botverlies

Wist je dat botverlies de belangrijkste oorzaak is van gezichtsveroudering?

Botverlies en schedelkrimp

Ouder worden heeft veel voordelen maar er zijn een paar dingen waar ik niet zo’n fan van ben. Rimpels in het gezicht bijvoorbeeld, die hadden van mij niet zo gehoeven. Geef mij maar het frisse gezicht van een dertiger of begin veertiger. Ik weet dat ik het moet accepteren, maar soms vind ik het zo treurig dat alles gaat hangen. Lange tijd dacht ik dat het gezicht ouder werd doordat de huid verslapt, de collageenaanmaak afneemt, het vetweefsel in het gezicht minder wordt. Dat is ook allemaal zo, maar de belangrijkste oorzaak van het verouderen van het gezicht is botafbraak. Ja, dat komt er ook nog eens bij kijken. Net als bij alle botten in het lichaam, vermindert ook de botstructuur van de schedel. En dan zijn vrouwen ook nog eerder de klos dan mannen: slinken bij vrouwen de gezichtsbotten al rond 35 jaar, bij mannen is dat 45 jaar. Er gebeuren best rare dingen door het verdwijnen van die botmassa. Zo vallen de wangen bijvoorbeeld in door het krimpen van de jukbeenderen, de kaaklijn verslapt door minder kaakbot, en ook hangende oogleden en gezakte wenkbrauwen zijn een gevolg van veranderende botten. Tegelijkertijd verliest het gezicht onderhuids vet en spiermassa, met als gevolg dat de huid een paar maten te groot wordt. En wat krijg je van zo’n te grote jas? Plooien, schaduwen, wallen. Bepaald geen kattenpis, want onze huid valt hier en daar nog wel wat te verstevigen en recht te trekken met een fillertje hier en een botoxje daar, maar die fundering is lastig te stutten.

Hoe dan?

Valt er dan echt niks aan te doen?  Hoopvol vraag ik het aan cosmetisch arts en dermatoloog Leonie Schelke. Zij bevestigt dat krimpend bot de hoofdoorzaak is van gezichtsveroudering. Leonie: ‘Het botverlies rondom de mond is de meest opvallende leeftijdsverrader. Bij jonge mensen zie je dat het stukje tussen neus en bovenlip omhoog geduwd wordt door bot. Als je ouder wordt, wordt dit bot vlakker en langer. Veel vrouwen denken dat te kunnen camoufleren door de bovenlip flink op te spuiten. Maar een verjongde lip past niet in een verouderde kaak. Hoe sterk je bot is en hoe snel het afbreekt, wordt voor twee derde bepaald door genen. Ouders met sterke botten krijgen kinderen met sterke botten. Een derde wordt bepaald door levensstijl, zoals wel of niet roken, beweging en voeding. Tot nu is er nog niets gevonden om de botafbraak in het gezicht tegen te gaan of bot te versterken, maar wat je in elk geval wel kunt doen, is ervoor zorgen dat je geen parodontitis krijgt. Door tandvleesontsteking gaat de kwaliteit van het bot sneller achteruit. Flink tandenpoetsen dus!’

Mondverzorging

Beweging is goed voor alle botten en spieren in het lichaam, dus ook voor de botten in het gezicht. Dat betekent flink je mimiek gebruiken, je lippen bewegen, goed kauwen en veel lachen. Er zal ooit nog wel iets miraculeus gevonden worden tegen botverlies of misschien kun je in de toekomst kunstbot laten inbrengen of zo. Tot die tijd zorg ik er in elk geval voor dat er genoeg te lachen valt.

Dit kan je doen tegen botverlies in het gezicht

■ Zorg dat je voldoende calcium binnenkrijgt (minimaal 1000 mg per dag). Calcium zit vooral in zuivelproducten.

■ Vitamine D is ook belangrijk voor botopbouw. Vitamine D zorgt ervoor dat calcium uit voeding in het bloed kan worden opgenomen en in de botten terechtkomt. Ongeveer een derde van onze vitamine D-behoefte krijgen we binnen via voeding. (Vooral in vette vis, zuivelproducten,vlees en eieren.) De rest van onze vitamine D-behoefte maakt ons lichaam zelf aan via zonlicht op de huid. Vijftien tot dertig minuten in de buitenlucht (met onbedekt gezicht en handen) is in principe voldoende. Wie dat niet haalt, kan extra vitamine D bij slikken.

■ Er is geen bewijs voor, maar van vitamine K2 wordt ook gedacht dat het goed is voor botten, dus ook voor de aangezichtsbeenderen.

■ Gebruik flink je mimiek

■ Goede gebitsverzorging.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Nouveau

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.