zonnebrand

Verschil tussen chemische en minerale zonnebrandcrèmes

Heerlijk dat de zon weer zoveel schijnt. Dat betekent ook weer insmeren geblazen. Maar welke zonnebrandmiddelen zijn nu het best voor je huid?

tekst: Kimberly Palmaccio 

Dat zonnebrandcrème smeren hartstikke belangrijk is, vergt geen verdere uitleg. Het voorkomt ziektes, huidbeschadiging en -veroudering. Dat weten we allemaal. Iets wat je misschien nog niét weet, is dat er verschillende soorten zonnebrandcrèmes zijn. Elk type heeft zijn voor- en nadelen.

Er zijn twee hoofdtypen: chemische en minerale zonnebrandcrèmes. Kort gezegd trekken chemische crèmes in in de huid en houden zo de UV-stralen tegen. Dat zit zo: het UV-licht wordt eerst in de huid geabsorbeerd, daarna wordt het licht omgezet in warmte en tot slot verdwijnt het uit de huid. Ingrediënten van chemische crèmes zijn bijvoorbeeld oxybenzone, octocrylene en mexoryl.

Minerale crèmes leggen een laagje op de huid en weerkaatsen het licht meteen weer terug. Deeltjes van de crème ‘plakken’ als het ware op het huidoppervlak waardoor UV-stralen de huid niet binnendringen. Ingrediënten van minerale crèmes zijn bijvoorbeeld zinkoxide en titaniumdioxide.

Vooropgesteld: beide crèmes zijn veilig. En: het gebruik van een zonnebrandcrème of ander SPF-huidverzorgingsproduct is natuurlijk altijd beter dan helemaal niks gebruiken. Toch raadt de Environmental Working Group (EWG) aan chemische zonnebrandmiddelen met oxybenzone te vermijden vanwege de bezorgdheid dat dit ingrediënt de huid intrekt en hierdoor de hormoonstofwisseling kan verstoren of allergische huidreacties (jeuk en eczeem) kan veroorzaken. Zeker wanneer je een gevoelige huid hebt. Bij minerale filters is die relatie (nog) niet bekend. Daarnaast duurt het zo’n dertig minuten na aanbrengen voordat een chemische UV-filter gaat werken. Een minerale UV-filter werkt over het algemeen sneller, al dan niet meteen. Tot slot kan het gebruik van chemische zonnebrandmiddelen nadelige gevolgen hebben voor de natuur; als je, bijvoorbeeld, gaat zwemmen in de oceaan kunnen chemische crèmes koraalriffen beschadigen en bleken. Om deze reden hebben sommige toeristische bestemmingen, waaronder Hawaï, oxybenzone verboden. Ook huidarts.com geeft de voorkeur aan een zonnebrandmiddel met een minerale filter. Een klein nadeel van een mineraal filter is wel dat-ie een wit laagje op de huid achterlaat, terwijl een chemisch filter nagenoeg onzichtbaar is. Maar ja, wie mooi en gezond oud wil worden…

[bronnen]
everydayhealth.com; consumentenbond.nl; huidarts.com; energiekevrouwenacademie.nl

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie