touwtje springen

Een super goede oefening voor je botten

We moeten er allemaal aan geloven: hoe ouder we worden, hoe brozer onze botten. De structuur van het botweefsel wordt steeds poreuzer. Denk aan de gaten in een Bros reep. Maar gelukkig valt er een heleboel te redden. Door beweging kun je botontkalking en osteoporose goed afremmen, vooral als je echt gewicht op je botten uitoefent. Door druk te zetten op je botten en ze te belasten met je lichaamsgewicht, krijgen ze een impuls om meer botmassa aan te maken en sterker te worden.

Een oefening waarbij dat optimaal gebeurt is touwtje springen.

Onderzoekers van het Bone & Joint Injury Prevention & Rehabilitation Center aan de Universiteit van Michigan ontdekten dat touwtjespringen een van de beste oefeningen is om de botdichtheid te verbeteren. Hoewel hardlopen ook veel impact heeft op de botten, bleek touwtje springen nog beter te zijn. Ander onderzoek onder mannen met zwakke botten liet zien dat touwtje springen de botdichtheid van het hele lichaam verhoogde.

Meer dan een goed springtouw en stevige sportschoenen met goede demping heb je niet nodig.  Om te kijken of de lengte van je springtouw goed is, houd je beide hendels (of uiteinden van het touw ) met je handen vast, ga met een voet op het touw staan, trek het touw strak. De uiteinden moeten nu op sleutelbeen-hoogte uitkomen.

Bouw het springen langzaam op. Om in te komen kun je beginnen met wandelend springen, spring vervolgens een minuut lang, neem 30 seconde rust en zo bouw je het op naar 5 minuten onafgebroken springen. Drie keer per week zou de botdichtheid al moeten versterken. Op youtube zijn allerlei workouts voor touwtje springen te vinden.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie