Brisk walking

Brisk walking is beter voor de gezondheid dan hardlopen

Ik ben eraan verslaafd: brisk walken, oftewel wandelen in een flink tempo. Ik doe het nu ruim een jaar bijna iedere dag en het heeft mij heel veel gebracht. Ik slaap beter, ik heb meer energie en ook geestelijk knap ik er van op. En laat het nu ook nog eens beter voor je gezondheid zijn dan hardlopen!

Brisk walking versus wandelen

Brisk walking is een nieuwe term voor sportief wandelen of powerwalking. Brisk betekent energiek, kordaat. Door de ferme pas kost het meer inspanning en gaat je hartslag meer omhoog dan bij gewoon wandelen. Dat maakt dat deze wandelvorm het risico op aandoeningen als diabetes, hoge bloeddruk, darmkanker, hart- en vaatziekten en osteoporose nog meer verkleint. Waar je bij gewoon wandelen zo’n 4 a 5 kilometer per uur loopt, loop je bij brisk walking zo’n 6 a 7 km per uur. Bij brisk walking maak je niet grotere passen maar meer passen. De armen -in 90 graden recht vooruit- doen actief mee.

Brisk walking versus hardlopen.

Uit een grote Amerikaanse studie blijkt dat -bij dezelfde hoeveelheid calorieverbruik*- stevig wandelen meer gezondheidsvoordelen oplevert dan hardlopen. Onderzoekers vergeleken gegevens uit twee onderzoeken van 33.060 hardlopers en 15.045 wandelaars. De gezondheidseffecten op deelnemers in de leeftijd van 18 tot 80 jaar werden waargenomen over een periode van zes jaar. Hardlopen verminderde het risico op hartaandoeningen met 4,5% terwijl wandelen het met 9,3% verminderde.

*Met hardlopen verbrand je meer calorieën dan met wandelen. Je zult langer moeten wandelen om dezelfde hoeveelheid calorieën te verbranden, maar de gezondheidseffecten zijn groter en het risico op blessures veel kleiner.

bron: American Heart Association journal

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie