suiker rimpels

Krijg je van suiker nou echt rimpels?

Suiker is slecht, suiker is vergif; hoe vaak hebben we dat het afgelopen decennium niet gelezen of gehoord? Het wordt verkondigd door voedingswetenschappers en diëtisten maar ook door dermatologen en beautyexperts want van suiker zouden we ook rimpels krijgen.  Maar klopt dat echt? Krijgen we van snelle koolhydraten een oude huid?

JA

Menig onderzoek laat zien dat suikers en andere snelle koolhydraten inderdaad de huidveroudering kunnen versnellen. Het zit zo:

Van suikermoleculen is het bekend dat ze kunnen gaan plakken aan eiwitten. De producten die uit deze verbindingen ontstaan, de zogeheten Advanced Glycation Endproducts (AGE’s), kunnen op heel veel vlakken schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo ook voor de huid.

In de huid zitten namelijk de bekende huid-eiwitten collageen en elastine, ze zorgen voor de stevigheid en elasticiteit van de huid.  Krijg je veel suiker binnen dan kunnen suikermoleculen zich gaan binden aan deze eiwitten met als gevolg dat de huid zijn elasticiteit verliest, rimpels zichtbaar worden en er verkleuring van de huid optreedt.

MAAR

De vraag is alleen om hoeveel suiker het gaat, wil je echt verschil zien? En hoe groot is de schade ten opzichte van andere huidverouderingsfactoren zoals luchtvervuiling, roken en zon? Daar is niet veel over bekend.

Zelf heb ik regelmatig gedacht dat het zelfs andersom was. Hoe kan het anders dat dikke mensen er jonger uitzien dan dunne mensen terwijl dikke mensen over het algemeen veel meer suiker in hun bloed hebben? Maar dat blijkt uiterlijke schijn te zijn. Hun huid veroudert wel sneller maar dat zie je niet omdat het wordt gecamoufleerd door vet. Een bol gezicht ziet er al gauw jonger uit dan een mager gezicht waarbij de ogen holler staan en er meer schaduwen te zien zijn.

Het Leids Universitair Medisch Centrum deed een interessant onderzoek waaruit blijkt dat suiker echt iets doet met leeftijd. De onderzoekers namen de bloedsuikerwaarden op van 600 mensen tussen de 50 en 70 jaar. Vervolgens werden foto’s van deze deelnemers aan een team van 60 onafhankelijke beoordelaars getoond. En wat bleek: de mensen met een hoge bloedsuikerspiegel werden duidelijk ouder geschat dan de mensen met een lagere bloedsuikerspiegel. (In het onderzoek was rekening gehouden met andere factoren die huidveroudering veroorzaken zoals roken en blootstelling aan de zon).

DUS

Ja te veel suiker versnelt de huidveroudering en zorgt dus voor meer rimpels, maar de invloed is niet enorm. Anders hadden we ook wel vaker gezegd: ‘die heeft een oude kop, die heeft vast te veel suiker gegeten,’ wat we wel doen als mensen veel roken, drinken en in de zon hebben gelegen.

Wil je het risico hoe dan ook beperken?

  • Eet veel gezonde vetten zoals omega-3-vetzuren en kleurrijke groenten en fruit.
  • Eet producten met resveratrol. Van dit antioxidant wordt gezegd dat het de glycatie (versuikering) vermindert. Resveratol zit oa. In bosbessen, druiven en pinda’s.
  • Vermijd voedingsmiddelen met een hoge glycemische lading of glycemische index. (zie….) Denk aan chips, koekjes, wit brood, friet en frisdranken.
  • Vermijd zoveel mogelijk gebakken, geroosterde, gegrilde en/of gefrituurde voedingsmiddelen.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

Volg BLOW nu ook op Instagram