gezonde voeding

4 gouden voedingstips om gezond te blijven

Gezondheidsweetjes over eten gaan er bij mij in als koek, toch ben ik inmiddels wel zo wijs geworden dat ik niet meer geloof in specifieke voedingshypes. De ene keer moeten we met z’n allen aan de broccoli of avocado’s en dan zijn het weer blauwe bessen die je jong en fit houden. Maar het is natuurlijk nooit één product; het gaat om het hele pakket dat je eet.

Toch is er een aantal wetenswaardigheden die interessant en vernieuwend zijn als het gaat om voeding en gezond ouder worden. De Belg Eric de Maerteleire schreef er een boek over; Gezond eten, Gezond ouder worden. Aan de hand van recent wetenschappelijk onderzoek schrijft hij over de invloed van voeding op het verouderingsproces. Eric de Maerteleire is een gerenommeerd bio-ingenieur en doctor in de landbouwkundige en toegepaste biologische wetenschappen.

Voor wie, net als ik, graag weet hoe je zo lang mogelijk fit en gezond kunt blijven, haal ik een paar highlights uit zijn boek.

1)   Het mediterrane dieet is en blijft het gezondst

Over welk dieet het best werkt om af te vallen kun je discussiëren, maar als het om gezondheid en lang leven gaat, staat het mediterrane dieet duidelijk bovenaan. Het woord ‘dieet’ is hier misschien hier niet op zij plaats, want is eerder een levensstijl. De manier van leven is zelfs door de UNESCO uitgeroepen tot een deel van de Intangible Heritage of Humanity – het immateriële erfgoed van de mensheid. Het dieet wordt allang niet meer door alle mensen rond de Middellandse zee toegepast, maar degenen die het mediterrane voedingspatroon volgen, zijn over het algemeen gezonder, leven langer en hebben minder last van ouderdomsziekten. De hoofdreden is, dat er minder oxidatieve stress optreedt,  waardoor er minder schade aan moleculen, weefsels en organen optreedt.

Dus wil je kans maken op een langer leven, denk dan aan de volgende richtlijnen.

•          Eet verse producten.
•          Gebruik olijfolie.
•          De basis: groenten, fruit, noten, volkoren granen, vis.
•          Weinig rood vlees.
•          Zo min mogelijk suiker en bewerkte producten.

Én eet regelmatig vette vis. De omega 3-vetzuren hebben net als het mediterrane voedingspatroon een positief effect op de lengte van de telomeren. Telomeren zijn de uiteinden van de chromosomen: hoe korter de telomeren, hoe meer ouderdomsklachten.

2) Hara Hachi Bu

Hara hachi bu betekent dat je je buik maar voor tachtig procent vol moet eten. Het is een Japans begrip en wordt nog steeds op het Japanse eiland Okinawa toegepast, waar de mensen de hoogste levensverwachting ter wereld hebben. Dankzij het toepassen van calorierestrictie ervaren de inwoners veel minder oxidatieve schade en neemt de concentratie van de stof DHEA in hun lichaam minder snel af bij het verouderen. Deze stof, die we zelf aanmaken, is de bouwsteen van belangrijke hormonen en is daardoor belangrijk in het verouderingsproces. Bovendien is de gewoonte om op tijd te stoppen met eten natuurlijk goed om overgewicht tegen te gaan.

3) Vezels en nog eens vezels

Als er één ding is waar alle voedingswetenschappers het over eens zijn, dan is het dat voeding met veel vezels gezond is. Ook De Maerteleire besteedt er een hoofdstuk aan. Van voedingsvezels is bewezen dat ze een positieve invloed hebben op de spijsvertering, de gewichtsbeheersing en op het bloedsuiker- en cholesterolgehalte. Vezels verlagen de kans op een aantal ziekten aanzienlijk, zoals  (darm)kanker, hart- en vaatziekten, de ziekte van Alzheimer en diabetes-type 2. Dat is dus nogal wat.

Vezels zitten in plantaardige producten zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten, volkoren granen en aardappelen.  Je hebt zo’n 30 tot 50 gram vezels per dag nodig, afhankelijk van gewicht en geslacht. Belangrijk is wel, dat je daarbij voldoende water drinkt. Een paar praktische tips:

  •  Als je elke dag een portie havermout of haverzemelen eet, heb je al een groot deel van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid binnen.
  • Eet minimaal 200 gram groenten per dag, regelmatig peulvruchten en eet dagelijks 30 gram noten.
  • Als je graag bananen eet, kies dan voor de niet te rijpe, hier en daar nog groene bananen. Het zetmeel in onrijpe banen kan niet door je darmen worden verteerd en heeft daarom hetzelfde effect als voedingsvezels; het stimuleert de groei van goede bacteriën.

4) Paddenstoelen remmen veroudering af

De Maerteleire noemt in zijn boek tal van voedingsstoffen die vanwege hun antioxiderende vermogen de veroudering kunnen vertragen, zoals eieren, pure chocola en diverse specerijen. Een ervan wil ik uitlichten, omdat die een heel interessante voedingswaarde heeft: de eetbare paddenstoel. Naast het feit dat paddenstoelen rijk zijn aan waardevolle voedingsstoffen zoals vezels, B-vitaminen, vitamine C en magnesium, bevatten ze antioxidanten die uniek zijn voor paddenstoelen; ergothioneïne en glutathion. Beide worden erkend als superantioxidanten, die de veroudering afremmen. Eekhoorntjesbrood bevat de hoogste hoeveelheden van deze stoffen. Daarnaast bevatten alle paddenstoelen ook verbindingen die het immuunsysteem versterken. Het maakt niet uit of je ze rauw eet of verwarmd. Onlangs is er tevens een duidelijk verband gelegd tussen het eten van paddenstoelen en het tegengaan van geheugenverlies. Iets om te onthouden, lijkt mij…

 

Dit artikel van mij is eerder verschenen in het tijdschrift Nouveau

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief.