pro age

Welkom bij de pro-age beweging

‘10 tips om er 10 jaar jonger uit te zien!,  ‘Voor altijd jong met dit supplement,’ ‘De beste anti-aging crème die er bestaat.’ Al ons hele leven wordt ons verteld dat we er jong uit moeten zien. Jong is mooi, oud niet. En dus doen we er alles aan om jong ‘te worden’ en zijn we dol op anti-aging pillen, oefeningen en crèmes. Ik ook. Ik wil ook graag jong zijn. Zie ik een kop over anti-aging middelen boven een artikel dan MOET ik het lezen, stel je voor dat het werkt! Maar met dat anti-aging zeg je dat je tegen ouder worden bent. Dat we veroudering moeten bestrijden. Nu denk je misschien, doe niet zo moeilijk, maar als alles en iedereen het altijd maar over anti-aging heeft, gaan we het nog geloven ook. Sterker nog, dat doen de meesten al lang. Het is wat alle media en adverteerders laten zien. Het draait om happy, prachtige, sexy dertigers. Ben je ouder dan heb je pech. Maar dat is natuurlijk van de gekke. We zouden zelf veel meer de nadruk moeten leggen op hoe leuk het is om ouder te worden, dat mensen van onze generatie boeiend, sexy, gezond, energiek en aantrekkelijk kunnen zijn. Met deze boodschap is de sterk groeiende ‘pro-age beweging’ de wereld aan het veroveren. De beweging die afstand wil nemen van het schoonheidsideaal van de eeuwige jeugd. Het is een trend die vanuit Amerika is overgewaaid en die niet meer weg te denken is. Groepen vrouwen, tijdschriften en organisaties willen anti-claims verwijderen en ervoor zorgen dat vrouwen eerlijk over, en trots kunnen zijn op hun leeftijd.

Dag anti-aging, welkom pro-aging

Het bekende Amerikaanse beautymagazine ‘Allure’ verbiedt zelfs haar journalisten om de term anti-aging te gebruiken. “De manier waarop we over veroudering denken, begint met de manier waarop we over veroudering praten,” zeggen ze. “Waarom zouden we niet mogen zijn wie we zijn?” Fabrikanten van beautymerken kunnen het niet meer negeren en zijn snel nieuwe verpakkingen gaan maken voor hun merken: Pro age (Dove) Age defying (Olay) Age perfect (l’Oreal) en Slow Age (Vichy); namen die nu worden gebruikt voor crèmes in plaats van anti-aging. Ze kunnen eigenlijk ook niet anders; vrouwen van 50 en ouder vormen een belangrijke en groeiende demografische groep voor de schoonheidsmarkt met veel koopkracht. Ik vind het geweldig, het geeft een gevoel van gerechtigheid, van gezien worden. Adverteerders die eerst wegbleven bij de 40+ plus bladen waarvoor ik altijd heb gewerkt, hebben nu geen keus meer. Dat voelt als overwinning.

pro age

Van jonger naar energieker

Mocht je denken dat de pro-age beweging ook betekent dat botox, haarverf en cosmetische behandelingen dan ook meteen ‘not done’ zijn en dat je alles maar moet laten groeien en hangen, dan heb je het mis.  Nee, de pogingen om gezond, knap en fit te blijven zijn heel goed, het accent verschuift alleen van er jonger uit willen zien naar er goed en energiek uit willen zien. Het draait meer om de holistische aanpak. Er zijn zoveel factoren die invloed hebben op onze huid; slaap, blootstelling aan de zon, vervuiling, stress en ga zo maar door. Het gaat ook niet alleen om je uiterlijk maar om het fit voelen van lichaam en geest. Healthy aging is wat nu geldt, zonder daar in door te slaan. We hoeven niet met de snelheid van een dertigjarige de marathon te lopen. Het gaat er om dat we goed in ons vel zitten en de dingen kunnen doen die we leuk vinden. Het zit ‘m in kleine en simpele dingen. Neem niet de lift maar de trap.  Stel kleine haalbare doelen,  blijf leren, volg je instinct, omring je met vrienden, blijf actief. Natuurlijk is ouder worden niet alleen maar fantastisch en geweldig, het komt met gebreken en met minder leuke dingen, maar het is een keuze om positief ouder te worden dat wil zeggen: om ervoor kiezen om relevant en zichtbaar te zijn in plaats van stilletjes te verdwijnen.

Positieve houding

Wist je dat de manier hoe je tegen veroudering aankijkt van invloed is op je levensduur? Onderzoekers van de Yale en Harvard University volgden 660 mensen tussen de 50 en 80 jaar. Ze bekeken hoe hun kijk op veroudering hun levensduur beïnvloedde in de 22,6 jaar die volgden. Wat bleek? De deelnemers die een positievere houding hadden ten opzichte van hun eigen veroudering, zoals zich nuttig en gelukkig blijven voelen, leefden gemiddeld 7,6 jaar langer. De perceptie van veroudering bleek zelfs van groter invloed te zijn dan de bloeddruk, het cholesterol en de body mass index! Het mooie is dat we in een tijd leven waarin we ook daadwerkelijk meer kansen en mogelijkheden krijgen. Meer dan de helft van de volwassen bevolking is immers boven de 50.  Dat maakt dat we als groep vanzelf een grotere factor van belang worden binnen de maatschappij, op het werk en in de media. Kortom:  blijf groeien en bloeien en wees trots op je leeftijd! Er kan zoveel!

“We worden allemaal ouder. Wij allemaal. Tenminste, als we geluk hebben. Er zijn genoeg dingen om tegen te zijn. Anti-discriminatie, anti-drugs, anti-onderdrukking, anti-armoede. Ouder worden zou daar niet een van moeten zijn. We moeten ouder worden en de kansen die het biedt omarmen.”
Actrice Jamie Lee-Curtis

Dit artikel heb ik eerder geschreven voor het tijdschrift NOUVEAU

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie