Huidverbetering door laser, ultrasound of radiofrequentie
Huidverbeterende behandelingen waarbij gebruik wordt gemaakt van lasers, ultrasound en radiofrequentie zijn helemaal in opmars. Zelf ben ik er ook fan van omdat er niet geprikt, gevuld en gesneden wordt en je huid er een enorme boost van krijgt. Energy Based Devices heten deze apparaten waarbij door contact met de huid een energie-overdracht plaatsvindt, met als doel een strakkere, steviger of egalere huid. Om een duidelijk beeld te krijgen van welke soorten er zijn en welke behandeling waarvoor goed is, neem ik contact op met Peter Velthuis, dermatoloog en oprichter van de Velthuis Kliniek. Ook is hij werkzaam als arts en onderzoeker in het Erasmus MC, waar hij tevens apparatuur die wordt gebruikt in beautysalons en -klinieken test en onderzoekt.
Velthuis: ‘Niet voor niets zijn behandelingen met EBD heel populair. Je kunt er heel mooie resultaten mee boeken. De ontwikkelingen gaan enorm snel. Laser bestond al voordat de term EBD werd bedacht en wordt daarom vaak apart genoemd. Maar een laser werkt ook met energie-overdracht en is dus een EBD. Wat EBD’s doen is de huid licht beschadigen waardoor die geprikkeld wordt zichzelf te herstellen. En door dat herstel krijg je een betere huid. Je kan de EBD’s grofweg in 2 soorten onderverdelen: apparaten die gericht zijn op de buitenste laag van de huid, het huidoppervlak, én apparaten die onder het huidoppervlak, in de lederhuid of nog dieper in de SMAS-laag, minuscule wondjes maken. De apparaten die op de bovenste huidlaag werken, zoals laser en plasmatherapie, kunnen zorgen voor een egalere huid, vermindering van fijne lijntjes en pigmentvlekken. De apparaten die de diepere huidlagen bereiken, zoals ultrasound en radiofrequentie, zorgen voor huidversteviging en het stimuleren van de collageenaanmaak. Sommige behandelingen moet je wel vaker doen om een goed zichtbaar resultaat te bereiken, maar alle EBD’s zijn ideaal om je huid te verbeteren. Je moet het zien als groot onderhoud. Het is ook verstandig om er op tijd mee te beginnen. Diepe rimpels krijg je er niet mee weg, rimpelvorming uitstellen kan zeker.’
Ik ben het met Peter eens. Zelf heb ik ervaring met de vaatlaser, CO2-laser en Ultherapy. Mijn huid is er aanzienlijk door opgeknapt. Ook vind ik het idee dat je je huid verbetert en niet iets onnatuurlijks injecteert heel prettig.
De meest voorkomende Energy Based Devices:
Laser
Wat doet het:
Een laserapparaat geeft lichtbundels af in een geconcentreerde straal die in de huid wordt omgezet in energie en warmte.
Geschikt voor:
Oneffenheden in de huid, ontsierende bloedvaatjes en pigmentvlekjes. Ook kunnen lichte rimpels en littekens minder zichtbaar gemaakt worden.
Welke soorten:
Grofweg kun je de lasers in twee groepen verdelen. De ablatieve lasers en de niet-ablatieve lasers.
Bij de ablatieve laser wordt het water uit de huidcellen geabsorbeerd waardoor er een gas ontstaat en je een heel dun laagje van de huid verdampt. Voorbeelden zijn de (gefractioneerde) CO2-lasers en YAG-lasers.
De niet-ablatieve lasers zijn gericht op rode kleurstof en zijn bedoeld om couperose, spinnenpootjes en adertjes te verwijderen. Zoals Nd-Yag en de Ruby laser.
IPL is eigenlijk geen laser omdat het licht niet gefocust is, zoals bij de laser, maar naar alle kanten wordt uitgestrooid. De IPL wordt men name gebruikt voor couperose, ontharing en pigmentvlekken.
Voordeel:
Omdat lasers een gecontroleerde beschadiging geven, kan de behandelaar heel precies werken.
Nadeel:
De laser is niet geschikt voor de donkere huid. En je moet voor een goed resultaat vaak meerdere behandelingen doen.
Ultrasound
Wat doet het:
Bij Ultrasound wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven die we zelf niet kunnen horen. De hitte die vrijkomt werkt beschadigend op collageeneiwit, waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat met als gevolg nieuwe aanmaak van collageen.
Geschikt voor:
Met deze behandeling kun je meetbaar verstrakking en versteviging creëren. Het wordt ook wel de facelift zonder snijden genoemd.
Welke soorten:
De bekendste is Ultherapy, waarmee heel gecontroleerd de diepste huidlagen worden bereikt. En het fijne is dat deze niet huidskleurafhankelijk is. Ik ben er erg enthousiast over.
Voordeel:
Het effect van Ultherapy is groot en de behandeling kan goed gecombineerd worden met fillers zoals Radiesse. Het effect van één behandeling houdt enkele jaren en er is geen downtime: je ziet geen vlekken of plekken in je gezicht.
Nadeel:
Het duurt een paar maanden voor je resultaat ziet
Radiofrequentie
Wat doet het:
Bij radiofrequentie wordt er een elektromagnetisch veld in het weefsel opgewekt.
Geschikt voor:
Radiofrequentie werkt in op de diepere huidlagen en verstrakt en verstevigt de huid. Het kan op alle delen van het lichaam gebruikt worden.
Welke soorten:
De bekendste behandeling is Thermage. (Daarnaast heb je nog Venus en Accent).
Voordeel:
Ook ideaal voor de donkere huid.
Nadeel:
Meerdere behandelingen nodig. Het smelten van onderhuids vet is een risico bij een onervaren behandelaar.
Plasmatherapie
Wat doet het:
Bij een Plasma-behandeling worden korte energiepulsen naar de huid overgebracht waar deze worden omgezet in hitte. Hierdoor verdampt de bovenste huidlaag en kan in de diepere huidlagen verstrakking ontstaan door het krimpen van de collageen/elastine-vezels.
Geschikt voor:
Wordt ingezet voor oneffenheden van de huid zoals wratjes, littekens, pigmentvlekken en bultjes. Maar ook geschikt voor huidverstrakking. Populair bij beautysalons en cosmetisch artsen.
Welke soorten:
De bekendste is Plexr, die veel wordt ingezet voor een ooglift zonder snijden.
Voordeel:
Betaalbaar.
Nadeel:
Beperkt effect op huidverstrakking.
Dit artikel van mij is eerder verschenen in Nouveau
Bekijk ook dit filmpje over de IPL-laser behandeling
Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je op de gratis nieuwsbrief.