bewegen als oermens

Bewegen zoals het bedoeld is

Leven als een oermens wordt in de dieet- en gezondheidswereld soms zo gepropageerd dat het lijkt alsof we pas echt gezond bezig zijn als we dezelfde leefstijl aanhouden als de mens in de prehistorie. Eten, slapen, bewegen als een jager-verzamelaar en alleen gezonde kortdurende stress ervaren als er een grote beer op ons af komt. Zo was de mens immers geëvolueerd om te kunnen overleven. Omdat wij nu nauwelijks verschillen van die homo sapiens van toen – de evolutie gaat niet zo snel – zou die leefstijl het beste bij ons passen. Maar ja, we zijn nu eenmaal geen jager-verzamelaar meer. We hoeven niet meer iedere dag uit onze grot te kruipen, op onze hurken te zitten, bessen uit hoge bomen te plukken, stenen te tillen en vuurtjes te maken. Het vele zitten dat we nu doen, compenseren we wel door te sporten.

Het probleem daarvan is alleen, zo zeggen ‘MovNat’-aanhangers, dat we niet meer de natuurlijke mobiliteit, balans en coördinatie trainen die bijdragen aan de kwaliteit van het dagelijkse leven. Gewoon op de grond gaan zitten en zonder te steunen weer opstaan, lukt ons bijvoorbeeld al bijna niet meer. ‘MovNat’ staat voor Moving Natural en is een fitnessvorm die wereldwijd een enorme hype lijkt te worden. Wie vroeger op school fan was van apenkooien kan met MovNat zijn hart ophalen. Op YouTube en op MovNat.com vind je talloze voorbeelden van oefeningen en work-outs. Hype of niet, het trainen door middel van deze ‘natuurlijke bewegingen’ draagt er hoe dan ook aan bij dat we alledaagse bezigheden, zoals tillen, traplopen, knielen en bukken goed kunnen blijven doen en we tot op hoge leeftijd zelfredzaam kunnen blijven.

Deze tip komt uit mijn boek n Beetje Leuk Ouder Worden, 101 verrassende en bewezen tips voor lichaam en geestNog 100 tips lezen? Bestel dan mijn boek HIER

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie