ochtend morgen bewegen

Bewegen in de ochtend verlaagt het risico op een hersen- en hartinfarct

Bewegen is natuurlijk altijd goed, maar een recente studie van het LUMC laat zien dat fysieke activiteit in de ochtend, tussen 9 en 11 uur, een duidelijk groter effect heeft op het verlagen van het risico op een hart- en herseninfarct dan beweging later op de dag.

Het gaat hierbij niet alleen om intensieve beweging zoals sporten, maar echt om alle lichaamsbeweging op een dag. Dus stel dat je op een dag in totaal 3 uur in beweging bent dan is het het best om het grootse deel daarvan in de ochtend te laten plaatsvinden.

Voor deze studie volgden de onderzoekers gedurende 8 jaar de activiteiten van 85.000 deelnemers (58% vrouw, 42% man) tussen 42 en 78 jaar. 3800 van deze mensen kregen een hart-of herseninfarct.

Duidelijk werd dat dat mensen die het meest bewegen in de ochtend – tussen 09.00 en 11.00 uur-  16% minder kans hebben op het krijgen van een hartaanval en 17% minder kans op een herseninfarct dan mensen die later op de dag het meest bewegen. Bij de vrouwen was het effect een nog groter dan bij mannen. Bij hen geeft beweging in de ochtend maar liefst 22% minder kans op een herseninfarct en 24% minder kans op een hartaanval!

Een opvallende ontdekking die uitnodigt tot meer onderzoek.

Waarom ‘s ochtends bewegen zoveel beter is kunnen de onderzoekers op basis van deze studie niet verklaren, “Wij denken dat een piek in lichaamsbeweging in de ochtend het meest aansluit bij je biologische ritme en dat er op die manier meer gezondheidswinst te behalen valt. Met in dit geval een lagere kans op een hartaanval- en herseninfarct”, legt mede-onderzoeker Raymond Noordam uit.

bron: European Journal of Preventive Cardiology: Setting your clock: associations between timing of objective physical activity and cardiovascular disease risk in the general population;
LUMC.nl

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie