erotiek

Erotiek en verlangen… naar je eigen partner die je al tig jaar kent

We zaten in restaurant bij te kletsen, mijn vriendin en ik. Naast ons zat een stel dat elkaar ogenschijnlijk nog niet zo lang kende. Hij zat onder tafel haar blote benen te strelen en zij kon haar ogen niet van hem afhouden. Af en toe hoorden we gefluister. Ze bestelden een toetje om te delen, maar kennelijk hielden ze het niet langer uit want na éen hap trokken ze hun jas aan en verlieten het restaurant. ‘Zucht,’ zei mijn vriendin, ‘wat is het toch jammer dat ik dat gevoel niet meer heb bij mijn man. Dat je zo ontzettend verlangt naar elkaar.’ We hadden het vervolgens over seks en dat dat er zo nu en dan nog wel was, maar dat het immense smachten naar elkaar, de opwinding, de spanning, het verlangen ver te zoeken is. Op zich niet gek, niemand zal na een lange relatie nog nerveus en giechelend op zijn of haar partner zitten wachten tot hij of zij terugkomt van de supermarkt. Maar er zit ook nog iets tussen niets en alles in. Hoe zorg je voor wat meer erotiek en verlangen in je relatie en is het überhaupt mogelijk als je al heel lang bij elkaar bent? Ik praat erover met seksuoloog en relatietherapeut Nynke Nyman, schrijfster van het boek de relatie APK en regelmatig in de media te zien als expert op het gebied van seks en relaties.

Erotiek, opwinding, verlangen hebben allemaal iets met spanning te maken, naar iets wat je nog niet hebt, maar wel graag wil.  Kan er verlangen bestaan naar iemand die je al door en door kent en met wie je al heel lang samen bent?
Nynke: ‘Ja dat kan absoluut. Wat we alleen niet moeten vergeten is dat we in die eerste maanden van de relatie heel erg ons best deden om elkaar te ontdekken, we waren bereid om moeite te doen, vragen te stellen, naar elkaars verhalen te luisteren. Later willen we die opwinding op een presenteerblaadje aangeboden krijgen en er niet veel tijd en moeite in stoppen. Wat ook gebeurt in de eerste fase, is dat je jezelf opeens een leuk persoon gaat vinden doordat de ander vindt dat je grappig bent of leuke verhalen vertelt. Verliefdheid zorgt er bovendien voor dat er hormonen vrijkomen zoals dopamine en endorfine waardoor je heel gemakkelijk naar elkaar verlangt. Nu komt het niet meer vanzelf. Je kunt geen appèl meer doen op die hormonale huishouding. Je zult op zoek moeten gaan naar hoe je die verlangens weer naar boven kunt halen. Prima als je dat niet wil, maar als je wel wilt dan kun je absoluut die begeerte, erotiek en verlangen weer opwekken.’

Hoe doe je dat dan zonder dagenlange sensuele ceremonies, of rituele paringsdansen te hoeven uitvoeren?
‘Belangrijk is om als eerste naar je eigen seksualiteit te kijken. Voorheen had je misschien voldoende aan fantasieën, als je ouder wordt is er meestal directe fysieke stimulatie nodig. Je kunt wel zoals je gewend bent aan allerlei knoppen zitten draaien met zijn tweeën, maar misschien vind je nu iets heel anders fijn. Probeer daar achter te komen. Is het streling, zijn het speeltjes, moet het hard of juist zacht? Welke erotische herinneringen komen naar boven? Je moet daar echt even tijd in stoppen.  Je seksualiteit is voortdurend in beweging. Seksualiteit van jou hoeft niet afhankelijk te zijn van je partner. Je moet het niet bij hem leggen maar afvragen wat je zelf wilt. Als je gestrest of vermoeid bent dan sta je niet met je eigen seksualiteit in contact. Laat staan dat je partner er dan iets mee kan.’

