zonnebril

For your eyes only

Dat UV straling schadelijk is voor de huid, weten we inmiddels wel. Maar dat hetzelfde voor de ogen geldt is veel minder bekend. Dat komt vooral omdat we de schade niet meteen merken. Maar als je veel buiten (in de zon) bent zonder zonnebril, is de kans groot dat je later minder goed ziet. En het verschil kan aanzienlijk zijn. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat langdurige blootstelling aan UV straling het risico verhoogt op cataract (staar) en  maculadegeneratie. Zo wordt 20% van alle staar gevallen veroorzaakt door overmatige blootstelling aan UV straling.

Dus op die zonnebril!

Hierbij wat handige tips

  • Het fijne is dat alle brillen in Nederland en binnen de Europese Unie (goedkoop of duur) 100%UV bescherming geeft. De aanduiding staat meestal op een sticker, of in de beschrijving van de bril: 100% UV of UV400 .
  • Hoe groter het frame hoe beter, zo wordt ook de dunne huid rondom je ogen beschermd.
  • De kleur van de glazen heeft geen effect op de UV-bescherming. Met donkere glazen ben je dus niet beter beschermd dan lichte, maar de kleurintensiteit speelt wel een rol in de bescherming tegen verblinding. Op het label van de bril staat een CE markering gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Hoe hoger het getal hoe meer het zichtbare licht wordt gereduceerd en beschermt tegen verblinding.
  • Wees niet bang dat een zonnebril ten koste gaat van Vitamine D aanmaak. Vitamine D wordt aangemaakt via de huid niet via de ogen
  • Polariserende glazen hebben op zich ook niks met het UV-bescherming te maken maar neutraliseren schitteringen en weerspiegelingen, wat je ogen weer rust geeft. Vooral handig op het water, in de sneeuw of achter het stuur.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.