echo

Toe aan een filler? Vraag om een echo

Fillers kunnen ideaal zijn om rimpels op te vullen of om het gezicht meer volume te geven. Meestal gaat het goed. Sinds er nauwelijks nog permanente fillers worden gebruikt, is het aantal complicaties enorm gedaald. Toch kan er ook met oplosbare fillers zoals hyaluronzuur wel eens iets mis gaan. De gel kan bijvoorbeeld in een spier of bloedvat terechtkomen in plaats van in de huid of op het bot.  Met als gevolg: ontstekingen en rode of harde bulten. Een nachtmerrie voor iedereen die wel eens ‘iets willen laten doen.’ Je moet er niet aan denken dat het mis gaat.

Nu blijkt uit recente studies, onder andere uitgevoerd door dermatologen van het Erasmus MC, dat de kans op complicaties door verkeerd ingebrachte fillers sterk afneemt als er gebruik wordt gemaakt van een echo- apparaat. Hierdoor kan de arts goed zien waar de bloedvaten, spieren en eerder ingebrachte fillers zitten.

Een van de onderzoekers is Leonie Schelke, cosmetisch arts en dermatoloog. Zij ontvangt regelmatig mensen die elders complicaties hebben opgelopen. Leonie: “Ook al beschikt een arts nog over zoveel anatomische kennis, ieder mens is anders, waardoor je bijvoorbeeld in een spier kan spuiten die bij de gemiddelde mens niet op die plek ligt. Vorige week had ik een patiënt bij wie de slagader vlak onder de huid lag. Dat is niet gebruikelijk, maar door vooraf gebruik te maken van echografie, kun je zien waar je wel en niet moet injecteren. Daarnaast kun je de echo inzetten om resten verkeerd ingespoten filler op te sporen, zodat je die goed kunt verwijderen.”

Tegenwoordig zijn de echo-apparaten veel betaalbaarder geworden waardoor er eigenlijk geen reden meer is om de techniek niet toe te passen. Er is al een aantal klinieken dat er gebruik van maakt (zie https://www.cutaneous.org/)  maar het streven is dat in de toekomst alle praktijken op deze manier fillers toedienen.

Leonie: “Vergelijk het met spataders. Vroeger werden die opgespoord met een doppler apparaat, dan probeerde je te luisteren of een groot vat lekte, nu werkt niemand meer zonder echo: je kan alle vaten in beeld brengen en stadium van spatader beoordelen en juiste behandeling bepalen en de effectiviteit na de behandeling beoordelen.”

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

beeld: Grand Foulard i.o.v. Erasmus MC