plantaardig

10x super gezonde voedingsmiddelen

De grootste foodtrend van dit moment: plantaardig voedsel. Vul  je boodschappenlijst én je maag zoveel mogelijk met deze 10 meest voedzame voedingsmiddelen uit moeder natuur voor een langer en gezonder leven.

tekst: Jessica van Zanten

1.Koolgroenten

Broccoli, bloemkool, boerenkool, spruitjes, kool en boerenkool zijn plantaardige krachtpatsers die heel voedzaam zijn, maar relatief caloriearm. In kolen zit het fytonutriënt wijnsteenzuur dat voorkomt dat suiker wordt omgezet in vet. Dág vetrolletjes! Ook blijkt uit onderzoek van de Harvard School of Public Health dat vrouwen die veel vitamine B11 en B6 eten, minder last hebben van hart- en vaatziekten. En laat alle kolen daar nou eens bommetje vol mee zitten. Verhoog je inname van dit groenvoer door broccoli of boerenkool aan je ontbijt shake toe te voegen of maak een pizzabodem van bloemkool bijvoorbeeld.

2.Groene bladgroenten

Een grote salade als voorafje? Goed idee! Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt  namelijk dat je daarna minder eet van de rest van de maaltijd. Rauwe, groene bladgroenten vullen wel , maar bevatten weinig calorieën – tenzij je je salade overgiet met een vette dressing natuurlijk. Ook blijken de in sla volop aanwezige essentiële B-vitamine folaat, luteïne en zeaxanthine  goed te zijn voor je ogen en te beschermen tegen een verminderd zicht.

3.Bessen

Bosbessen, aardbeien, aalbessen..  het maakt niet uit welke bes je kiest, allen zitten ze vol antioxidanten. En die beschermen weer tegen vrije radicalen die onze cellen beschadigen en bijdragen huidveroudering en verschillende ziektes. Het dagelijks eten van bessen verlaagt de bloeddruk, het cholesterol gehalte en zorgt ervoor dat we langer helder bij geest blijven.

4.Granaatappel

De struik waar deze exotische schone aan groeit, kan wel 200 jaar worden. Een sterke soort dus waarvan de vruchten ook nog eens  vol zitten met antioxidanten. De lijst aan gezondheidsvoordelen is bijna oneindig, maar een paar fijne: granaatappels kunnen overgangsklachten verminderen, dagelijks een glas granaatappelsap verbetert het geheugen en helpt  vroegtijdige veroudering -rimpels! – te voorkomen.

5.Noten

Kleine bommetjes vol  voedingstoffen zoals gezonde vetten, vezels en antioxidanten.  Walnoten zijn de gezondste van alle noten. Een handje per dag kan helpen bij het tegengaan van stress en een hoge bloeddruk. Ook verlaagt het regelmatig noten eten het risico op hartaandoeningen met 35 procent. Sprenkel ze over salades of neem een handje – vuistgrootte – als tussendoortje.

6.Zaden

Net zo voedzaam als noten, maar zaden bevatten meer eiwitten en mineralen en spoorelementen – essentiële stoffen die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Sesamzaad zijn rijk aan calcium en vitamine E en pompoenzaden rijk aan zink. Chia, hennep en lijnzaad zijn dan weer rijk aan Omega-3 vetzuren die beschermen tegen hart- en vaatziekten.

7.Peulvruchten

Paar pondjes kwijt? Voeg bonen, doperwten en linzen toe aan je maaltijd. De vezelrijke en eiwitrijke peulvruchten verteren langzaam, waardoor je bloedsuiker na een maaltijd minder snel stijgt en minder snel een snackattack krijgt. Ook zou twee keer per week peulvruchten op het menu de kans op darmkanker met 50 procenten verkleinen. Vaker vega? Zet dan deze helden dan op het menu.

8.Paddenstoelen

De paddenstoelfamilie zit vol vitamine D, waar we als we ouder worden vaker een tekort aan hebben, maar wél hard nodig hebben voor onze botten, weerstand en spieren.  Daarnaast bevatten ze twee antioxidanten, ergothioneïne en glutathion,  die samen het lichaam beschermen tegen stress en rimpels. Varieer onder andere met (kastanje) champignons, portobello en shiitake.

9.Ui en knoflook

Familie van de Allium plantensoorten waartoe ook  prei en bieslook behoren. Ze bevatten naast vezels veel flavonoïden, een antioxidant die  bewezen ontstekingsremmend werkt en daarmee de kans op bijvoorbeeld borst-en darmkanker verkleint. Ook fijn: uit meerdere onderzoeken blijkt dat het dagelijks eten van uien of drinken van uiensap zorgt voor een hogere botdichtheid. Ofwel, bye bye osteoporose.

10.Tomaten

Zitten barstensvol vitaminen en mineralen, maar de antioxidant lycopeen is de held van deze rode smaakmaker. De stof beschermd tegen vrije radicalen en daardoor tegen het ontstaan van verschillende kankersoorten en hart- en vaatziekten. Tip:  een kop gekookte tomaten bevat tien keer zoveel lycopeen als een kop rauwe tomaat, omdat antioxidant vrijkomt bij het kookproces. Doe er je voordeel mee!

Bronnen, o.a.:
www.verywellhealth.com
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl
https://www.ahealthylife.nl/
https://www.volkskrant.nl/

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.