pico laser

Wies test de Pico laser

Af en toe laat ik wat aan mijn gezicht doen omdat ik het fijn vind om er goed uit te zien. Ook al ziet een ander geen verschil, zelf knap ik er altijd van op, alsof ik net bij de kapper of schoonheidsspecialist ben geweest. Tot een jaar of acht geleden legde ik daarbij de focus op mijn rimpels. De ene keer wilde ik iets aan de wallen onder mijn ogen doen de andere keer stoorde ik me aan mijn neus-lippenplooi. De oplossing was dan al gauw botox of fillers. Ik moet wel zeggen dat ik makkelijk praten heb omdat ik als journalist zo nu en dan behandelingen gratis mag uitproberen. In de loop der jaren heb ik gemerkt dat niet zozeer de rimpels bepalen of je er goed uitziet maar veel meer de kwaliteit van de huid. Een gezonde, stevige en egale huid kan een wereld van verschil maken. Sinds ik dit weet, richt ik me veel meer op huid-verbeterende behandelingen. Behandelingen die of de bovenste huidlaag egaler maken door oneffenheden, littekens en vlekjes te egaliseren, of de aanmaak van collageen in de diepere huidlagen een boost geeft waardoor de huid steviger en voller wordt. Denk aan lasers, peelings, ultrasound en microneedling.

Onlangs interviewde ik dermatoloog dr. Peter Velthuis (van de Velthuis klinieken) en vroeg hem wat hij nu een veelbelovende behandeling vindt als het om dit soort huid-verbeterende behandelingen gaat. Hij noemde meteen de Pico laser.

De Pico laser werd zo’n zes  jaar geleden onder verschillende merken op de markt gebracht om tatoeages te verwijderen. Al doende kwam men erachter dat de Pico laser ook goed werkt om oneffenheden en littekens in het gezicht te verzachten en de huid te verstrakken. Zelf werkt Dr. Velthuis in het Erasmus MC met de Pico laser om littekens en andere huidproblemen van patiënten aan te pakken. Een doeltreffende methode en voor de patiënt fijn omdat de behandeling nauwelijks ‘downtime’ (hersteltijd) kent.  Dat klinkt  voor mij ook als muziek in de oren.

Omdat ik een oneffen huid heb met grove poriën en acnelittekens heb ik twee jaar geleden al eens een CO2 laserbehandeling ondergaan, maar dat viel me vies tegen omdat  ik er qua herstel een half jaar zoet mee ben geweest. De eerste twee weken kun je je eigenlijk met alle bruine korsten niet vertonen en daarna duurt het nog paar maanden voor het ergste rood is weggetrokken. Ook al knapte mijn huid er iets van op, ik doe het nooit meer. Met de Pico laser heb je dat dus allemaal niet.

Hoe werkt de Pico laser

Voor mij een reden om het uit te proberen.  En dat mocht. Voordat ik mijn ervaringen deel nog even uitleg over de werking. De Pico laser geeft in een heel korte tijd, namelijk in een picoseconde (een biljoenste van een seconde), een heel hoge energie af in de vorm van een lichtpuls, die geen warmte afgeeft. Deze korte puls is zó krachtig dat het heel kleine holtes in de huid maakt zonder de huid te beschadigen. Bij andere lasers maak je eerst de huid kapot, zoals dus bij de CO2 laser, waarna herstel en verbetering optreedt. Als de behandeling goed wordt uitgevoerd – dat wil zeggen: niet te hoog wordt gezet – zijn de risico’s van de Pico laser heel gering.

Een ander voordeel van deze laser is dat hij ook geschikt is voor de donkere huid wat voor heel veel andere lasers niet opgaat. De behandeling is vooral geschikt voor (acne)littekens, pigmentvlekken en versteviging van de huid en minder voor fijne lijntjes. De aanmaak van collageen en nieuwe huidcellen wordt gestimuleerd waardoor je een strakkere huid kunt krijgen. Dat geldt voor het gezicht maar ook voor de hals en decolleté.

picolaser

Goed, wat is mijn ervaring?

In totaal heb ik drie behandelingen -met telkens vier weken ertussen- ondergaan. Voor huidverbetering wordt over het algemeen een kuur van zo’n vier tot zes behandelingen geadviseerd. Je kunt het vervolgens jaarlijks met een of twee behandelingen bijhouden. Mijn derde behandeling is nu drie maanden geleden.

De behandeling zelf is geen pretje, het lijkt wel alsof er met een brander over je gezicht gegaan wordt. Ik kreeg een apparaatje in mijn hand waar koude lucht uitkwam zodat ik zelf voor wat verkoeling kon zorgen. Als je op internet kijkt, wordt er veelal gezegd dat het niet pijnlijk is, maar daar ben ik het niet mee eens. Misschien scheelt het als je gezicht vooraf goed gekoeld wordt. Het goede nieuws is dat de behandeling maar heel kort duurt. Binnen zes minuten was mijn hele gezicht gedaan. Iedere keer stond ik na een kwartier alweer buiten. Ideaal.

Na afloop was mijn gezicht lichtrood en voelde het branderig aan alsof je te lang in de zon hebt gezeten. De dag na de behandeling had ik wat lichte schroeiplekjes in mijn gezicht, maar die waren heel goed te camoufleren. Na drie dagen was er niks meer te zien.

Na de eerste behandeling zag ik geen verbetering. Misschien dat er op celniveau wat veranderd was, maar met het blote oog zag ik geen verschil. Pas een paar weken na de tweede behandeling merkte ik dat mijn huid wat steviger geworden was. Na de derde behandeling zag ik dat de huid aan de oppervlakte ook iets egaler geworden was. Als ik nu mijn wang oppak tussen duim en wijsvinger voelt hij nog steeds dikker aan. Is het resultaat verbluffend? Nee, maar het doet wel precies wat ik wil: verbeteren en onderhouden. Eigenlijk is het resultaat te vergelijken met dat van een Co2laser behandeling maar met het grote verschil dat je bij de Pico laser na afloop gewoon weer de straat op kunt en nergens last van hebt.

Een beetje afhankelijk waarvoor je komt, denk ik wel dat je minimaal vier behandelingen nodig hebt voor een goed resultaat. Voor een kuur van 4 tot 6 behandelingen ben je ongeveer 800 tot 1000 euro kwijt.

Als je googelt op Pico laser + huidverbetering kom je vanzelf uit bij de klinieken die de behandeling uitvoeren.

 

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie