zonschade

Kun je huidveroudering door de zon ongedaan maken?

Als zonaanbidster probeer ik berichten over de schadelijke gevolgen van zon op de huid zoveel mogelijk te negeren. Ik wil het gewoon niet weten. Ik vind het zo heerlijk om in de zon te liggen zonder me continue in te smeren met factor 50. Ik verkleur of verbrand nauwelijks dus als ik een beetje bruin wil worden dan moet ik zeker niet hoger dan SPF 10 gaan.

Maar nu ik keer op keer door (cosmetisch) artsen wordt gewezen op het feit dat 80 tot 90% van alle huidveroudering door de zon wordt veroorzaakt, kan ik er niet meer om heen.

Het effect is te erg. En dan heb ik het nog niet eens over huidkanker. Denk je eens in dat 80% van de rimpels, pigmentvlekken, verslapte huid en gesprongen adertjes die je in je gezicht hebt, ontstaan zijn door de zon!

Toen ik vorige week mijn moeder van 88 hielp met aankleden, werd ik nog eens met de neus op de feiten gedrukt. Het grootste gedeelte van haar lichaam is nooit of nauwelijks in de zon geweest. Die huid is echt ongelooflijk glad en jong. Jonger dan mijn eigen huid. Een verschil van dag en nacht met de huid van haar benen, armen en gezicht, die wel zijn blootgesteld aan de zon.

Hier nog even een schrikbeeld van een vrachtwagenchauffeur. Hij zat met de linkerkant van zijn gezicht (op de foto rechts) altijd aan de raamkant en heeft daar jarenlang zonlicht opgevangen. De ander kant zat in de schaduwzijde.

zonschade

Denk niet dat de huidveroudering is ontstaan doordat hij het raampje altijd open liet.  Nee, de UVA stralen, die verantwoordelijk zijn voor rimpels en andere tekenen van veroudering, gaan gewoon door wolken en glas heen. Huidschade door de zon kun je dus ook binnen oplopen. UVB stralen, die voor verbranding (bruin worden) en huidkanker kunnen zorgen, worden door glas tegengehouden. Gemakkelijk ezelsbruggetje: UVA staat voor Aging. UVB voor Burning.

De beste manier om huidveroudering tegen te gaan is dus wegblijven uit de zon of je goed insmeren met een breedspectrum zonnebrandcrème met spf 50.

Dat is wat je vanaf nu kunt doen, maar helaas is het zo dat de huid een geheugen heeft. De schade die je hebt opgelopen tijdens je jeugd of daarna, stapelt zich op en dat zie je op latere leeftijd terug in de vorm van rimpels, huidverslapping en pigmentvlekken. Helaas, pindakaas voor onze generatie die vroeger flink heeft liggen bakken onder het mom: het kan niet bruin genoeg zijn.

Nu zitten we dus met de gebakken peren of liever gezegd gebakken rimpels en kan de klok niet meer terug gedraaid worden. Of  toch wel? Kunnen we nog iets aan de eenmaal gevormde rimpels en huidschade door de zon doen?

Een rondje langs verschillende dermatologen en cosmetisch artsen levert het volgende op.

Het merendeel van de deskundigen is van mening dat huidcellen die jarenlang zijn blootgesteld aan de zon (met weinig of geen bescherming) zo beschadigd zijn, dat ze niet meer hersteld kunnen worden. Maar! Stop niet met lezen want er valt toch nog wel wàt te redden.

Vitamine A

Vitamine A (in crème) verbetert de huidstructuur zichtbaar, fijne rimpels veroorzaakt door de zon worden minder en pigmentvlekken kunnen verdwijnen. Daarnaast stimuleert het een gezonde celdeling en de productie van collageen en elastine.

Er zijn verschillende varianten van vitamine A. Vitamine A-zuur (tretinoïne) werkt het best, maar is alleen op recept verkrijgbaar.

Retinol is een variant die ook bewezen huidverjongend werkt en is vrij verkrijgbaar. Retinol is echter wel minder werkzaam dan tretinoïne.

Nadeel van beide stoffen is dat het irritatie of droogheid kan veroorzaken, maar als je het voorzichtig opbouwt kun je die klachten voorkomen. Ga er in ieder geval niet mee in de zon zitten want vitamine A maakt je huid gevoeliger voor de zon. Smeren in de winter is dus beter.

Chemische peeling

Een chemische peeling kan de huid net wat gladder en egaler maken. Vooral geschikt voor oneffenheden in de bovenste huidlaag zoals pigmentvlekken en gebarsten bloedvaatjes veroorzaakt door de zon. Rimpels verminder je er niet zichtbaar mee.

Microdermabrasie

Hierbij wordt de huid licht opgeschuurd door middel van kleine microkristallen. Ook hier wordt slechts de buitenste huidlaag verwijderd waardoor, net als bij een chemische peeling, pigmentvlekken en andere kleurverschillen weggenomen kunnen worden, en de huid egaler wordt.

Vergeet niet dat ouderdomsvlekken misschien nog wel meer ouder doen lijken dan rimpels.

Laser

Wil je echt verschil zien dan werkt een laserbehandeling het allerbest. De lichtstralen die een laser afgeeft, wordt door het water in de huid geabsorbeerd, waardoor gecontroleerde schadekolommen in de huid worden gemaakt. Deze ‘schade’ geeft de huid een trigger om nieuwe collageen- en elastinevezels aan te maken, waardoor de huid van binnenuit wordt geherstructureerd. Er zijn verschillende lasers zoals ‘Fractional’ en ‘IPL’ maar het beste resultaat krijg je met groffer geschut zoals de Co2 of Pico laser (PiQo4). Het is afzien (weet ik uit ervaring) maar dan krijg je ook wat.  Fijne rimpels vervagen en de huid wordt een stuk gladder en egaler.

 

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief.