bekkenbodemspieren

Bekkenbodemspieren trainen voor meer opwinding en een beter orgasme

Ooit geweten dat je bekkenbodemspieren een heel belangrijke rol spelen bij seks? Ik niet, althans ik wist niet dat de mate van opwinding en orgasme ervan afhankelijk zijn. Ik ken alleen maar het verhaal van een verslapte bekkenbodem waardoor je snel urine verliest en het daar beneden minder strak wordt of andersom: dat je juist te gespannen bekkenbodemspieren hebt waardoor penetratie moeilijk wordt en je problemen krijgt met plassen. Tot zover reikt mijn kennis als het om de bekkenbodem en seks gaat. Maar de spieren blijken een veel grotere bijdrage te leveren aan het ervaren van seksuele gevoelens.

Daar moeten we meer over weten. Ik neem contact op met Angelique Visser, zij is bekkenfysiotherapeut en gespecialiseerd in seksuele klachten.

Hoe kan de bekkenbodem, of voor de duidelijkheid de bekkenbodemspieren, seksuele opwinding en de intensiteit van een orgasme beïnvloeden?

Angelique Visser: “Dan moet ik eerst even een korte uitleg geven over de bekkenbodem zelf. Die bestaat namelijk uit meerdere lagen spieren die door middel van bindweefsel aan het bekken hangen. De buitenste laag zijn de sluitspieren die vanaf je schaambot naar je stuitje lopen. Voor 80% reageren die spieren autonoom. Ze zorgen ervoor dat je geen plas of ontlasting verliest als je opstaat of gaat lopen. Voor 20% kunnen we zelf die spieren aanspannen of loslaten.

De binnenste laag geeft steun aan bovenliggende organen en weefsels. Vroeger toen we nog op handen en voeten liepen hadden die spieren die steunfunctie helemaal niet. Deze binnenste laag is ook emotioneel gedragen. Dat kun je goed zien bij een hond die exact dezelfde bekkenbodem heeft als wij. Als hij blij is, kwispelt hij met z’n staart, als hij angstig of ongelukkig is, loopt hij met zijn staart tussen zijn benen. Dat doet hij niet eens bewust. Op die manier spannen onze bekkenbodemspieren zich ook aan en ontspannen weer.

Goed, dan de relatie met seks. Om fijn te kunnen vrijen ontspannen de bekkenbodemspieren, waardoor de penis naar binnen kan en kan bewegen in de vagina. Zijn de spieren te verkrampt of gespannen dan kan het pijn doen.
Maar je bekkenbodem speelt ook een rol bij de opwinding. Zin krijgen begint als eerste in je hoofd, onder invloed van hormonen. Als je er wat mee wil doen, gaat er vervolgens meer bloed naar de spieren van de bekkenbodem. Die gaan aanspannen en ontspannen om de doorbloeding nog beter te laten gaan. Een verminderde spierkracht en geringere spierinspanning kunnen de opwinding en vochtaanmaak bemoeilijken. Die komen dan pas op gang wanneer de clitoris, schaamlippen of vagina worden gestimuleerd.

Daarnaast trekt de bekkenbodem tijdens het orgasme zelf onbewust zo’n 20 keer samen. Als de bekkenbodemspieren minder sterk zijn dan kan klaarkomen als minder intens en explosief worden ervaren.”

Hoe komt het dan dat bekkenbodemspieren zwakker worden?

“Door een bevalling kan het bekkenbodemdeel rondom de clitoris, vagina en plasbuis verzwakken, maar ons lichaam heeft een goed compensatievermogen. Het achterste deel van de bekkenbodem gaat het overnemen, die gaat helpen om de boel af te sluiten en de organen binnen te houden. De voorkant verslapt en de achterkant verkrampt en dat is niet goed want dan kan hij geen samentrekkende bewegingen meer maken. Erfelijkheid kan ook een rol spelen of doordat iemand heel veel hoest. Maar daarnaast worden de bekkenbodemspieren, net als andere spieren zwakker als je ouder wordt. Dit komt deels doordat de spieren minder intensief gebruikt worden en deels doordat de vrouwelijke hormonen na de overgang afnemen.”

Hoe weet ik of ik te maken heb met zwakker wordende bekkenbodemspieren?

“Veelal aan de klachten, zoals problemen met plassen of poepen of pijn bij het vrijen, opwinding- of orgasmeklachten. Maar vaak zijn we er niet zo bewust van of negeren we het.
Als je wilt weten hoe het met de conditie van jouw bekkenbodem staat kun je het best een afspraak maken met een bekkenfysiotherapeut. Als het goed is worden alle patiënten net als bij mij eerst uitgebreid ondervraagd, heb je pijn bij het vrijen, last van obstipatie? Hoe gaat het plassen? etc. De klachten, oorzaken en behandelingen van bekkenbodemproblemen zijn heel erg verschillend. Het is aan mij de taak om te diagnosticeren. Kan ik helpen of is het meer iets voor een seksuoloog, psycholoog of gynaecoloog. Of een combinatie? Hoe beter je bekkenbodem in conditie is hoe beter de seks.
Zelf kun je ook een kleine check doen. Het perineum, het stukje tussen vagina en anus, moet je als een mals biefstukje in kunnen deuken, zonder dat daar spanning op zit. Ook kun je met 2 vingers in je vagina ronddraaien en kijken of je kunt aanspannen en loslaten.”

Kun je zelf oefeningen doen of trainen met balletjes of kegels?

Als je serieuze problemen ervaart, is het niet verstandig om zelf aan de slag te gaan met balletjes of kegels. Omdat je niet weet of je te maken hebt met een totaal verkrampte of totaal verslapte of deels verslapte of deels verkrampte bekkenbodem. Je kan het tegenovergestelde bewerkstelligen als je verkeerd traint.
Veel beter is het om eerst naar een bekkenfysiotherapeut gespecialiseerd in seksuele klachten te gaan. Er zijn tal van bekkenbodem oefeningen die goed kunnen helpen. De Paarse Keizerin beschrijft de 10 beste bekkenbodem oefeningen voor zowel beginners als gevorderden.

Ook daarvoor geldt dat een diagnose vooraf beter is maar je kunt al wel gaan experimenteren met de oefeningen. Kijk maar eens of het effect heeft. Wat altijd aan te raden is, zijn speeltjes waar je opgewonden van wordt of plezier aan beleeft. Zo kan een kleine vibrator heel goed zijn voor de doorbloeding. Kleine vibratortjes zorgen voor ontspanning, de trilling is goed en laat de spieren bewegen. Ook laat je daarmee de vagina wennen aan dat er iets naar binnengaat.”

Blow ism de Paarse Keizerin

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie