ouder worden

Het verouderde beeld over ouder worden is aan vernieuwing toe

Als je jong bent vind je iemand van vijftig of zestig oud. En als je zelf vijftig bent, voel je je heel jong. Het is een waarheid als een koe. Het gekke is alleen dat ik bij de leeftijd vijftig nog steeds regelmatig een ouder iemand voor me zie. Ouder in ieder geval dan ik ben of denk te zijn.

Ik kan me herinneren dat ik op de middelbare school de moeders van vriendinnen serieus oud vond. Rimpelig en echte mevrouwen in doen en laten. Die moeten toen mijn leeftijd hebben gehad, sterker nog, ze zullen jonger zijn geweest.

Voor mijn gevoel waren ze alleen veel en veel ouder dan ik nu ben. Op die manier kijk ik nog steeds naar vijftigplussers, alsof ik zelf een puber ben. En dat gaat vooral op als ik erover lees of hoor.  Zie ik in de krant staan ‘vrouw van middelbare leeftijd valt van fiets,’ dan stel ik me een grijs vrouwtje voor, een beetje stijf en tuttig, die ongetwijfeld bij de val haar beide heupen heeft gebroken. Ik denk echt niet aan een van mijn vriendinnen, laat staan aan het jonge meisje dat ik zelf denk te zijn. Dat is toch vreemd? Het denkbeeld klopt van geen meter met de werkelijkheid.

Verkeerd imago
Nu is het erge dat heel veel mensen  een verkeerd beeld hebben van vijftigplussers. Dat beeld heeft weer als gevolg dat veel marketeers, adverteerders, ondernemers, eigenlijk de hele maatschappij de vijftigplussers verkeerd neerzetten, of zelfs negeren. En het stomme is dat ik door mijn eigen denkbeeld het nog begrijp ook. Ik zou ook eerder een dertiger dan een zestiger aannemen. Ik denk bij een vijftiger of zestiger ook eerder aan een e-bike dan aan een racefiets.

Het idee dat dertigers mij oud vinden en dus niet hip, aantrekkelijk of interessant, maakt me soms onzeker. Soms schaam ik me echt als ik me tussen jongere collega’s begeef. Dan denk ik de hele tijd: ze zullen me wel een oude muts vinden.

Het tij begint te keren
Ik besef dat het nogal sneu is, maar ik kan me echt minderwaardig voelen bij een groep vrouwen die allemaal jonger zijn dan ik. Zet mij maar tussen leeftijdsgenoten of oudere mensen.

Maar nu komt het goede nieuws. Wat voor mij een enorme mazzel is, is dat langzaam maar zeker het tij in de maatschappij begint te keren. Beetje bij beetje wordt er anders tegen vijftigers aangekeken. Niet alleen omdat ze steeds jonger worden, maar ook omdat er steeds meer van zijn. Dit jaar is voor het eerst meer dan de helft van de Nederlandse bevolking ouder dan vijftig. Het zijn niet de dertigers meer die interessant zijn, nee wij zijn het!

Eigenlijk heb ik dus ontzettende mazzel dat ik nu leef en niet veertig jaar geleden. Dan had ik me pas afgeschreven gevoeld. Nu wordt er steeds meer gekeken naar wat wij doen en willen. Het zijn de ouderen die hip, hot en happening zijn. Het idee dat een dertiger tegen me opkijkt, vind ik heel opwindend.

Wie tips wil om er ouder uit te zien, kan bij mij terecht. Wat een ontwikkeling.

 

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.