Eindelijk een vrouw als 3D-anatomiemodel voor de medische wetenschap
We moeten het even hebben over de anatomiemodellen in de medische wereld. Voordat je nu afhaakt en denkt: saai – dit gaat ook jou iets aan. Zéker als je vrouw bent.
Tekst: Kimberly Palmaccio
Het zit namelijk zo: de meeste anatomiemodellen die voorheen in medische opleidingen werden gebruikt, hadden standaard mannelijke lichamen. Een witte man, zo’n 1.75m lang en ongeveer 80 kilo. Onze wereld is afgestemd, getest en gebouwd op hem. Door dit standaard te hanteren, werden behandelingen en hoe aandoeningen werden gediagnosticeerd, beïnvloed. En niet zo’n beetje ook: vrouwen met een hartaanval krijgen bijvoorbeeld nog veel te vaak bloeddruk- en cholesterolverlagers mee – alsof ze bejaarde mannen met aderverkalking zijn (hartinfarcten komen het meeste voor bij 65+-mannen met aderverkalking), hoewel een infarct bij vrouwen ook een andere oorzaak kan hebben. Ouderdomsziekten zijn voor mannen en vrouwen soms heel verschillend. En niet alleen ouderdomsziekten: ook de symptomen van long COVID kunnen bij vrouwen heel anders zijn dan bij mannen.
Kortom: vrouwen trekken in de medische wereld vaak aan het kortste eind. Maar, goed nieuws: daar komt langzaamaan verandering in. De gezondheidstak van Elsevier komt met de release van een nieuwe app waarin een vrouwelijk anatomiemodel beschikbaar wordt gesteld in 3D. In 3D! Dat lees je goed. De app heet Complete Anatomy 22 en is vrij te downloaden. Leuk, want dan spijker je je kennis over het vrouwelijk lichaam bij en leer je meer over je gezondheid én ouder worden.
Het nieuwe vrouwelijke model geeft docenten, wetenschappers en studenten de kans om alles van het volledige menselijke vrouwelijke skeletstelsel te onderzoeken, inclusief de verschillen tussen vrouwelijke en mannelijke skeletten, nauwkeurige afbeeldingen van de spieren in vrouwelijke lichamen, et cetera. Ook als leek kun je gratis rondkijken op de app. Wil je er echt een studie van maken dan kun je tegen betaling geavanceerde programma’s van de app kopen.
bron: healthline.com; npostart.nl/referenceman; elsevier.com.
Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!