‘Een ander iets is dat we onze partner aantrekkelijk willen vinden. Dat zit hem niet alleen in het uiterlijk. Je wilt trots op hem of haar zijn. Dat is meestal het geval als die persoon in zijn of haar kracht staat. Als hij/zij helemaal opgaat in iets waar hij/zij helemaal enthousiast van wordt. En dat gebeurt niet als je met z’n tweeën elke avond op bank zit.  Laat de ander doen wat hij leuk vindt. Geef elkaar de ruimte. Door die ruimte te geven creëer je afstand en door die afstand creëer je verlangen.
Verlangen naar een ander komt ook voort uit verwondering. Dat is in het begin volop aanwezig maar ook later zijn er altijd stukjes van je partner die je kunt ontdekken. Blijf vragen stellen, zelfs de vragen die je misschien in het begin ook hebt gesteld. In hoeverre ben je in de ander geïnteresseerd? Door nieuwsgierig te zijn naar de ander zullen dingen naar boven komen die je nog niet wist. Net als in het begin maakt dat de ander aantrekkelijk.

Tenslotte zul je tijd voor elkaar moet maken. Het is een illusie om te denken dat verlangen en seks, met de drukke agenda’s die we hebben, spontaan komen. Maak een afspraak met elkaar, ga nou eens je best doen om dat verlangen op te wekken. We willen de opwinding en begeerte weer voelen, maar we doen er niks aan om het te krijgen. We zijn luie seksers geworden. Maak de keuze om elkaar echt te zien en ga er niet vanuit dat hij/zij er toch wel is.’

Hoe belangrijk is erotiek voor een relatie?
‘Dat is heel persoonlijk. De een is heel tevreden met een relatie of intimiteit zonder seks of erotiek. Voor de ander is het wel essentieel, maar we moeten seks en alles wat daar bij hoort niet te belangrijk maken. Vergelijk het met sporten. We kunnen wel zeggen dat het gezond en goed is maar dat betekent nog niet dat iedereen er plezier in heeft. Met seksualiteit is dat ook zo. Een goede seksuele relatie houdt niet automatisch in dat je veel seks hebt. Het kan ook betekenen dat je 1 keer per maand een vrijpartij hebt, of 1 keer per 6 maanden. Een goede seksuele relatie betekent dat het een relatie is waarin beider behoeften gehoord en vervuld worden. Dat er geen frictie of onbegrip is. Alleen bij de een uit dit zich in elke week seks hebben, terwijl de ander daar nauwelijks behoefte aan heeft.  Het is dus allebei goed. Maar, wil je meer passie, opwinding en verlangen, wees dan bereid om er in te investeren. Het is echt mogelijk.’

Opwindende tips van seksuoloog Nynke Nyman

 

  • Luister naar erotische luisterverhalen en podcasts. Een trend die absoluut de moeite van het volgen waard is. ROUZE  is een goede site met korte verhalen die als hoorspel worden gebracht en veel aan de verbeelding overlaten. Ook goed om te ontdekken wat jij opwindend vindt.
  • Op CHEEX vind je filmpjes, podcasts, verhalen en tips. Heel wat chiquer dan de bekende pornosites. Voor € 9,90 per maand heb je een abonnement. Denk niet dat deze sites alleen bedoeld zijn voor jonge meisjes! Zie het als inspiratiebron. Het kan extra opwinding geven als je met je partner aan het vrijen bent.
  • Goede en betrouwbare informatie over erotiek en seks vind je op  DE PAARSE KEIZERIN. Deskundigen geven goede antwoorden en adviezen op vragen en problemen op seksueel gebied. Ook kun je op deze site terecht voor erotische verhalen, tips voor boeken, massagetechnieken, een cursus ‘tantra voor beginners’ en het kopen van romantische cadeaus en opwindende speeltjes.

Dit artikel heb ik eerder geschreven voor het tijdschrift NOUVEAU

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie