gezondheidstrends 2024

Dit zijn dé gezondheidstrends voor 2024

Wat worden de trends als het om gezonde voeding, beweging, anti-aging en lifestyle gaat? Wereldwijd deden diverse trendbureaus, kranten, gezondheidssites er onderzoek naar. Dit zijn de belangrijkste trends die naar voren komen.

VOEDING

 

 • Damp lifestyle
  De afgelopen jaren deden we en masse aan Dry January. ‘Maar,’ zo zeggen tegenstanders, ‘het is veel beter om het hele jaar door zorgvuldig met alcohol om te gaan.’ Stoppen hoeft niet, maar bewust drinken en minder drinken wel. Dit mindfull drinken wordt ook damp lifestyle genoemd. Komend jaar zul je meer trainingen of cursussen tegenkomen die uitleggen hoe je die damp lifestyle aanpakt.
 • Vis-vervanger
  Volgens Whole Foods Market (de grootste Amerikaanse supermarktketen gespecialiseerd in biologisch voedsel) wordt luxe nep-vis het helemaal in 2024. Denk dan aan sushi met vegan zalm, of een paella met plantaardige garnalen. De plantaardige visproducten zouden heel goed de smaak en textuur van echte vis moeten evenaren.
 • De nieuwe koffie
  Als we dan toch elke dag koffie drinken, waarom dan niet met extra vitaminen, paddenstoelen-extracten of probiotica? We gaan het komend jaar allemaal tegenkomen. En zo wordt de lijst van mogelijke koffies in koffietentjes nog langer.
 • Hoe minder bewerkt, hoe beter
  Nu we ons steeds meer bewust worden van het feit dat ultra bewerkt voedsel ongezond is, wordt de vraag naar betere info over ingrediënten, voedingswaarden en productiemethoden op producten steeds groter. Om aan die behoefte te voldoen wordt op 1 januari 2024 de Nutri-Score in Nederland ingevoerd. Deze score is een onafhankelijke voedselkeuzelogo dat met verkeerslichtkleuren (groen tot rood) en letters (A tot E) een oordeel geeft over de voedingswaarde van een product. Score A is voor producten met de meest gezonde samenstelling en heeft een groene kleur. Score E is voor producten met de minst gezonde samenstelling en heeft een rode kleur. In een oogopslag zie je of je iets (on)gezonds koopt. Heel handig en verstandig,

nutri-score

GEZONDHEID EN ZORG

 

 • AI en digitale zorg
  Het was natuurlijk te verwachten. Kunstmatige Intelligentie (AI) gaat een nog belangrijkere rol spelen in de gezondheidszorg. Het ontdekken van geneesmiddelen, het maken van voorspellende analyses -denk bijvoorbeeld aan het analyseren van röntgenfoto’s- en nog meer operatierobots; het komt er allemaal aan.Ook de digitale zorg, ook wel e-health genoemd ontwikkelt zich in een razend tempo. Een online afspraak met de huisarts vinden we al normaal. Het elektronisch patiëntendossier en het zelf opzoeken van info op voorlichtingssites als thuisarts.nl ook. Maar er komt meer: Denk aan het bijhouden van je symptomen in een app, die je vervolgens kan bespreken met de arts. Een overzicht van apps en andere digitale hulpmiddelen per ziekte zoals ‘astma’ of ‘COPD’, maar ook per onderwerp zoals ‘medicijngebruik’ vind je in de https://www.digitalezorggids.nl/zorg-apps/.Slimme apparaatjes en horloges (wearables) zullen helpen om gegevens te verzamelen, wat voor artsen handig is bij het monitoren van real-time gegevens en het volgen van de gezondheid van de patiënt. Al van de Oura ring gehoord? Een ring die je slaap monitort, je hartgezondheid bijhoudt, koorts meet en je stress en activiteiten registreert.
 • Op maat gemaakt
  De zorg wordt meer gepersonaliseerd. Een heel fijne ontwikkeling, want wat voor de gezondheid van jouw buurman belangrijk is, hoeft voor jou niet op te gaan. Iedere persoon is anders. Door in te zoomen op wie de patiënt nu precies is, kan de behandeling gezocht worden die het best past bij specifieke lichamelijke kenmerken en persoonlijke wensen. Hetzelfde geldt voor leefstijladviezen. Welke voedingsadviezen zijn precies voor jou geschikt? Mede door nieuwe bloedtesten en meetapparatuur kan daar veel beter naar gekeken worden.
 • Van genezen naar voorkomen
  De rol van preventie is in de afgelopen jaren hoger op de maatschappelijke agenda komen te staan. In het nieuwe jaar zal er nog meer aandacht en geld besteed worden aan preventie. Dat moet ook wel want we worden steeds ouder. De WHO (de Wereld Gezondheids Organisatie) voorspelt dat er in 2024 meer mensen boven de 65 in Europa wonen dan mensen onder de 15! Mede daardoor neemt de vraag naar zorg toe, terwijl het aantal zorgmedewerkers niet mee stijgt. In het Nationaal Preventieakkoord dat de overheid heeft opgesteld staan afspraken om Nederlanders gezonder te maken door roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht terug te dringen met als doel een duidelijk gezondere samenleving in 2040.
  Zo wordt in 2024 bijvoorbeeld gezondheidsbevordering via de leefomgeving met voorrang toegepast in wijken en buurten met gezondheidsachterstanden. Ook wordt valpreventie in 2024 vanuit het basispakket vergoed. Beweging wordt gestimuleerd door onder andere fietsverkeer in en tussen steden te bevorderen. Voldoende prikkels voor een gezonde leefstijl worden gecreëerd, door een gezonder voedselaanbod. Meerder campagnes om mensen bewust te maken van gezonde leefstijlkeuzes zullen worden ingezet. Dat je het weet.

BEAUTY

 

 • Dunne, lichte wenkbrauwen
  Zijn we net gewend geraakt aan de volle wenkbrauw – hoe borsteliger hoe beter –, wordt in 2024 de dunne wenkbrauw weer in. En ze moeten ook licht van kleur zijn. De verkoop van waterstofperoxide en bleekpoeders neemt al toe. Je moet er maar van houden.
 • Clean beauty all over the place!
  Het was al een trend maar nu kunnen beautymerken er helemaal niet meer omheen: het moet allemaal natuurlijk, vegan, schoon, en vrij van chemische synthetische en schadelijke stoffen zijn. Op zich een goede ontwikkeling, maar er wordt daardoor ook veel aan greenwashing gedaan, dat wil zeggen dat merken zich beter (lees: groener) voordoen dan ze zijn.
  In het algemeen geldt bij cosmetica: niet te veel ingrediënten in één product, wat er op het label staat moet je kunnen begrijpen en het is fijn als de producent eerlijk is over hoe het tot stand is gekomen. Goed om te weten: in Europa gelden veel strengere wetten dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten of China, dus als je daar producten koopt let dan even op de ingrediëntenlijst.
 • De nagelstudio bij je thuis
  Moest je voor mooi gelakte nagels – die ook een week of drie mooi bléven- tot voor kort naar de nagelstudio, nu doe je het gewoon allemaal thuis. Wel zo handig en een stuk goedkoper.
  Helemaal in zijn de gellak-stickers die je gemakkelijk zelf aanbrengt en door middel van een ledlamplicht (zo groot als een Iphone) stevig maakt. Ze zijn niet te onderscheiden van shellac nagels die je bij een salon laat lakken. Kijk bijvoorbeeld op maniac-nails.com. Komend jaar met nog meer kleuren en designs.
  Ook heel handig en een stuk goedkoper dan bij een nagelsalon, zijn gel nagellakken voor thuis. Op https://nl.venalisa.com/ vind je de leukste kleuren. En net als bij een professional breng je dit aan met base- en topcoat en maak je gebruik van een ledlamp.
 • Biostimulatoren en hybryde fillers
  Voor cosmetische behandelingen geldt: Er jonger uit willen zien is so last century! Er gezónder uit zien, daar gaat het komend jaar om. Er komen steeds meer biostimulatoren op de markt: injectables die niet vullen of strak trekken, maar die de huid aanzetten tot celvernieuwing. Denk aan de collageenstimulerende injectables als Radiesse en Sculptra. Relatief nieuw is Polynucleotide, een vloeibare injectable met sterk werkzame antioxidatieve stoffen die via kleine naaldjes in de huid gebracht worden en die ervoor zorgt dat er nieuwe fibroblasten in de huid worden aangemaakt.
  Het mixen en matchen van verschillende injectables (hybride fillers genaamd) zal komend jaar alleen maar toenemen.
  Daarnaast is de verwachting dat de schoonheidsapparaten voor thuis (zoals ledmaskers, lasers en apparaten met microstromen), steeds vernuftiger en beter worden. Apparaten met sensoren die precies aanvoelen wat jouw huid nodig heeft, zijn in de maak.

