vitamine cremes

Hoe vitaminen in crèmes de huid zichtbaar kunnen verbeteren

Vitaminen tegen rimpels

Als het om anti-agingcrèmes gaat, ben ik altijd wat sceptisch. Natuurlijk, producten kunnen fijn voelen en wellicht voedend zijn, maar zichtbaar rimpels verzachten of verminderen? Ik heb het nog niet meegemaakt. Het is natuurlijk ook lastig te zien, omdat je nooit maar één kant van je gezicht insmeert. Als je dat wel zou doen, zou je nog kunnen checken of na verloop van tijd de ene helft minder lijntjes heeft dan de andere. Waar ik dan weer wel in geloof, zijn verzorgingsproducten met vitaminen. Waarschijnlijk omdat vitaminen in ons lichaam ook goed werk doen. Maar of ze ook écht verschil kunnen maken, weet ik niet. Je hoort er zoveel over, dat ik nu weleens wil weten hoe het precies zit.

Ik neem contact op met dr. Jetske Ultee, ze is onderzoekarts in de cosmetische dermatologie en doet veel research naar de zin en onzin van skincare en naar het gebruik van cosmetische producten. Eerst maar eens naar het begin:

Welke vitaminen zijn het interessantst als het om huidveroudering gaat?

Dr. Jetske Ultee:  ‘Er zijn verschillende vitaminen die je terugziet in verzorgingsproducten, maar vitamine A, B – en dan vooral B3 –  en C zijn het populairst. Van alle drie vitamines staat onomstotelijk vast, dat ze de veroudering tegen kunnen gaan. Denk aan een verbetering van de huidstructuur, het afnemen van het aantal rimpels en de diepte ervan, het verminderen van pigmentvlekken en het stimuleren van de productie van collageen en elastine. Het is niet alleen wetenschappelijk aangetoond, maar ook duidelijk zichtbaar en merkbaar. Dus als je me vraagt: werkt het? Dan is het antwoord absoluut: ja! Maar voordat je nu naar de stad rent om allerlei serums en crèmes te kopen, is het belangrijk te weten dat er een grote “maar” aan kleeft. Het probleem met vitamines is, dat ze instabiel zijn en dan vooral A en C. Voor onderzoek worden in het lab verse ingrediënten gebruikt, maar om ze vers te houden in skincare-producten: dat is haast niet te doen. Dan komen er lucht, licht, water en andere ingrediënten bij, waardoor de werking van de actieve stof – de vitamine – meteen afneemt. Vergelijk het met etenswaar; die bederft ook als je het niet goed conserveert.’

Betekent het dan dat het geen zin heeft om beautyproducten met vitaminen te kopen?

‘Nee, er zijn absoluut goede cosmeticaproducten, maar je moet als consument wel heel goed opletten en kijken wat er op de verpakking staat. Er zijn een paar gemakkelijke richtlijnen zoals: koop nooit een product in een potje, dan komen er bij het opendoen telkens lucht en licht bij. Doorzichtig glas is ook niet goed, want dat laat licht door. Kijk vervolgens goed op de ingrediëntenlijst. Staat de vitamine ergens onderaan het lijstje, dan kun je ervanuit gaan dat het geen zin heeft. Soms staat er bijvoorbeeld op een verpakking “Vitamine C-crème”, maar dan blijkt er maar één tiende procent in te zitten. Dat werkt niet. Het percentage vitamine C moet minimaal vier procent zijn.’

Dat zijn dan nog de gemakkelijke richtlijnen, maar het blijkt om meer factoren te gaan. Voordat het hogere wiskunde gaat worden, maak ik samen met Jetske een handig lijstje om mee te nemen naar de winkel.

Vitamine A

Wat doet het
Het verbetert de huidstructuur; rimpels door zonbeschadiging worden minder. De stof stimuleert een gezonde celdeling en de productie van collageen en elastine.

Welke soort
Er zijn verschillende varianten van vitamine A. Vitamine A-zuur (tretinoïne) werkt het best, maar is alleen op recept verkrijgbaar. Veel mensen haken snel af, omdat het irriteert. Dat is zonde, want dat komt door verkeerd gebruik. Je moet langzaam opbouwen met twee tiende procent en starten met eenmaal per week. Je kunt er zelfs eerst moisturizer onder smeren. Ga na verloop van tijd over op tweemaal per week en bouw het zo verder op.

Retinol is een variant die ook bewezen huidverjongend werkt, en die irriteert minder snel. Retinol is echter veel minder werkzaam dan tretinoïne. Daarnaast is de stof heel instabiel. Het oxideert razendsnel. Niet alleen door lucht en licht, maar ook door zon, water en zelfs door de oxidatie van oliën. De kans dat het dus nog werkt als het uiteindelijk in je badkamer staat, is niet zo groot.

Waarop letten
Retinol kun je het beste niet kopen, tenzij je zeker weet dat het vers is. In een goede formule, en ingekapseld, kan het in de juiste verpakking en bewaard in koelkast nog enigszins werkzaam zijn. Naast retinol zijn er nog meer vitamine A-varianten zoals: retinyl retinoate en hydroxypinacolone retinoate. Die zijn stabieler dan retinol.

Vitamine A-zuur hoort luchtdicht verpakt te zijn. Hoe koeler je het bewaart, hoe beter het behouden blijft.

Vitamine B3 (Niacinamide)

Wat doet het
Niacinamide is nog vrij onbekend, maar heeft duidelijk een herstellend vermogen, beschermt tegen de schade van de zon, werkt bij acne en zorgt voor een gladde huid.

Waarop letten
Vitamine B3 is veel stabieler dan vitamine A en C, waardoor het beter werkzaam blijft in skincare. En het geeft nauwelijks irritatie. Dat maakt het een fijne stof. Niacinamide moet (redelijk) hoog op de ingrediëntenlijst staan en een concentratie hebben tussen één en vijf procent. Als je het dan vervolgens niet in een potje of iets van glas koopt, dan heb je een goed product.

Vitamine C

Wat doet het?
Vitamine C is essentieel voor de vorming van collageen. Verder kan het ingrediënt acne en pigmentvlekken verminderen en werkt het tegen rosacea.

In welke vorm

Omdat vitamine C zo slecht tegen vocht, licht en zuurstof kan, worden er meestal derivaten gebruikt die beter houdbaar zijn. Het heeft geen zin om producten met verse vitamine C (ascorbinezuur) te kopen. Voorbeelden van derivaten zijn: ethylascorbinezuur, sodiumascorbylfosfaat, ascorbyltetraisopalmitate, magnesiumascorbylfosfaat.

Waarop letten
Vitamine C werkt alleen in hoge concentraties (tenminste vier procent  nodig). Om erachter te komen of er inderdaad voldoende in een product aanwezig is, kun je naar de ingrediëntenlijst kijken:

•          de stof moet bovenaan vermeld staan, of in elk geval terug te vinden zijn in het eerste eenderde deel van de ingrediëntenlijst. Let op: hoger dan vijf procent is niet per se beter.
•          Vitamine C werkt het beste in combinatie met andere antioxidanten. Vitamine C en vitamine E    vormen een gouden duo.
•          Gooi potjes met een vitamine c weg. Bedorven vitaminen kunnen het tegenovergestelde effect geven.
•          Potten en doorzichtige flesjes zijn funest. Kies voor pompjes.

En voor alle drie geldt: kijk of het werkt. Je moet het effect van deze stoffen al na een paar  weken kunnen zien.

Meer informatie vind je op dr-jetskeultee.nl.