collageensuppletie

Nieuwe veelbelovende inzichten over collageensuppletie

BLOW ism CelioGenix

Collageensupplementen: ze worden steeds populairder. Er gaat geen week voorbij of ik lees er iets over. De beloftes die gedaan worden zijn groot maar de vraagtekens eromheen ook. Want, doen ze ook echt wat ze beloven? Krijgen we er inderdaad een gladdere, vollere huid van? Helpt het huidveroudering af te remmen? Tijd om er eens goed in te duiken. Een lange speurtocht op internet, het verzamelen van tientallen onderzoeken en navraag bij deskundigen heeft tot de volgende interessante inzichten geleid.

Eerst even kort terug naar het begin, naar wat collageen is en wat het doet.

Collageen is een eiwit – bestaande uit de aminozuren glycine, proline en hydroxyproline- en wordt door onszelf van nature aangemaakt. Het vormt ongeveer een derde van alle eiwitten in het lichaam en is essentieel voor gezonde gewrichten, spieren en kraakbeen. Daarnaast zijn collageenvezels de belangrijkste bouwstenen van de huid. Ze zorgen niet alleen voor stevigheid maar ook voor het herstel en het vernieuwen van de huidcellen.

Het woord collageen komt van het Griekse woord “kólla” dat lijm betekent en wat meteen ook goed uitlegt wat het doet. De sterke vezels werken als lijm om onderdelen bij elkaar te houden: botten, pezen, spieren ligamenten, organen en huid. Er zijn verschillende typen collageen en ieder type heeft een andere taak. In dit verhaal richt ik mij dus alleen op het huidcollageen.

Hoe ouder we worden hoe minder collageen we aanmaken. Het is helaas niet anders. En dat verlies begint vroeg. Vanaf ongeveer ons 25e maken we ieder jaar 1% minder collageen aan. Eenmaal in de overgang wordt de collageenaanmaak in de eerste 5 jaar zelfs 30% minder. Dat verklaart ook waarom de rimpels er opeens in lijken te schieten waar je bij staat.

Collageen is overigens niet iets wat je met een apparaat in een salon kan meten of zien, wat wel eens wordt beweerd.  Het is namelijk een onderdeel van het bindweefsel. Wat gemeten wordt is de dikte van de huid, de verandering daarin zegt iets over de afname of toename van collageen. Je kunt ook niet precies zien hoeveel collageen je hebt, wel merk je het aan de symptomen zoals een ouder wordende huid. Dat verouderingsproces gaat vanzelfsprekend sneller wanneer je ongezond leeft. Roken, veel in de zon zitten, alcohol het is allemaal funest voor de collageenaanmaak. Doe je dat allemaal niet dan gaat het proces minder snel, maar de aanmaak van collageen wordt hoe dan ook minder.

Goed, tot zover de biologieles over collageen. Maar nu het aanvullen daarvan, want dat willen we natuurlijk graag.

Aan die grote wens werd de afgelopen decennia flink gehoor gegeven door fabrikanten, farmaceuten en beautyklinieken. Er kwamen skincare producten met collageen, injectables met collageen en natuurlijk de supplementen: drankjes, pillen en poeders.

Al snel kon men vaststellen dat crèmes met collageen niet werken. De collageenmolecule is te groot om door de huid te dringen. Maar zelfs als hij klein genoeg zou zijn om opgenomen te kunnen worden, kan hij zich niet binden aan het bestaande collageen in de huid. Kortom: crèmes met collageen hebben geen toegevoegde waarde.

Injecties met collageen werden in de jaren negentig veel gedaan. Er bestond toen nog niet zo veel anders. Het ging om rundercollageen waarvoor men een beetje bang werd toen de gekkekoeienziekte uitbrak. Bovendien houdt het effect maar heel kort aan waardoor je collageen injectables eigenlijk niet meer tegenkomt.

Komen we aan bij de supplementen. De meest interessante en meest veelbelovende van de drie.

Een tijd geleden -en nu nog in sommige collageen producten- was het collageen als eiwitmolecuul in supplementen te groot om uit het darmkanaal opgenomen te worden. Het werd afgebroken in het spijsverteringskanaal en kwam zo nooit aan bij de huid. Dus nee, het had niet zoveel zin. Maar inmiddels is duidelijk geworden dat gehydrolyseerd collageen wel goed opgenomen kan worden uit het darmkanaal en terecht kan komen bij de diepe dermis-collageenlaag van de huid. Gehydrolyseerd houdt in dat het collageen tot kleinere beter te absorberen deeltjes is afgebroken: peptiden.

Ok, dit collageen met klein moleculair gewicht komt dus aan, daar waar het moet zijn, de diepe huidlaag. Maar leidt deze opname dan ook tot de aanmaak van collageen, met andere woorden, doet je huid er iets mee? Daar bestonden veel twijfels over bij deskundigen, gewoonweg om dat er geen duidelijke onderzoeken naar gedaan waren. En de onderzoeken die er wel waren, waren klein en vaak in opdracht van de fabrikant gedaan.  Maar, langzaam maar zeker komen er steeds meer -ook onafhankelijke-studies naar het gehydrolyseerde collageen in (orale/drinkbare) collageensupplementen die stuk voor stuk een positief effect lijken aan te tonen op de gezondheid van de huid, met betrekking tot rimpels vochtgehalte en elasticiteit.

Het meest interessante project waaruit dit positieve effect blijkt is de onafhankelijke studie uit de US waarbij 11 onderzoeken naar de werking van collageen in kaart zijn gebracht. In totaal ging het nu om 805 personen. De uitkomst van deze studie die werd gepubliceerd in de Journal of Drugs in Dermatology laat zien dat doses variërend van 2500 tot 10.000 mg per dag de elasticiteit en hydratatie zichtbaar verhoogt. Mede door deze onderzoeken raken steeds meer wetenschappers overtuigd van de werking van gehydrolyseerd collageen en wordt er reikhalzend uitgekeken naar grotere onafhankelijke studies.

Dezelfde positieve geluiden hoor ik van de deskundigen die ik zelf spreek.

“De studies laten veelbelovende resultaten zien.” De dermatoloog uit het Erasmus die mij overtuigende studies overhandigde over de gunstige werking van collageensuppletie, voegde er nog aan toe dat je met voeding met veel collageen, met name runderbouillon ook dezelfde effecten kan bereiken Maar dan moet je het wel in de juiste hoeveelheden en met regelmaat eten. Kortom; de wetenschap is positief gestemd en hoopt met verder onderzoek nog meer te weten te komen.

Zelftest

Nu ik dit weet, wil ik het ook zelf gaan ondervinden. Een vriendin die enthousiast gebruiker is van collageensupplementen zei het al zo vaak als ik mijn twijfels uitsprak: “Je moet het gewoon zelf eens proberen, je gaat echt verschil zien.” Omdat zij zweert bij het merk CelioGenix (“mijn huid is zoveel steviger”) heb ik die nu ook gekocht. Mede doordat dit drankje naast 10.000 mg gehydrolyseerd collageen ook een heleboel essentiële vitaminen en mineralen bevat (17 in totaal). Zo hoef ik verder geen supplementen meer te slikken. Wel zo handig. Het advies is om de eerste twee maanden elke dag een flesje voor het ontbijt te drinken. Dan moet je verbetering in de huidstructuur kunnen zien en kun je terugschakelen naar 1 flesje in de 2 a 3 dagen. Kom maar op met die stevigere huid!

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie