Waarom worden je lippen dunner naarmate je ouder wordt?
Volle lippen, wie wil ze niet? Ze zijn een teken van vrouwelijkheid, goede gezondheid, jeugdigheid en vruchtbaarheid. De een heeft het meer getroffen dan de ander, maar uiteindelijk worden de lippen bij iedereen na verloop van tijd dunner. De mond is zelfs een van de eerste delen van het gezicht die tekenen van veroudering vertonen, zoals fijne lijntjes en volumeverlies. Waarom? En hoe kunnen we het beperken? Redacteur Kimberly Palmaccio legt het uit.
Oorzaken
Boosdoener nummer één: het verlies van collageen. Door collageenverlies worden de spieren en vetkussentjes die je lippen ondersteunen minder. Hierdoor lijken de lippen dunner en zichtbaar meer gerimpeld. Daarnaast speelt genetica een rol, maar ook zaken als UV-schade (onbeschermde blootstelling aan de zon) en, logischerwijs, roken en andere ongezonde levensgewoonten. Tegelijkertijd kan botafbraak en tandverlies leiden tot een diepere mond. Lippen worden kleiner en hoekig. Verlies aan botweefsel in de bovenkaak leidt tot verlies van steun aan de bovenlip, het zorgt voor een vlakke lipplooi en afhangende mondhoeken. De lippen vallen naar binnen waardoor ze dunner lijken.
Afijn. Voordat je het allemaal supersomber inziet, dan nu het goede nieuws: zonder prik of filler kun je dit verouderingsproces gewoon beperken. Sterker nog: met bepaalde huidverzorging kun je beschadigde lippen herstéllen. Zeker als je je bedenkt dat de lippen het meest vergeten deel van onze schoonheidsroutine is. Wat zeg eens eerlijk: we smeren misschien wel braaf een dag- en nachtcrème, een SPF voordat we de zon in gaan, maar verzorg we ook standaard onze lippen? Meestal niet. En dat kan anders.
Tips and tricks
Om de mond jeugdig te houden is het van cruciaal belang deze tegen de zon te beschermen met een SPF van minimaal 30. Goed om te weten: een eenvoudige lippenstift kan vaak ook al bescherming bieden tegen zonneschade dankzij de pigmenten die erin zitten.
Wanneer je dunner wordende lippen en volumeverlies wilt tegengaan, kun je een lipgloss met volume booster gebruiken die verrijkt is met een hyaluronzuur. Dit zuur is een suikermolecuul en een natuurlijke component van ons lichaam. Het geeft steun aan onze weefsels en houdt vocht vast. Dr. Laurent Miralles: ‘We kunnen rustig stellen dat hyaluronzuur zich heeft ontwikkeld tot hét toonaangevend product in de esthetische geneeskunde.’ Het hoofddoel van het spul is om volumes bij te werken. Het herstelt niet alleen de vochtbalans, het geeft je lippen ook een verstevigende boost. Precies wat we nodig hebben.
Botverlies in het gebit kun je een beetje tegengaan door voldoende calcium en vitamine d. Daarnaast is het belangrijk om goed voor je gebit te zorgen en te voorkomen dat je parodontitis krijgt.
Smeren kun je leren
Zorg er daarnaast voor dat je je lippen regelmatig hydrateert (met geschikte crèmes en sticks). Producten met peptiden zijn hier een goed voorbeeld van. Peptiden zijn herstellende ingrediënten die helpen de natuurlijke vorm van je lippen te behouden, waardoor je lippen voller en minder gerimpeld worden. Als peptiden aan de buitenste rand van je lippen worden aangebracht, hebben ze potentie om fijne lijntjes rondom je mond ook aan te pakken. Ook verzachtende bestanddelen (zoals squalaan- of castorolie) geven je lippen direct een soepelere uitstraling. Ga, tot slot, vooral op zoek naar ingrediënten die je huid versterken. Denk aan: omega-vetzuren, antioxidant-rijke plantaardige oliën, ceramiden, etcetera.
En wat de kleur van je lippen – ja, ook dat vervaagt naarmate je meer kaarsen op je taart uitblaast – betreft? Tot op heden is er geen behandeling bekend die dit kan verhelpen. Maar of dat heel erg is? Daar valt over te twisten. Breng een getinte lippenstift aan en klaar is Kees.
bronnen: Paula’s choice, fiftyandme, Hydropeptide.nl en: LoS ONE, December 2009, pages 1-10; Proceedings of SPIE, April 2018, pages 1-15: Aesthetic Surgery Journal, August 2020, pages 1-3; Polish Journal of Public Health, September 2016, pages 112-115
Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!