Wies test de buccal massage voor meer volume in het gezicht

Of ik al van de buccal massage had gehoord, vroeg een lezeres mij vol enthousiasme. “Het is een soort bindweefselmassage maar dan vanuit de binnenkant van je mond. Je ziet direct meer volume in je gezicht.” Ik kende het niet maar vanaf dat moment leek het wel alsof iedereen het over deze bijzondere massagetechniek had. Ook sterren als Jennifer Lopez en Megan Markle blijken groot fan te zijn van. De buccal massage (bucca is Latijn voor wang) zou zorgen voor een mooie gezichtsvorm, een betere doorbloeding, meer collageenaanmaak en een fantastische ‘glow’. Daar moeten we meer over weten. Is het slechts een hype? Waarin verschilt het met gewone bindweefselmassage en werkt het ook echt? Ik besluit dé bindweefseltherapeut van Nederland op te zoeken; Agnieszka Kadula. Zij is fysiotherapeut en gespecialiseerd in therapeutische massagetechnieken. In binnen- en buitenland deed ze opleidingen om expert te worden in bindweefselmassage. Inmiddels heeft ze haar eigen massagetechniek ontwikkeld en leidt ze andere masseurs op.

Om te beginnen met de ‘gewone’ bindweefselmassage voor het gezicht. Wat houdt die massage precies in?
Agnieszka: “Eigenlijk is bindweefselmassage geen goede term, want je masseert veel meer dan bindweefsel alleen. In het bindweefsel – de steunlaag tussen huid en spieren- zit collageen en elastine. Door massage van het bindweefsel wordt de aanmaak van deze twee eiwitten gestimuleerd wat leidt tot een steviger en soepelere huid. Maar het gezicht heeft zoveel meer lagen zoals de huid zelf, de spieren, de aanhechtingen daarvan en de vettissues. Van al deze lagen gaat de functie achteruit als we ouder worden. Zo worden de spieren korter en de vetkussentjes kleiner. Ik werk daarom op verschillende niveaus en combineer ook verschillende technieken. Bindweefselmassage is niet zomaar een beetje rollen met de huid zoals je zo vaak ziet. Het is echt belangrijk om goed de anatomie te kennen. Iedereen zit ook nog eens anders in elkaar. Iemand die bijvoorbeeld altijd knarst heeft kauwspieren die de hele nacht gespannen zijn. Daardoor ontstaan er verklevingen rond de aanhechtingen aan het bot. Met massage kun je die spieren weer wat minder stug maken wat weer belangrijk is voor het hele gezicht. Een ander heeft weer veel littekenweefsel en een derde een slechte doorbloeding. Als je goed kijkt en goed masseert kun je veel bereiken.”

Wat zijn vooral de effecten?
“Met een stevige bindweefselmassage kun je de conditie van de huid zichtbaar verbeteren. Het verhoogt de doorbloeding, activeert de stofwisseling, zorgt voor betere afvoer van het lymfevocht en het kan fijne lijntjes verminderen.”

Zijn daar ook wetenschappelijke bewijzen voor?
Nee, maar dat komt vooral omdat er weinig onderzoek naar is gedaan. Het feit dat massage in de reguliere gezondheidszorg ingezet wordt om wondgenezing te bevorderen en huidproblemen zoals oedeem of een slechte doorbloeding te verhelpen, zegt denk ik genoeg. Zelf zie ik zoveel mooie resultaten van een mooiere glow tot betere gezichtscontouren. Voorwaarde is wel dat je het blijft onderhouden. Aan een keer heb je niet veel. Ja je gezicht ziet er voor een dag voller en gelift uit, maar dat effect verdwijnt weer. Blijvende huidverbetering bereik je als je je gezicht een keer in de 4 a 6 weken laat masseren. Als iemand bij mij komt, begin ik altijd met een kuur van zes weken waarin je een keer per week gemasseerd wordt.”

En dan de buccal massage, waar komt die opeens vandaan?
“Deze massagetechniek vanuit de binnenkant van de mond bestaat al veel langer. Wij passen hem ook al jaren toe, maar hij is opeens zo populair geworden door celebs die naar het peperdure beautyinstituut Joelle Ciocco in Parijs gaan. Sterren als Sofia Coppola en Monica Bellucci delen heel enthousiast hun ervaringen met de buccalmassage die daar gegeven wordt. Ook ik ben er enthousiast over. Buccal maakt bij Bodyfix (de salon van Agnieszka, red.) onderdeel uit van de gehele gezichtsmassage. Vanuit de binnenkant van de mond kun je spieren diep in de wang en het kaakgebied bereiken die vanaf de buitenkant moeilijk te stimuleren zijn. Ook kom je veel beter bij de vetkussentjes. Buccalmassage is vooral ideaal om de contouren van het gezicht te verbeteren. Bij het ouder worden vallen op een gegeven moment de wangen een beetje naar beneden waardoor je een scherpe neus-lippen lijn krijgt. Met buccal kun je dit heel mooi corrigeren. Daarnaast helpt het de bloedsomloop te verbeteren en het kaakgebied te ontspannen”

Waar vind ik een goede bindweefsel- of buccalmasseur?
Ja dat is best een beetje lastig omdat het geen beschermd beroep is en er ook geen keurmerken bestaan. Kijk naar de opleiding en de ervaring, zou ik zeggen. Enkel een korte bindweefselmassagecursus is echt niet voldoende. Wij leiden zelf ook masseurs op met minimaal een HBO opleiding. Het is ook belangrijk dat de persoon veel vlieguren heeft gemaakt.”

 

Wies aan de buccal

Al een tijdje was ik van plan om een bindweefselkuur te gaan doen. Toen ik hoorde over de buccal dacht ik, nú ga ik een afspraak maken. Agnieszka begon met het masseren van de buitenkant van mijn gezicht, wat er stevig aan toeging. Zelf masseer ik ook wel eens mijn gezicht met een crėme, maar dat valt in het niet bij wat zij doet. Het is niet bepaald een ontspannen half uurtje kan ik je vertellen. Toen moest de buccal nog komen. Daarvoor deed ze latex handschoenen aan en ging ze telkens met 1 vinger of duim van elke hand in mijn mond en masseerde ze van binnenuit, gesteund door haar andere vingers aan de buitenkant. Dat was helemààl pijnlijk. Toen ze klaar was moest ik recht opzitten en keek Agnieszka of mijn gezicht in balans was, alsof ze zojuist een borstbeeld had gekneed van klei. Voor een kleine correctie moest ik nog weer even onder handen genomen worden. Eenmaal klaar, mocht ik in de spiegel kijken. Misschien kwam het omdat ik er niks van verwacht had, maar ik was echt verbaasd over het resultaat. Mijn gezicht gloeide en zag er veel voller uit. De pijn was het echt waard geweest. Zelfs mijn vriend viel het op toen ik thuis kwam. Ik had het gevoel alsof ik na jaren stil gezeten te hebben eindelijk eens naar de sportschool was gegaan. Dat instant effect hield bij mij zo’n 3 dagen aan. Dus mocht je er een keer goed uit willen zien voor een feestje dan is zo’n massage sowieso al een aanrader. Inmiddels heb ik 6 behandelingen achter de rug en zie ik deze massages als een goede workout voor mijn gezicht. Het grote verschil dat je ziet direct na de behandeling -voller en gezonder- zie je na verloop van tijd niet terug, maar ik heb wel het idee dat het goed is voor mijn huid. Ik houd deze behandeling er dan ook zeker in, 1 x per 6 weken als onderhoudsbeurt.

Dit artikel van mij is verschenen in het tijdschrift Nouveau

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie