gezichtsgymnastiek

Waarom ik niet geloof in gezichtsgymnastiek

Ik denk dat ik nog geen enkele plooi of rimpel had toen ik voor het eerst las over gezichtsgymnastiek. Ene Eva Fraser vertelde enthousiast hoe ze met speciale oefeningen haar gezicht opvallend jong hield. Ik vond het meteen een logisch verhaal. Je traint de spieren van je lichaam voor een strak lijf, dus waarom zouden we niet de spieren in het gezicht in conditie houden?  Niet veel later zat ik voor de spiegel gekke bekken te trekken in de veronderstelling dat ik geen rimpels zou krijgen. Na een paar keer hield ik het voor gezien; ik vond het allemaal zo’n gedoe. Ik wil wel een glad hoofd maar zó graag nou ook weer niet.

Inmiddels is gezichtsyoga, facegym of hoe je het ook noemen wil, heel populair. Op internet stikt het van de geweldige beloftes: ’10 jonger met deze oefeningen!’ ‘Een strakke huid met fitness voor je gezicht!’
Of het daadwerkelijk helpt, is de vraag. Er is in ieder geval geen gedegen wetenschappelijk bewijs voor. Onlangs is er wel een klein onderzoek gedaan (met 16 vrouwen) waaruit blijkt dat gezichtsgymnastiek werkt (voor het oog 3 jaar jonger na 20 weken trainen).
Echter veel experts zeggen dat rimpels en verzakking helemaal niet ontstaan door slapper wordende spieren. Waar je gezicht wel – wetenschappelijk bewezen – ouder door wordt, zeggen ze, zijn de volgende punten:

  • Botverlies
  • Verminderde aanmaak van oestrogeen
  • Afname van collageen, elastine en vetgehalte in de huid
  • Zwaartekracht
  • Herhalende bewegingen (gezichtsmimiek)
  • Zonlicht
  • Genetisch aanleg

Repeterende bewegingen in het gezicht veroorzaken dus rimpels. Op zich ook logisch, denk aan de lach- en fronsrimpels. Dat betekent dat gezichtsgymnastiek rimpels juist in de hand werkt.

De voorstanders van gezichtsgymnastiek ontkennen dat niet, maar zeggen dat het alleen maar rimpels veroorzaakt als je de oefeningen niet goed doet. Als je ze correct opvolgt, span je de spieren van binnen aan en niet de huid waardoor je een betere doorbloeding krijgt en minder rimpels. Bijvoorbeeld door verbaasd te kijken zónder je voorhoofd te fronsen.

De waarheid zal ergens in het midden liggen. Feit blijft dat je goed moet opletten hoe je de oefeningen doet anders maak je het alleen maar erger. En daarnaast zou je het om de dag 30 minuten moeten doen, wil je resultaat zien. Die twee dingen plus het feit dat er geen goed bewijs voor is maken dat ik er nooit meer aan begin. Wel zo makkelijk.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.