DE OVERGANG IS HOT

 

 • Platforms, apps en boeken over de overgang; ze duiken overal op. Het lijkt wel een ontlading van alle frustraties en taboes die er rond de overgang bestonden. Steeds meer worden bedrijven, artsen en overheid ervan doordrongen hoe belangrijk het is om meer aandacht te besteden aan de klachten rondom de menopauze.
 • Gynaecoloog Dorenda van Dijken start in januari 2024 samen met een groep wetenschappers van verschillende ziekenhuizen, (overheids)organisaties en patiëntenverenigingen aan een groot overgangsonderzoek. Een van de doelen is om te kijken hoe de overgang beter geïmplementeerd kan worden in de maatschappij. Overgang en werk is ook een onderzoeksgebied. Het is nu onduidelijk wat het beste werkt. Hormoontherapie is geen heilige graal. Misschien moeten andere aanpassingen gedaan worden op het werk. Later beginnen bijvoorbeeld of eerder het gesprek aangaan met vrouwen; het zijn allemaal mogelijkheden. Het onderzoek zal 6 tot 8 jaar duren
 • Ook komen er nieuwe vormen van hormoontherapie. Zo wordt de NK3R antagonist een interessante nieuwkomer. Het is een middel zonder hormonen en werkt goed tegen opvliegers en nachtzweten. Helaas is het nog niet getest op vrouwen met borstkanker voor wie juist een middel zonder hormonen een uitkomst zou kunnen zijn. Daarnaast komt er een nieuwe pil met natuurlijk oestrogeen én natuurlijk progestageen. Die was er tot nu toe nog niet.

WELLNESS EN SPORT

 

 • Ijswater therapie (‘Cold plunge’)
  IJsbaden, ijswaterworkshops, icetubs ze waren er allemaal al, maar het belooft nu echt dé welnesstrend te worden van 2024.  Allemaal vanuit de gedachte dat koud water-therapie goed is voor je weerstand, bloedsomloop, het tegen gaan van ontstekingen en een beter spierherstel na sport. Niet iedereen is ervan overtuigd maar voor wie er niet voor terugdeinst, geeft een plons in een ijstub, hoe dan ook een enorme kick.
 • Hybride workouts
  Gecombineerde workouts ook wel hybride trainingen genoemd, worden de hit in de sportschool. Denk aan combinaties van krachttraining en yoga of cardio en vechtsport. Iedere sport heeft zijn eigen doelen en voordelen, door ze te combineren haal je nog meer uit je workout.
 • Holistische fitness
  In sportscholen wordt veel holistischer naar fitness gekeken. Je fysieke en mentale gezondheid zijn immers niet los te koppelen. Je zou deze trend als een verlengde kunnen zien van de hybride workouts. Fitnesscentra zullen  mindfulness lessen gaan geven of stressbeheer. Het gaat dus niet meer alleen op een sterk lichaam, maar ook om een veerkrachtige en evenwichtige geest. Dat krijg je door de juiste training, de juiste voeding, voldoende ontspanning én mentale kracht.

Dit artikel heb ik geschreven in opdracht van het tijdschrift Nouveau.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je op de gratis nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie