led licht

Ja, met ledlicht therapie kun je zeker je huid verbeteren

Hoewel de techniek al jaren bestaat en beautysalons er al enige tijd mee werken, is ledlicht therapie enorm in opmars. De hype is waarschijnlijk aangewakkerd door de opkomst van ledlicht-gezichtsmaskers voor thuis. Op social media zie je de ene celeb na de ander voorbijkomen met hun Starwars-achtige masker. Kate Hudson, Jessica Alba, de Kardashians; ze zeggen allemaal hun mooie, jonge huid te danken te hebben aan deze briljante uitvinding.

ledlicht

Ledlicht therapie werd al in de jaren 80 ontwikkeld door de NASA om wondgenezing te verbeteren en weefselgroei in de ruimte te bevorderen.  Wetenschappelijke onderzoeken lieten zien dat Ledlicht therapie de celdeling en aanmaak van nieuwe cellen stimuleert en weefsel repareert. LED is de afkorting voor Light Emitting Diode. Het gaat om een verzameling van kleine lampjes die een bepaalde kleur licht en energie afgeven.

Elke kleur heeft een andere werking op de huid. Zo heeft blauw licht bijvoorbeeld antibacteriële eigenschappen, ideaal om -in combinatie met infrarood ledlicht- acne te bestrijden. Rood licht verbetert de doorbloeding van de huid en kan de productie van collageen verhogen, waardoor de huid gladder, steviger en voller wordt. En zo zijn er meer kleuren, elk met specifieke eigenschappen.

Zelf ben ik vooral geïnteresseerd in de ledlicht kleuren die zorgen voor huidstevigheid, elasticiteit en het verminderen van rimpels. Mijn vraag is alleen: wat mag je verwachten?  Hoe gaat zo’n therapie en kun je beter naar een salon gaan met professionele ledlicht apparatuur of werkt zo’n thuismasker ook?

Tijd om er een deskundige bij te halen. Verschillende artsen die ik spreek verwijzen me door naar drs. Claudia van der Lugt, ze is eigenaresse van Alizonne, kliniek voor preventie en cosmetische geneeskunde. Ze is deskundig op het gebied van Energy Based Divices, behandelapparaten die gebruikmaken van energie overdracht. Ledtherapie is daar een voorbeeld van.

Van der Lugt: “Ledtherapie is in mijn praktijk echt onmisbaar. Niet zozeer als anti-aging middel maar wel als ondersteuning van andere behandelingen of voor het herstellen van huidproblemen als lymfoedeem, acne of psoriasis. Complicaties veroorzaakt door permanente fillers behandel ik met laser en vervolgens met ledlicht. De huid herstelt daarmee veel sneller en mooier. Ook geeft ledlicht bijvoorbeeld enorme winst bij het herstel na een ooglidcorrectie. De effecten zijn dus echt heel groot.”

En als je alleen komt voor een betere huidstevigheid, elasticiteit en het verminderen van rimpels?
“Dat kan ook, maar dan moet je misschien niet te hoge verwachting hebben. Als je voor en na foto’s maakt kun je wel degelijk verschillen zien. De conditie van de huid is na een kuur van 3 maanden zichtbaar beter, je krijgt een gezondere glow en de poriën zijn fijner, maar het is niet zo dat je er opeens 10 jaar jonger uitziet zoals veel merken van gezichtsmaskers doen geloven.

Voor de doorbloeding en het gezond houden van de huidcellen raad ik ledtherapie zeker aan. En daarvoor hoef je niet per se naar een salon. Vergelijk het met het fit houden van je spieren, daarvoor ga je naar de sportschool. Je huid kun je ook fit houden met ledlicht therapie thuis.”

Wat is het verschil tussen ledlicht therapie bij een salon of kliniek en de ledlicht maskers die je zelf kunt kopen voor thuis?
“De ledlampen die in klinieken worden gebruikt stralen meer energie per tijdseenheid uit waardoor de werking sterker is. Maar dat wil niet zeggen dat de ledlicht maskers voor thuis niet werken, alleen is het wel heel erg aan te raden om niet zomaar een masker te kopen. Laat je eerst voorlichten. Er zijn veel verschillen en het ledlicht en de juiste kleur daarvan moet je op de persoon, klacht of wens afstemmen. Er zijn zoveel factoren waar je naar moet kijken: wat is de output van de lampjes, welke golflengte hebben ze en hoeveel ledlampjes zitten erin? Daarnaast kan ledlicht ook nog problemen geven wanneer je supplementen slikt zoals Vitamine B6, Vitamine A, anti-depressiva en antibiotica. Daarom raad ik het aan om eerst bij je schoonheidsspecialist, huidtherapeut of cosmetisch arts te informeren welk masker en welke golflengten voor jou geschikt zijn en wat het behandelplan moet zijn.”

Hoe vaak en hoe lang moet je het doen?
“Het is goed mogelijk om een professionele ledlicht therapie bij een kliniek te combineren met je ledlicht masker thuis. Dan hoef je minder vaak te komen. Voor een ledlicht kuur in mijn kliniek kom je eerst vijf tot acht keer 1 x per week, en dan indien nodig nog vier keer 1 x per 2 weken. Een sessie duurt ongeveer 30 minuten. Maar je zou het dus ook kunnen combineren, door bijvoorbeeld 1 keer per maand naar de kliniek te gaan en de andere behandelingen thuis te doen met je eigen ledmasker. Na een kuur van 3 maanden moet je stoppen, overstimulering is niet goed. Daarna is 1 keer per twee, drie maanden voldoende om het resultaat te onderhouden.”

Je hebt tegenwoordig heel veel beautyapparaten voor thuis, wat vindt u van die ontwikkeling.
“Ik juich het heel erg toe. Een bezoek aan een kliniek of salon is tijdrovend en is niet altijd mogelijk. Het is heel verstandig om thuis je huid goed te verzorgen. Zo heb je van Philips VisaPure een huid-reinigingsapparaat met verschillende borsteltjes waarmee elke porie wordt gereinigd. Beter dan even met een doek over je gezicht wrijven. Van Philips heb heb je ook microdermabrasie-apparaat VisaCare, voor huidverjonging, waarmee je 1x in de 4 weken de bovenste huidlaag kan verwijderen. Scheelt toch weer een bezoek aan een kliniek. Belangrijk is wel dat je eerst informeert bij iemand die er verstand van heeft. En je moet natuurlijk niet na twee keer het bijltje erbij neergooien.”

Ledmasker kopen.

Led maskers heb je er in alle soorten en maten, de prijzen liggen tussen de 40 en 1000 euro. Waar moet je opletten?

Tips van Claudia van der Lugt:

  1. De Ledlicht kleur bepaalt de golflengte die je verbetering kan leveren op je huid. 635 nanometer is vooral geschikt voor huid verjonging. 835 nanometer is geschikt voor wondjes en ontstekingsprocessen. 455 nanometer richt zich op de acne bacterium. Voldoende energie output is belangrijk bij elk apparaat.
  2. Als er een certificaat bijgeleverd is met een FDA goedkeuring* of een certificaat ‘household applicating’ (Home Use Device) kun je ervan uitgaan dat het een goed apparaat is: (*Food and Drug Administration is een agentschap in de Verenigde Staten die verantwoordelijk voor de bescherming en bevordering van de volksgezondheid door middel van regulering en toezicht.)
  3. Van Suremedical.nl weet ik dat ze goede gelaat ledmaskers hebben. Ze beschikken over de juiste hoeveelheid golflengtes. Er zullen zeker ook andere merken zijn die goed zijn, maar daar heb ik geen ervaring mee.

Dit artikel heb ik eerder geschreven voor het tijdschrift NOUVEAU

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie