spataderen

Niet te geloven dit, zo heb je spataderen en zo zijn ze weg

Er zijn ergere dingen op de wereld dan een paar spataderen, maar als ik mag kiezen dan toch liever zonder. Ik heb ze al zo’n jaar of tien op mijn linkeronderbeen. Een keer heb ik ze laten weghalen door middel van een laserbehandeling. Kennelijk was het erg genoeg want de huisarts had me doorverwezen en de behandeling werd door de verzekering vergoed. Op zich hielp die ingreep maar er bleven blauwe adertjes op mijn been achter. Niet van die spinnetjes (kleine gesprongen adertjes) maar meer donkere aderen onder de huid. En die plekken werden in de loop der jaren weer erger. Omdat ze aan de achterkant zaten viel het me niet zo op, maar steeds vaker vroegen mensen hoe ik toch aan die blauwe plekken kwam (zo zag het er van een afstand uit). Ik ging ervan uit dat er niet zoveel meer aan te doen was tot ik een filmpje op instagram zag waarin dezelfde soort aderen heel makkelijk onzichtbaar werden gemaakt. Gewoon met een kleine cosmetische ingreep.

En zo maakte ik een afspraak bij de fleboloog.  Bekijk hier het bezoek, de behandeling en het resultaat.

Nog even alles op een rijtje.

Stel je wilt van je spataderen af, wat moet je dan doen?

Als het om forse spataderen gaat en je gezwollen enkels hebt of vermoeide benen, ga dan naar de huisarts en vraag om een verwijsbrief voor een specialist.
Grote spataderen kunnen op de volgende manieren worden behandeld:

EndoVeneuze Laser Therapie
Tegenwoordig wordt voor de behandeling van de grote spataderen (stamvenen) vaak gebruik gemaakt van endoveneuze technieken. (waaronder laser). Dit betekent dat de spataderen niet meer geopereerd hoeven te worden (het oude “strippen”), maar van binnenuit kunnen worden behandeld. De napijn en complicaties zijn minder dan bij het chirurgisch strippen.

Onderbinden van vaten
Onderbinden (crossectomie) is een operatieve behandeling voor het verwijderen van spataderen. Wanneer de aderklep in de lies of knieholte lek is, kan ‘plaatselijk onderbinden’ uitkomst bieden. Met een kleine sneetje in de lies of knieholte wordt de verbinding van de oppervlakkige ader met de grote beenader opgeheven.

Mulleren
Hierbij worden de spataderen onder lokale verdoving via hele kleine sneetjes weggehaald.

Strippen
Dit is het chirurgisch verwijderen van een hoofdtak die spatader is geworden

Gaat het om kleine ontsierende vaatjes die geen klachten geven dan wordt de behandeling niet vergoed en heb je geen verwijzing nodig.

Sclerocompressietherapie (dit is wat ik heb gedaan*)
Kleine en middelgrote spatadertjes worden meestal behandeld met inspuitingen. Hierbij wordt op een paar plaatsen vloeistof in de spatader gespoten. Foamsclerose is een nieuwere variant. In plaats van vloeistof wordt gebruik gemaakt van een schuim. Dit schuim werkt sterker dan de vloeistof. Met foamsclerose kunnen daarom grotere spataderen worden ingespoten.

* omdat de assistent de behandeling niet zelf kon filmen heb ik beelden gebruikt van dezelfde behandeling bij iemand anders.

Huidlaser
De allerkleinste (resterende) rode vaatjes kunnen nog met een huidlaser worden behandeld.

Hoe weet je welke behandeling voor jou geschikt is?

Aan de hand van een echo/duplex worden je vaten in beeld gebracht en kan de beste behandeling worden bepaald. Er wordt gekeken naar de doorsnede van het vat, de lek en de locatie.

Wanneer wordt een spataderbehandeling vergoed?

Als er sprake is van een hoofdtak die spatader is geworden. Daarnaast wordt er gekeken naar:

  1. Het terugstromen van het bloed. Dit wordt gemeten tijdens het duplexonderzoek en moet minimaal 0,5 seconde duren.
  2. De diameter van de spatader. Deze moet minimaal 3 millimeter zijn.
  3. De klachten en/of huidafwijkingen gerelateerd aan de spatader.  Denk aan pijn, kramp, een vermoeid of zwaar gevoel in de benen, rusteloze benen, jeuk en/of oedeem.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.