een uitkomst zijn wanneer je het idee hebt dat je gezicht uit de pas loopt met hoe je je voelt. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je een zware tijd achter de rug hebt of om wat voor reden dan ook niet gezond hebt geleefd. Een facelift kan ervoor zorgen dat je weer aan de goede kant van de lijn komt te staan ten opzichte van je omgeving. Iets wat je niet met fillers of botox kunt bereiken omdat je daarmee geen huidoverschot kunt wegnemen. Daarna verouder je gewoon mee met anderen. Het is een optimalisatie, het stopt de veroudering natuurlijk niet. Belangrijk is dat je goed met je plastisch chirurg bespreekt wat je wel en niet wilt. Wat zijn zijn of haar principes? Vraag om voorbeelden. Er is niets zo persoonlijk als je gezicht, dus een facelift is geen eenheidsworst.”
Als ik de foto’s zie van vrouwen die bij Jacques van der Meulen een Enbloc facelift hebben ondergaan (zie naturalfaces.com) ben ik overtuigd dat facelifts een ongelooflijk mooi en natuurlijk resultaat kunnen geven. Maar, nog steeds lijkt het me een heftige ingreep, is dat ook zo?
“Dat hangt af van de techniek die de chirurg toepast. De ene ingreep is zwaarder en heeft een langere hersteltijd nodig de ander. Bij de Deep Plane facelift bijvoorbeeld wordt de huid eerst los gemaakt van de onderliggende SMAS. Dat geeft een grotere wondoppervlak en langere downtime. De En-bloc facelift gebeurt met kleinere littekens en deze lagen blijven aan elkaar verbonden, waardoor je sneller geneest en het minder ingrijpend is. Daardoor kan het zelfs onder plaatselijke verdoving plaatsvinden als je dat wilt. Ik adviseer mijn patiënten om 2 weken vrij te nemen. Je kunt soms al na een week weer toonbaar zijn als je geen blauwe plekken hebt. Elke invasieve ingreep kent risico’s, maar als je een goede ervaren plastisch chirurg kiest kan er niet veel mis gaan.”
Facelift technieken
Deep plane lift:
Bij deze facelift volgens de Amerikaanse school wordt de SMAS tot diep in het gezicht los gemaakt en wordt de huid wordt schuin naar achteren geëgaliseerd. Het is een drastische ingreep, maar het resultaat is spectaculair. Daar moet je van houden. Hij pakt zowel het gezicht als de hals mee.
Mini-lift
De minilift of S lift is een ingreep die vaak genoemd wordt bij de eerste verouderingsverschijnselen. De huid wordt strakker getrokken, maar omdat de SMAS niet mee genomen wordt en de huid zelf niet zo stevig is, zakt het relatief snel weer terug en is het resultaat van korte duur.
MACS lift
Bij deze ingreep wordt de huid van de wang losgemaakt van de SMAS, waarna ze apart van elkaar worden gelift. De littekens zijn iets korter dan bij een Deep Plane lift, maar omdat bij deze lift de hals niet wordt meegenomen is het effect tussen hals en gezicht wel verschillend.
En-bloc hals facelift
Bij deze vrij nieuwe facelift worden de SMAS en de huid van de wang samen (En-bloc) verticaal gelift. De hals wordt daarentegen diagonaal naar achteren getrokken, zodat zowel de kaaklijn als de halshoek gecorrigeerd worden. Omdat bij deze ingreep de huid niet apart losgesneden wordt en er via kortere littekens wordt geopereerd, is de hersteltijd relatief kort.
Hoe vind je een goede plastisch chirurg?
- Kijk of je echt te maken hebt met een plastisch chirurg. Om de BIG registratie van je de arts te controleren kijk je op bigregister.nl
- Elke geregistreerde plastisch chirurg zal lid zijn van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. Een plastisch chirurg die esthetische chirurgie doet, zal ook lid zijn van de Nederlandse Vereniging voor Esthethische Plastische Chirurgie
Prijs
De prijzen variëren van 5000 euro tot 15.000 euro, afhankelijk van de facelift techniek die je kiest. Ook verschilt het per ingreep of er nog extra correcties moeten worden gedaan. Soms is bijvoorbeeld ook een onder- of bovenooglift nodig om het gezicht in balans te krijgen.
Dit artikel van mij is eerder verschenen in het tijdschrift Nouveau
Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!