Huidverbetering door microneedling, hoe goed werkt het?
Microneedling is al een aantal jaren een van de populairste cosmetische behandelmethodes. De apparatuur die ervoor gebruikt wordt, wordt steeds geavanceerder. Hoe goed werkt de techniek eigenlijk? Tijd voor onderzoek.
Eerst even de theorie
Bij microneedling wordt -door middel van een tool met minuscule naaldjes- kleine gaatjes in de huid geprikt. Er ontstaan daardoor honderden microwondjes in de huid, voor het oog nauwelijks te zien, maar ‘de schade’ zorgt ervoor dat elastine en collageen wordt aangemaakt om de huid te herstellen. De naaldjes triggeren de huid dus om nieuwe cellen aan te maken waardoor de huid een betere textuur krijgt, pigment vlekken verdwijnen, littekens en couperose verminderen en de huid wat strakker wordt. Althans, dat is allemaal de bedoeling.
(Voor alle duidelijkheid: microneedling is heel wat anders dan microdermabrasie. Bij die laatste wordt geen naaldjes gebruikt, maar wordt de huid lichtjes ‘gezandstraald’)
Zelf had ik al een jaar of 8 geleden een dermaroller uitgeprobeerd, een thuistool die ik gekocht had bij een goede cosmetische kliniek. Dagelijks rolde ik rondom één oog (wallen, en kraaienpootjes) de andere kant liet ik ongemoeid. Na 3 maanden zag ik nog geen verschil en heb ik de roller weggegooid. Dat het bij mij niets deed hoeft nog niet te zeggen dat het bij niemand wat doet. Ik hoor er ook goede verhalen over, maar spectaculaire resultaten kun je er in ieder geval niet van verwachten.
Inmiddels kun je overal professionele microneedling-behandelingen ondergaan met apparaten die veel effectiever en nauwkeuriger werken dan een microroller voor thuis. Zoals de Dermapen of de SkinPen die gebruik maken van hele kleine naaldjes, die vibrerend en verticaal hele kleine kanaaltjes in de huid maken. De behandeling met zo’n ‘pen’ wordt uitgevoerd door dermatologen, cosmetische chirurgen, huidtherapeutes of gediplomeerde schoonheidsspecialistes.
Wat zegt de wetenschap?
Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar de werking van deze microneedling behandelingen. Veelal laten ze positieve resultaten zien Zo is er een studie gepubliceerd in augustus 2018 in The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology waarbij 48 deelnemers vier microneedling-sessies ondergingen met tussenpozen van een maand. Na de laatste behandeling waren er verbeteringen te zien in lijntjes, rimpels, huidtextuur en verslapping van de huid. De behandeling werd goed verdragen met minimale pijn, ongemak en downtime.
Een review op Pubmed zegt:
Microneedling is een veilige, minimaal invasieve en effectieve esthetische behandeling voor verschillende dermatologische aandoeningen, waaronder acne en andere littekens, huidverslapping en striae. Gezien het snelle herstel na de behandeling, het beperkte bijwerkingenprofiel en de significante klinische resultaten, is microneedling een waardevol alternatief voor laser en diepe chemische peeling- die meer invasief zijn.
Hoewel dus over het algemeen wordt gezegd dat microneedling een effectieve en veilige optie is voor tal van dermatologische aandoeningen, zijn er grotere en meer gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken nodig om meer gegevens te verkrijgen over het gebruik van microneedling voor verschillende dermatologische aandoeningen bij verschillende huidtypes.
De proef op de som
Van huidtherapeut Samantha Kool van de Waterland Kliniek in Alkmaar kreeg ik een uitnodiging om de microneedling behandeling uit te proberen. Ze raadde mij 6 behandelingen aan met tussenpozen van een maand, maar vanwege tijdgebrek heb ik er uiteindelijk 4 ondergaan.
Iedere behandeling duurde ongeveer 20 minuten. Vooraf kreeg ik een verdovingscrème opgesmeerd die ervoor zorgde dat de behandeling goed te doen was. Ik weet niet of ik het getrokken had zonder die crème. Na het verwijderen van de verdovingscrème bracht Samatha een hylaluronzuur serum op voordat ze met de Dermapen over mijn gezicht ging.
Ik voelde tijdens de behandeling niet dat er allemaal kleine naaldjes in mijn huid gingen. Ik had meer het idee dat er een soort brander over mijn gezicht ging. Na afloop was de huid licht rood en trekkerig, maar niet pijnlijk.
Filmpje van de behandeling zien? Klik hier: microneedling
De roodheid en hier en daar wat ‘krasjes’ hielden na elke behandeling zo’n 5 dagen aan, maar waren heel goed te camoufleren. Samantha appte regelmatig om te vragen hoe het ging. Een week na de behandeling zag ik duidelijk dat mijn huid er beter uitzag. Pigmentvlekken waren verdwenen, poriën waren minder groot en mijn huid voelde wat steviger.
Die eerste positieve effecten verdwenen helaas wel weer na een paar weken. Zelfs de pigmentvlekken kwamen op dezelfde plek weer terug. Gelukkig was het dan telkens weer tijd voor een nieuwe behandeling.
Inmiddels is het een jaar geleden dat ik mijn laatste behandeling heb gehad en kan ik de balans opmaken.
Laat ik beginnen te zeggen dat ik in de achterliggende gedachte van de aanmaak van collageen door ‘beschadiging’ geloof. Sowieso ben ik voorstander van huidverbeterende behandelingen (zoals lasers en peelings). Het is alleen heel moeilijk te beoordelen wat het uiteindelijk precies doet. De aanmaak van collageen en het huidherstel gaan langzaam waardoor je pas op langer termijn iets zou kunnen zien of merken. Maar omdat je er ook langzaam aan gewend raakt, zie je dat verschil niet meer. Zou mijn huid er nu minder goed hebben uitgezien als ik deze behandelingen niet had gedaan? Dat weet ik dus niet.
Het effect op heel korte termijn is in ieder geval goed, je gezicht krijgt even een goede oppepper, op langer termijn is het dus wat lastiger te beoordelen. Voor een leek als ik was er ook nauwelijks onderscheid te maken tussen de voor- en na foto’s.
Conclusie
Ik zie microneedling als een goede onderhoudsbeurt die je jaarlijks een keertje zou moeten doen om de huid in conditie te houden. Ik ga het zelf zeker ook nog wel een keer doen. Maar voor een ‘wow wat een verschil!- effect’ hoef je het niet te doen.
Prijs per behandeling 175,-
Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!